Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Posters in de stad Ischgl maken reclame voor de winteropening 2020. De datum op eergister. Vorig seizoen stroomden hier nog zo’n 20.000 mensen op af om de opening mee te maken met het ‘Top of the mountain festival’. Hoe anders is het nu.

Niemand weet nog met zekerheid te zeggen wanneer de stroom van toeristen zullen gaan komen. de pistes zijn geprepareerd, liggen er strak klaar voor en ook de organisatie is er klaar voor. Half december? half januari? of zelfs dan wanneer de curve niet afvlakt misschien geen wintersportseizoen voor het eerst sinds mensenheugenis? We kunnen het ons niet voorstellen. En als het aan ons ligt, gaat dat ook niet gebeuren. De geluiden om ons heen brengen ook geen zekerheid.

Het beroemde Oostenrijkse Ischgl is sinds afgelopen jaar meer berucht geworden om de gebeurtenissen van half maart toen het COVID-19 virus daar als een razende om zich heen greep. duizenden toeristen van IJsland tot en met Egypte testen toen positief die terugkwamen uit het dorp. De helft van de eigen inwoners van Ischgl testte positief.

Volgens Adreas Steibl (directeur toerisme Ischgl) hebben ze hun lesje geleerd. Inmiddels is er aan 700.000.- geïnvesteerd in beschermende maatregelen die zelfs de voorschriften van de overheid overschrijden. Afgelopen zomer waren er dan ook nauwelijks positieve meldingen vanuit Ischgl.

Steibl: “Wij nemen onze verantwoordelijkheid en willen deze aanpak voortzetten en er alles aan doen om de toeristen maximaal te beschermen en ze toch een welverdiende, ontspannende vakantie te bieden”.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de skigebieden dit jaar nog open kunnen. De Italiaanse premier Giuseppe drong er afgelopen dinsdag in een debat nog op aan dat iedereen zoveel mogelijk de skigebieden mijdt in de kerstvakantie. Giuseppe kreeg vrijwel direct steun van de Franse president Macron die aangaf dat Franse skigebieden in ieder geval tot 2021 verboden gebied zouden zijn.

Duitse bondskanselier Merkel was er afgelopen donderdag duidelijk over dat ze verwacht dat een bescheidener seizoen wat medio januari begint waarschijnlijker is. Merkel: “Er komen teveel signalen uit Oostenrijk wat ervoor zorgt dat een snelle oplossing niet gauw te vinden lijkt”.

De Oostenrijkse minister van toerisme Elisabeth Köstinger kon zichtbaar moeilijk haar woede bedwingen op de Oostenrijkse televisie afgelopen donderdagavond: “Er zijn teveel mensen uit andere landen die zich met ons bemoeien. De afgelopen maanden was het een enorme opgave voor ons allemaal en het is belangrijk dat mensen even wat lucht krijgen. Je kunt het Coronavirus niet op de skipiste krijgen! We weten dat alles voortkwam uit wat er daarna gebeurde en dat sluiten we dit jaar uit”.

Bron: www.bmlrt.gv.at

In Ischgl bv worden 99% van alle openbare ruimtes dagelijks meerdere malen gedesinfecteerd. Er zijn 600.000 mondkapjes aangeschaft en er is een hele routing georganiseerd om clusters mensen te voorkomen en de sociale afstand te waarborgen.

Critici zijn iets wat minder enthousiast. Zo ook Dr Berndt (werkzaam aan de university clinic in Linz): “We hebben al met meer patiënten te maken voor het griepseizoen begonnen is. Wanneer er ieder seizoen ongeveer 30.000 ongelukken gebeuren in de skigebieden die onze zorg ook verdienen zien we enorme capaciteitsproblemen ontstaan. We zouden heel goed zonder deze vermijdbare zorg kunnen”.

Kortom: Niets is nog zeker. Er is zelfs nog teveel onzekerheid, hoe graag we jullie die ook willen geven. Of de geliefde wintersportgebieden überhaupt opengaan weet op dit moment niemand met zekerheid te zeggen. Mocht het gebeuren dat we samen op wintersport kunnen gaan, laten we ons dan netjes aan de voorgeschreven regels houden.

Er zijn namelijk ook geluiden van critici te vinden die erop wijzen dat skiliftexploitanten weigeren om de maximale capaciteit van de liften te verminderen in sommige regio’s waar de skilift in het bezit is van boeren waarbij de liften op hun land staan. Er zijn geen regels en geen limieten gesteld aan de verkoop van alcohol. Hierdoor zijn critici bang dat euforische mensen hun eigen apresski feestjes in de openbaarheid gaan houden wat moeilijk te voorkomen valt.

Wanneer we samen gewoon normaal blijven nadenken en alle maatregelen tot ons nemen en ons als nette gasten in hun land opstellen kan het in ieder geval niet aan de Nederlanders liggen. Toch?

Bron: Derrek Scally – Journalist The Irisch Times.

(Visited 6.496 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Zouden de Alpenlanden überhaupt nog hun deuren openen?”

 • Ronald van der Lee
  28 november 2020 at 11:50

  Als ski-fan (al 55 jaar) vindt ook ik het jammer dat we (waarschijnlijk) in ieder geval tot medio januari 2021 niet kunnen skiën in de Alpenlanden. Maar bedenk; wat is ’n jaartje niet skien t.o.v. een vreselijke ziekte oplopen of verspreiden?

 • Johann
  28 november 2020 at 12:56

  De Wallisers zijn al bezig met het organiseren van bussen en reizen om straks al die Fransen hier binnen te halen. Hoop toch dat dat niet gaat lukken 😉

  • Ruben (Gent)
   1 december 2020 at 21:49

   Ik kom alvast de week voor Kerst in mijn eentje met tent en rugzak langs. Maar eerst nog eens alles bekijken waar ik ietwat veilig en vlot kan kamperen. In Engadin lukt dat in de winter wel. In de besneeuwde velden bij Ernen lukte het de afgelopen jaren ook wel, net zoals in Chateau d’Oex. Mocht je lokale tips hebben, Johann …

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier