Innsbruck is een fantastische bestemming voor outdoorliefhebbers die ook van de geneugten van de stad houden. Zeker in de zomer. Want dan ga je overdag lekker de bergen in en geniet je in de avonduren op een terras van de levendige stad. De perfecte combinatie van een stedentrip en een outdoorvakantie dus.

Eén van de wandelingen die je zeker moet doen als je in Innsbruck bent, is de 12 kilometer lange Zirbenweg. Je loopt tijdens deze wandeling op 2.000 meter boven zeeniveau door één van de grootste alpendennenbossen van Europa.

Lees hieronder meer over deze prachtige wandelroute.

Lees meer over Innsbruck op Alpenweerman.nl

Zicht op de stad © Innsbruck Tourismus / Markus Mair

Zirbenweg, dertiende etappe op de Adelaarsroute

De Zirbenweg kun je op zichzelf lopen, maar deze route is ook onderdeel van de Adelaarsweg. Dit is een langeafstandswandeling met 33 etappes door heel Tirol, waarbij 413 km en 31.000 hoogtemeters worden overbrugd. Loop je de hele Adelaarsweg, dan is je dertiende etappe de Zirbenweg. Ondanks dat je op flinke hoogte loopt is de Zirbenweg een makkelijke etappe. Andere gedeeltes van de Adelaarsroute zijn een stuk pittiger in ieder geval.

Met wie ga jij op pad? © Innsbruck Tourismus / Christian Vorhofer

Je start makkelijk met de gondel naar de Patscherkofel

Het startpunt van de Zirbenweg is het bergstation van de Patscherkofel. Pak de bus vanuit de stad naar het dalstation en pak vervolgens de gondel omhoog. De bus is trouwens gratis voor iedereen met een Welcome Card.

Vanaf de Patscherkofel volg je een breed pad naar de iets verscholen Boscheben-Hütte. Je loopt vrijwel constant op zo’n 2.000 meter boven zeeniveau, maar erg steil is het nergens. De wandeling is prachtig en loopt door een eeuwenoud dicht alpendennenbos. Ben je op een open plek, dan opent zich een adembenemend uitzicht op het Inntal. Aan de andere kant van het dal zie je de imposante Nordkette, het begin van het Karwendelgebergte.

Voel je king of the world © Innsbruck Tourismus / Christian Vorhofer

Trek genoeg tijd uit voor de route

Aan het eind van de Zirbenweg pak je de stoeltjeslift van de Glungezerbaan naar het middelstation Halsmarter en loop je verder richting Tulfes. Of stap bij het middelstation over en ga met de lift helemaal terug naar het dalstation. Nog een tip: bezoek het pittoreske, historische stadje Hall in Tirol even verderop. De route beginnen bij het eindpunt en andersom afleggen, kan trouwens ook.

Heb je genoeg tijd, bezoek dan de Alpentuin bij het Patscherkofel-bergstation. Dit is de hoogstgelegen botanische tuin van Oostenrijk en je vindt hier een ongekend aantal alpenplanten. Een ander interessant punt is de Ampasser Kessel, waar de (vermoedelijk) oudste boom van Tirol groeit, een ruim 700 jaar oude alpenpijnboom. Deze werd al in 1926 uitgeroepen tot natuurmonument.

Prachtig uitzicht © Innsbruck Tourismus / Markus Mair

Nog even alles op een rij

Dit zijn de bijzonderheden van de Zirbenweg.

  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
  • Hoogtemeters op: 377
  • Hoogtemeters neer: 902
  • Maximale hoogte: 2.060 meter
  • Lengte van de wandeling: 11,9 kilometer
  • Startpunt: Bergstation Patscherkofelbaan, neem vanuit de stad bus J en stap uit bij halte Patscherkofelbahn
  • Eindpunt: Glungezerbaan Bergstation
  • Openingstijden gondel: www.patscherkofelbahnen.at
  • Bijzonderheden: deze wandeling heeft het Tirools kwaliteitskeurmerk

Loop je met navigatie? Dan download je het GPX-bestand hier.

Lees meer over Innsbruck op de Nederlandstalige website Innsbruck.info

Hoofdfoto: © Innsbruck Tourismus / Christian Vorhofer

(Visited 404 times, 1 visits today)