Overgang zeer zacht en zonnig lenteweer

Algemeen:
De Alpen liggen onder invloed van een krachtig bastion van hogedruk met kern (1035hPA) boven de Noordzee. Het hogedrukgebied trekt tot het weekend met zijn zwaartepunt naar oost Europa maar zal zijn invloed op de Alpenlanden tot dan behouden.

Gisteren ging ook in de oostelijke Alpen de Nordstau er grotendeels uit en kwam er ook een einde aan de Stau neerslag. Ten oosten van een denkbeeldige lijn Linz -Liezen-Lienz was de bewolking echter hardnekkig en in de nog aanwezige koude vochtige lucht viel hier en daar nog wat (lichte) sneeuw. Elders kon de zon overuren maken en in de droge lucht (dauwpunten topt -27 graden in de bergen) konden we genieten van spectaculaire vergezichten. Mede door de noordoosten wind (Zwitserland “Bise”) die in de middag weer aantrok was het ondanks de zon nog frisjes.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Winterwonderland Lötschental (Oberwallis) 7 april 2015 (foto Patrick Henzen)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Sonne pur -Les 3 Vallée (Twitter)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Prachtige panorama’s in de bergen. Blik vanaf de Zugspitze (Webcam)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In het hooggebergte regeerde gisteren nog de winter -Rijp (Raureif) Säntis (foto Marko Prietzel)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Volop winter en sneeuw gisterochtend ook nog in de centrale oostelijke Alpen -Steiermark (Webcam)

Vannacht koelde het onder een heldere hemel weer flink af met op veel plaatsen weer lichte tot matige vorst. Lokaal kan in de hogere dalen en boven sneeuw ook weer strenge vorst worden gemeten (Glattalp actueel -15°). Vandaag belooft het onder invloed van hogedruk weer zonnig te worden, de temperaturen kunnen weer een paar graden winst gaan maken en ook de noordoosten wind neemt verder in kracht af. Wat minder fraai is het ook vandaag in de oostelijke Alpen en dan met name vanaf de Salzkammergut  (oosten van Salzburg) tot over het Wienerwald (Niederösterreich -Wenen). De opklaringen zijn hier schaars en mogelijk valt nog wat laatste lichte neerslag, boven de 1000 a 1200 sneeuw.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Vooral in de bergen van de Franse en Zwitserse Alpen gaan we nu langzaam maar zeker ook de zachtere lucht voelen. Op 2000 meter vriest het met +1 tot +6 graden al niet meer en het nulgradenniveau komt op circa 2500 tot 3000 meter te liggen. Enkel op de hoogste toppen is het met -7 graden nog winters. De oostelijke Alpen liggen vandaag nog in de koudere lucht. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de +2 graden in het westen en -5 in het oosten. op 3000 meter vriest het tussen de -3 en -8 graden. Ook het nulgradenniveau ligt hier met 2200 tot 1500 nog een stuk lager.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Volop zon weer in westelijke Alpen -Mittelallalin Saas-Fee

Donderdag en vrijdag ligt het hoog met zijn as ten oosten van de Alpen en stroomt met een naar zuidelijke richtingen draaiende hoogtestroming nog zachtere lucht over de Alpen uit. In het het gehele Alpengebied krijgen we te maken met zonnig en zeer zacht lenteweer waarbij in de dalen en het laagland 20 tot 24 graden haalbaar is. Ook de wind is nauwelijks nog een thema en in de droge lucht kunnen we  genieten van de fenomenale vergezichten over de besneeuwde Alpentoppen. In de loop van de vrijdag kan er wat hogere bewolking gaan overdrijven, echter ook dan zal de zon het weerbeeld bepalen.

In het weekend gaan de mooie kantjes er wat af, zaterdag meer stapelwolken in het westen en zondag dan ook in het oosten. Deze stapelwolken zullen lokaal ook het buien stadium kunnen bereiken. Begin van de nieuwe week (maandag -dinsdag)  krijgen we vermoedelijk te maken met een portie koudere lucht. Dit heeft te maken met het feit dat het centrum van hogedruk zich (tijdelijk) weer wat terugtrekt over de Britse eilanden en een hoogtetrog aan de noordoostkant west Europa intrekt. Vooral in de Nordweststau van de Alpenhoofdkam kan dan neerslag (sneeuw 1000 -800 meter) gaan vallen. Vanaf dinsdag breidt het hoog zich echter weer naar het oosten uit. De zon komt weer volop terug en de temperaturen gaan weer crescendo!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In het weekend toenemende buienkans, vooral maandag kans op neerslag noordkant en dan ook kouder

Hoge UV -Index
Onder de vleugels van de hogedruk hebben we te maken met gortdroge lucht en zon. Mede hierdoor ook die schitterende vergezichten. In deze tijd van het jaar heeft de zon echter al veel kracht en is het zaak om ons nog gevoelige (winter)huidje goed te beschermen. In de bergen en het hoogbebergte hebben we momenteel te maken met een UV-index van 6 (1000 meter) tot 9 (3000 meter). Dit betekent concreet dat je huid binnen no-time verbrand. Vermijd daarom voor langere tijd de zon op de onbeschermde huid en nog beter helemaal. Zonnecreme (factor 50), hoed, pet en zonnebril zijn de komende dagen een “must”!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
UV-Index Zwitserland voor vandaag (bron Meteo Schweiz)

Tot zover, meer Alpenweer morgen op dezelfde tijd, stay tuned en een fijne dag. Actueel in Termen (Oberwallis) 1.3° en onbewolkt

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]