Zomerse opleving in de Benelux! Hoe lang houdt het stand?

Het zomergevoel wil voor velen nog niet echt loskomen in Benelux. De afgelopen dagen deden dan ook meer denken aan een typische Hollandse zomer. Een afwisseling van zon, bewolking en een aantal (stevige) buien bij een graad of 20. Maar verandering is aanstaande. De zomer gaat zich de komende dagen goed laten gelden in de Benelux. Hoe lang gaat dat standhouden?

Rustig maar bewolkt weekend

Zoals in het weerbericht van vandaag te lezen is, verloopt het weekend droog, maar met vrij veel bewolking. Dit komt doordat we te maken hebben met een hogedrukgebied boven Frankrijk, en lage druk tussen Noorwegen en IJsland.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Su12_EDIT
GFS luchtdrukkaart van zaterdag 15 juni 14:00. Bron: Wetterzentrale.

Omdat de Benelux zich net ten noorden van dit hogedrukgebied bevindt, staat daar een westelijke stroming. Zwakke storingen weten tot de Benelux door te dringen. Hierdoor valt er nauwelijks neerslag, maar overheerst de bewolking.

Warmteoffensief in de maak

In deze weersituatie gaat verandering komen. Vanuit het zuiden wordt zeer warme lucht richting de Benelux getransporteerd. Dit alles gaat samen met de opbouw van een hogedrukgebied boven de Benelux. Hiermee gaan de temperaturen in dit gebied flink in de lift.

GFSTXMA GFSTXWO

GFS temperatuurkaart van maandag 18 juni 14:00 (boven) en woensdag 20 juni 14:00 (onder). Bron: Wetterzentrale.

De kaarten hierboven laten in het binnenland temperaturen zien tot en zomerse 25 graden. Op woensdag lopen de temperaturen volgens deze berekening zelfs verder op tot 29 graden in het zuidoosten. Was er gisteren nog veel onzekerheid over deze ontwikkeling, vandaag is vrij zeker te zeggen dat deze opwarming plaats gaat vinden.

De zon gaat waarschijnlijk ook behoorlijk meer ruimte krijgen dan dit weekend. Hierdoor begint de week dus met prima vakantieweer voor de Benelux.

Afkoeling en onweer?

Helaas voor de warmteliefhebbers lijkt de zomerwarmte niet lang te duren. Het hogedrukgebied dat verantwoordelijk is voor de zomerse opleving wordt op woensdag en donderdag vrij snel naar het oosten weggeduwd. Lagedrukgebieden op de Atlantische oceaan lijken hiermee weer vat te krijgen op het weer in de Benelux. Hiermee wordt ook de warmte verdreven.

Wo12_luchtdruk_EDIT

GFS luchtdrukkaart van woensdag 20 juni 14:00. Lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan verdringen het hogedrukgebied en daarmee de warme lucht boven West-Europa. Bron: Wetterzentrale.

Met een dergelijke afkoeling neemt de kans op een aantal stevige onweersbuien volgens de regel ook flink toe. Volgens de meeste weermodellen lijkt het erop dat het mee gaat vallen met deze buien. Wel moet gezegd worden dat details van dit soort weergebeurtenissen  vaak pas op de laatste dag zekerder worden.

Terugkeer naar Hollands zomerweer?

Op de lange termijn lijkt het Hollands zomerweer weer terug te keren. De temperaturen zetten vanaf woensdag dus een flinke stap terug en de kans op neerslag neemt weer toe.

ENS_EDIT

Ensembleverwachting van verschillende modellen voor de temperatuur in De Bilt. Bron: Kachelmannwetter.

Hierboven staat een ensembleverwachting van verschillende modelberekeningen voor de komende 10 dagen. Duidelijk is dat alle modellen gaan voor een flinke afkoeling van woensdag op donderdag. De dagen daarna gaat maar één berekening voor een flinke opwarming op vrijdag (23 juli). De rest van de berekeningen houdt het op temperaturen tussen 18 en 22 graden.

Hoewel de kans op regen vanaf woensdag dus groter wordt, lijkt het er niet op dat de rest van de week verregend gaat zijn.

ENS_PRECIP_GFS

Ensembleverwachting van het GFS model voor de neerslag in De Bilt. Bron: Wetterzentrale.

Het kaartje hierboven laat de neerslag zien 21 berekeningen zien van het GFS model voor de komende 15 dagen. De grote kans op neerslag op woensdag is duidelijk zichtbaar. Daarna is er elk dag wel kans op wat neerslag, maar het gaat hierbij niet om grote hoeveelheden. Licht wisselvallig zomerweer dus, met een afwisseling van zon, wolkenvelden en een enkele bui. Geniet ervan!

 

 

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties