Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De maand november is bijna voorbij. Dat betekent dat de meeste orkaanseizoenen op het noordelijk halfrond tot tot hun einde komen. Maar dat geldt niet voor de oceaan ten oosten van Azië. Daar heeft zich een orkaan gevormd, genaamd Kammuri. Deze orkaan is op weg naar de Filipijnen.

De storm waar we het hier over hebben, Kammuri, werd ‘geboren’ op 25 november ver ten oosten van de Filipijnen. Deze storm trok de de dagen erna langzaam naar het westen in de richting van de Filipijnen en won daarbij aan kracht. Op het moment van schrijven is Kammuri uitgegroeid tot een orkaan. De orkaan gaat al gepaard met windsnelheden tot 140 km/uur.

De officiële naam voor een orkaan in de westelijke Stille Oceaan is een tyfoon. We bedoelen daar hetzelfde mee als een orkaan in de Atlantische Oceaan en de oostelijke Stille Oceaan.

Nog geen oog

Hieronder zien we Kammuri op 28 november. De storm heeft een groot gebied met onweersbuien. Deze onweersbuien ‘draaien’ mooi richting de kern van de storm. Wat opvallend is, is dat de storm relatief groot is vergeleken met de normale grootte van een orkaan.

Verder valt op dat we nog geen duidelijk oog zien. Dat moet zich in de komende dagen gaan vormen.

Satellietbeeld van Kammuri op 28 november 2019. Bron: NASA Worldview.

Koers naar de Filippijnen

De komende dagen zet Kammuri koers richting de Filipijnen. Daar wordt de orkaan op 3 december verwacht. Helaas voor de Filipijnen is de verwachting dat Kammuri aan kracht gaat winnen. Als Kammuri aan land komt, liggen de windsnelheden waarschijnlijk tussen 170 en 230 km/uur volgens de verwachting.

Koersverwachting van Kammuri volgens het Joint Typhoon Warning Center.

Is een verwachting voor 5 dagen vooruit betrouwbaar?

Een belangrijke vraag is hoe betrouwbaar een verwachting voor 5 dagen vooruit is. Dat verschilt vaak per orkaan. Zo zijn er veel verschillende factoren die de betrouwbaarheid van een verwachting beïnvloeden. Wel kunnen we zeggen dat de koersverwachting van een orkaan betrouwbaarder dan de verwachting van de ‘kracht’ van een orkaan.

In het geval van Kammuri is de koersverwachting bijzonder betrouwbaar. Al verschillende dagen op rij lieten weerberekeningen de orkaan naar de Filipijnen trekken. Deze weerberekeningen zijn het er ook over eens dat dat Kammuri de Filipijnen aan gaat doen. De grootste vraag is waar de storm precies over de Filipijnen gaat trekken.

In tegenstelling tot de koersverwachting is de verwachting van de kracht van Kammuri bij aankomst in de Filipijnen minder zeker. Wel laten alle weerberekeningen zien dat Kammuri een stevige orkaan zal zijn als ze aan land komt. Oftewel: de kans is heel groot dat de Filipijnen een zware storm op hun dak krijgen, met hoge vloedgolven, harde wind en heel veel regenval. De grootste vraag is hoe zwaar de orkaan precies wordt.

Vergelijking met Haiyan – een vernietigende orkaan in de Filipijnen

Orkanen in de Filipijnen komen vrij vaak voor. De zwaarste orkaan van de afgelopen tijd was orkaan Haiyan in 2013. Deze orkaan kwam met windsnelheden tot 315 km/uur aan land in de Filipijnen. Daar richtte de storm een enorme ravage aan.

Orkaan/tyfoon Haiyan in november 2013. Bron: Wikipedia

Gelukkig lijkt het er nu op dat Kammuri niet zo krachtig gaat zijn als Haiyan als zij in de Filipijnen aankomt. Maar nog steeds kan de Filipijnen zich gaan opmaken voor een krachtige orkaan.

(Visited 260 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier