Als Alpenweerman vinden wij de besneeuwde bergen tijdens de wintersport natuurlijk fabelachtig mooi. Elk jaar kijken we uit naar de eerste tekenenen van sneeuwval in het najaar. De signalen dat de winter op komst is. Maar in de zomer, als de weides prachtig groen zijn, de zon hoog aan de hemel staat en de koeienbellen klinken in de wei zijn de Alpen misschien wel net zo mooi.

Overdag geniet je van de schone lucht en de prachtige natuur, ’s avonds word je warm onthaald in een hut of luxueus hotel. Dat is de Salzburger Almsommer. Elk jaar in juni, vlak voor de langste dag van het jaar, wordt de Almsommer feestelijk geopend met traditionele kleding, muziek, gezelligheid en lekker eten. Als de bel van de grote Almsommer klok weer over de berg galmt weet je dat de zomer officieel geopend is. 

Van skischoenen naar wandelschoenen

Als de sneeuw in de Alpen plaats maakt voor groen gras kunnen de skischoenen weer worden ingeruild voor wandelschoenen. Het leuke van wandelen in de Alpen is dat, net als met skiën, alle type wandelaars hier uit de voeten kunnen. Voor gezinnen met kleine kinderen zijn er buggyproof paden, de geoefende wandelaar kan lange tochten maken of de hoogte in en voor de diehard bergbeklimmer zijn er voldoende steile rotsen om te bedwingen.

Met meer dan 7200 km aan gemarkeerde wandelroutes is het SalzburgerLand ideaal voor élke wandelaar. Maar er is meer dan dat. Met de talloze meren in de regio kun je ook een dag het water op. Heerlijk ontspannend vinden wij.

Salzburger Almenweg

De start van de Salzburger Almsommer is ook het moment dat de Salzburger Almenweg weer ‘open’ gaat. Dat is groots gevierd. Want de route, bestaande uit 25 etappes variërend van vijf tot eenentwintig kilometer, heeft al jaar een grote aantrekkingskracht op veel wandelaars. Dat komt vooral door de grote variatie en de toegankelijkheid van de goed gemarkeerde wandelpaden. Vanwege (grazend) vee op de groene alpenweiden van SalzburgerLand, is verantwoord gedrag in de bergen belangrijk. Dus wees voorbereid en lees hier alvast de belangrijkste regels.

Alle foto’s: © SalzburgerLand Tourismus

Na een ontspannen of sportieve wandeling wil je natuurlijk ook lekker eten en drinken. Dat kan in een van de 550 Almhutten die SalzburgerLand rijk is en waarvan er zich 165 een gekwalificeerde Almsommerhut mogen noemen. Hier word je warm onthaald door de gastheer of gastvrouw en is het eten en drinken net zo puur als de omgeving waarin je je bevindt. Bovendien kun je in een groot aantal van deze Almsommerhutten ook overnachten.

Ideaal natuurlijk als je een meerdaagse tocht maakt. En als de avond valt, de zon achter de bergen is verdwenen, het haardvuur knispert en de zelfgemaakte schnaps op tafel komt, is het goed mogelijk dat de gastheer een mooie legende deelt met zijn gasten.

Een paar cijfers

  • Er zijn 1.800 Almen en meer dan 550 Almhutten
  • Daarvan hebben 165 hutten het Almsommer certificaat
  • De Salzburger Almenweg telt 350 Kilometer, 25 etappes en 120 almen

De leukste kampeerplekken

Veel Nederlanders en Belgen zijn dol op kamperen. Moet je je eens voorstellen dat je ’s ochtends je tent open ritst of de deur van de caravan opengooit en dan uitzicht hebt op een meer met daarachter de imposante bergen van de Alpen? Ook dat kan in de Almsommer. SalzburgerLand telt talloze campings midden in de natuur. Variërend van luxe tot gewoon goed, met de leukste activiteiten zijn en waar het hele gezin de tijd van zijn leven heeft. Klik hier voor de leukste kampeerplekken.

(Visited 195 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer