Zwitserse gletsjer breekt af
De Trift-gletsjer boven Saas-Grund krimpt al tientallen decennia flink. Tussen 1986 en 2015 is de ijsmassa met twee kilometer (!) afgenomen. Sinds 2014 wordt de gletsjer dan ook 24/7 door geologen in de gaten gehouden.
De afgelopen weken werd er bijzonder veel beweging opgemerkt en op 9 september zakte de gletsjer vijf meter in een dag. Volgens de geologen was het dan ook een kwestie van uren in plaats van dagen voordat de gletsjer daadwerkelijk zou afbreken.
Het dorp, de wegen en het gebied rond de gletsjer werden afgesloten
Om die reden werden de 220 inwoners van Saas-Grund (in Zwitserland, vlak aan de grens met Italië) uit voorzorg geëvacueerd. De angst bestond namelijk dat de afbrekende gletsjer een ijslawine zou veroorzaken die het dorp zou kunnen raken. Het dorp, de wegen en het gebied rond de gletsjer werden afgesloten.
De gletsjer is nog steeds instabiel
Uiteindelijk brak op 10 september rond 5 uur in de ochtend zo’n tweederde van de gletsjer af. Ondanks dat dit redelijk desastreus is, bleven persoonlijke ongelukken uit en werd het dorp gespaard. De rest van de gletsjer is overigens nog steeds instabiel, maar het dorp is niet meer in gevaar. De bewoners mogen dus terugkeren naar hun huizen.
De vraag is natuurlijk wat er nog overblijft van de gletsjer, en vooral wat er gebeurt als de krimp zich op deze wijze voortzet. Geen leuke berichten wat mij betreft.
Zo krimpt de gletsjer
Bekijk hier een filmpje dat laat zien hoe dramatisch de gletsjer in omvang is afgenomen.
Eigenaar van Reisschrijvers Media, de uitgever van online reismagazines Snowrepublic, Alpenweerman, OutdoorDichtbij en Mountainreporters.
Hij is een groot liefhebber van reizen naar bijzondere natuurbestemmingen. En dat bij voorkeur zo duurzaam mogelijk.
3 Reactie op “Zwitserse gletsjer breekt af”
Comments are closed.
Sorry, maar de foto die erbij staat is toch echt van een andere Triftgletsjer.
Vanmorgen is ook het laatste nog resterende 1/3 deel van de gletsjertong afgebroken en daarmee kon het gebied onderaan de Weissmies weer worden “vrijgegeven en ook de Hohsaas Bergbahnen konden hun normale bedrijfsvoering weer voortzetten.
@Theo – Klopt, de eerste foto betreft de Triftgletsjer in de Berner Alpen! Voor de volledigheid daaronder een foto van de Trifttgletsjer in de Walliser Alpen toegevoegd!