klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De maand november is bijna voorbij. Dat betekent dat de meeste orkaanseizoenen op het noordelijk halfrond tot tot hun einde komen. Maar dat geldt niet voor de oceaan ten oosten van Azië. Daar heeft zich een orkaan gevormd, genaamd Kammuri. Deze orkaan is op weg naar de Filipijnen.

De storm waar we het hier over hebben, Kammuri, werd ‘geboren’ op 25 november ver ten oosten van de Filipijnen. Deze storm trok de de dagen erna langzaam naar het westen in de richting van de Filipijnen en won daarbij aan kracht. Op het moment van schrijven is Kammuri uitgegroeid tot een orkaan. De orkaan gaat al gepaard met windsnelheden tot 140 km/uur.

De officiële naam voor een orkaan in de westelijke Stille Oceaan is een tyfoon. We bedoelen daar hetzelfde mee als een orkaan in de Atlantische Oceaan en de oostelijke Stille Oceaan.

Nog geen oog

Hieronder zien we Kammuri op 28 november. De storm heeft een groot gebied met onweersbuien. Deze onweersbuien ‘draaien’ mooi richting de kern van de storm. Wat opvallend is, is dat de storm relatief groot is vergeleken met de normale grootte van een orkaan.

Verder valt op dat we nog geen duidelijk oog zien. Dat moet zich in de komende dagen gaan vormen.

Satellietbeeld van Kammuri op 28 november 2019. Bron: NASA Worldview.

Koers naar de Filippijnen

De komende dagen zet Kammuri koers richting de Filipijnen. Daar wordt de orkaan op 3 december verwacht. Helaas voor de Filipijnen is de verwachting dat Kammuri aan kracht gaat winnen. Als Kammuri aan land komt, liggen de windsnelheden waarschijnlijk tussen 170 en 230 km/uur volgens de verwachting.

Koersverwachting van Kammuri volgens het Joint Typhoon Warning Center.

Is een verwachting voor 5 dagen vooruit betrouwbaar?

Een belangrijke vraag is hoe betrouwbaar een verwachting voor 5 dagen vooruit is. Dat verschilt vaak per orkaan. Zo zijn er veel verschillende factoren die de betrouwbaarheid van een verwachting beïnvloeden. Wel kunnen we zeggen dat de koersverwachting van een orkaan betrouwbaarder dan de verwachting van de ‘kracht’ van een orkaan.

In het geval van Kammuri is de koersverwachting bijzonder betrouwbaar. Al verschillende dagen op rij lieten weerberekeningen de orkaan naar de Filipijnen trekken. Deze weerberekeningen zijn het er ook over eens dat dat Kammuri de Filipijnen aan gaat doen. De grootste vraag is waar de storm precies over de Filipijnen gaat trekken.

In tegenstelling tot de koersverwachting is de verwachting van de kracht van Kammuri bij aankomst in de Filipijnen minder zeker. Wel laten alle weerberekeningen zien dat Kammuri een stevige orkaan zal zijn als ze aan land komt. Oftewel: de kans is heel groot dat de Filipijnen een zware storm op hun dak krijgen, met hoge vloedgolven, harde wind en heel veel regenval. De grootste vraag is hoe zwaar de orkaan precies wordt.

Vergelijking met Haiyan – een vernietigende orkaan in de Filipijnen

Orkanen in de Filipijnen komen vrij vaak voor. De zwaarste orkaan van de afgelopen tijd was orkaan Haiyan in 2013. Deze orkaan kwam met windsnelheden tot 315 km/uur aan land in de Filipijnen. Daar richtte de storm een enorme ravage aan.

Orkaan/tyfoon Haiyan in november 2013. Bron: Wikipedia

Gelukkig lijkt het er nu op dat Kammuri niet zo krachtig gaat zijn als Haiyan als zij in de Filipijnen aankomt. Maar nog steeds kan de Filipijnen zich gaan opmaken voor een krachtige orkaan.

(Visited 266 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer