Algemeen:  De invloed van een uitloper van het Azoren neemt weer toe en de lucht wordt weer droger en warmer. Woensdag krijgen we met een volgende “Wettersturz” te maken met opnieuw veel regen en ook weer sneeuw!

De meeste sneeuw is gisteren door de sterke mei zon tot een hoogte van circa 1700 meter al bijna alweer weggesmolten en we hadden te maken met een vriendelijke dag. Knal blauw was het gisteren echter geenszins en ook de temperaturen bleven flink achter met dat wat de laatste tijd gewend waren. Vooral in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam zat meer bewolking en in de loop van de dag naam ook elders de bewolking weer meer toe op een zwak koufront. De smeltende sneeuw, het verse groen en de blauwe luchten leverden gisteren wel weer mooie plaatjes op:

Een zwak nauwelijks actief koufront is inmiddels over de Alpen getrokken en een uitloper van het Torenhoog zal ons een paar dagen vrij zonnig en weer een stuk warmer weer gaan bezorgen. Helaas is dit slechts een tijdelijk goedmakertje van de atmosfeer want vanaf het midden van de week gaan we op herhaling![fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] De dag start veelal nog met (rest)bewolking, de zon gaat echter de overhand krijgen -Vigo di Fassa (2000m)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld. vooral in het oosten zit nog veel bewolking en wat neerslag

Tot dan mogen we ons dus verheugen op rustige hogedrukweer waarmee de temperaturen weer flink in de lift gaan en zomerse waardes zullen gaan bereiken van 25 tot 28 graden. Wel stroomt er langzaam weer wat vochtigere lucht vanuit het zuidwesten waardoor vanaf dinsdag de buienkans weer toeneemt. Tegelijkertijd neemt op nadering van een volgens storing in de westelijk Alpen de bewolking in de middag weer toe. Het langs mooi en warmst blijft het in het oosten van Oostenrijk met lokaal mogelijk 30 graden.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Tot het midden van de week warm, koude lucht nadert vanuit het noordwesten

Woensdag – donderdag Wettersturz
Woensdag zien we op de kaarten een volgende markante hoogtetrog west Europa induiken en een apart laag boven Scandinavië liggen. Een daarmee samenhangend koufront zal woensdag de westelijke Alpen binnentrekken en donderdag deze via het zuidoosten weer verlaten. Achter het koufront stroomt vanuit het westen en noordwesten opnieuw een portie maritiem polaire lucht over de Alpen uit.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Een volgende portie koude lucht (geel-groen) is onderweg naar de Alpen (GFS woensdag)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Donderdag snoert een bel koudelucht als hoogtelaag boven Genua af.

Met temperaturen die op het 850hPa vlak (1500 meter hoogte) tot 0 a -2  graden zullen dalen gaat de sneeuwvalgrens eveneens weer de “lagere” delen opzoeken en kan het tot 1300 a 800 meter gaan sneeuwen. Donderdag kan het met name aan de noordkant van de Alpen en in de inner-alpine dalen bij aanhoudende neerslag de sneeuwvalgrens ook nog verder dalen. Mede door de invloed van een zich ontwikkelend Genualaag (cut-off hoogtetrog -hoogtelaag) kan er lokaal weer een behoorlijk plens hemelwater en in de bergen sneeuw gaan vallen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Het wordt weer flink koud, op 1500 meter gaat het kwik tot onder het vriespunt dalen (GFS T850hPa donderdag)

Wat er vanaf vrijdag precies gaat gebeuren is nog wat onzeker en heeft alles te maken met hetgeen het afgesnoerde hoogtelaag gaat doen. Waarschijnlijk blijft het tot in het weekend nog boven noordoost Italië of de Adriatische Zee rondtollen en frustreert daarmee nieuwe “mooi weer aspiraties” van het Azorenhoog dat probeert zijn invloed tot over west Europa uit te breiden. Met zo’n hoogtelaagje in de buurt van de Alpen is het altijd maar weer afwachten in hoeverre het de atmosfeer zal destabiliseren.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS ensembles met een vrij koude operationele run (de dikke zware lijn).

In ieder geval gaan de temperaturen wel weer in de lift, of het echter ook zal gaan lukken met de zon dat is nog even afwachten. Morgen meer daarover. Een fijne zondag en ciao vanuit een half bewolkt en nog koel (14 graden)  Oberwallis.

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK