Terwijl Nederland zich op lijkt te gaan gaat maken voor de eerste tropische dag van het jaar op woensdag, vindt op het zuidelijk halfrond een zeer ongewone gebeurtenis plaats. Hoewel het nog hartje winter is op het zuidelijke halfrond, heeft zich daar een tropische storm ontwikkeld, genaamd Abela.

Winterstorm

De storm ligt in de Zuidelijke Indische Oceaan ten oosten van Madagascar. Hieronder een fraaie opname van de storm gisteren.

Abela_VIS

Satellietbeeld van de storm Abela op 17 juni. Mooi om te zien zijn de spiraalbanden met de klok mee naar het midden van de storm toe draaien. Bron: NOAA.

Kenmerkend aan zulke stormen op het zuidelijk halfrond is dat ze met de klok mee draaien. Dit is precies tegenovergesteld aan het noordelijk halfrond; daar draaien lagedrukgebieden tegen de klok in. Dit heeft te maken met de draaiing van de aarde en de daaraan gelinkte Corioliskracht. Hierdoor waait de wind om een lagedrukgebied (een tropische storm is een lagedrukgebied) op het noordelijk halfrond tegen de klok in, en op het zuidelijk halfrond met de klok mee.

Koers richting Madagascar

Abela, die gisteren haar naam kreeg, heeft koers gezet richting Madagascar. Met windsnelheden tot 93 kilometer per uur is het een vrij krachtige tropische storm. Volgens de verwachting bereikt de storm spoedig koud zeewater, waardoor deze de komende dagen flink gaat verzwakken. Madagascar zou nog wel te maken kunnen krijgen met veel regenval afkomstig van de restanten van de storm.

Koersverwachting

Stomrverwachting voor Abela van RSMC La Rèunion.

Ongewoon warm zeewater

Een storm in de zuidwestelijke Stille Oceaan in juli is nog maar twee keer eerder voorgekomen voor zover bekend is. Normaal gesproken is het zeewater daar te koud in deze omgeving. Maar op dit moment is het zeewater in de buurt van Abela bijna anderhalve graad te warm. Dit is in het kaartje hieronder mooi te zien.  Het zeewater was hierdoor dus warm genoeg om een tropische storm te laten ontstaan.

SSTanoms

Afwijking van de zeewatertemperatuur in de maand juni ten opzichte van normaal. Opvallend is de plek met bijna 1,5 graad warmer zeewater dan normaal op de plaats waar Abela ontstond (aangegeven met een zwart kruis). Omdat zeewatertemperaturen in de tijdsbestek van een maand nauwelijks veranderen, is aan te nemen dat het zeewatertemperatuur in juni gelijk is aan dat van juli. Bron: NOAA.

Actief begin Atlantisch orkaanseizoen

Aan de andere kant van de wereld, in de noordelijke Atlantische Oceaan, is het orkaanseizoen inmiddels officiëel begonnen. Dit seizoen begon onofficiëel al extreem vroeg, in januari, toen orkaan Alex ontstond. Die storm lijkt een beetje op Abela omdat Alex ook ontstond in de winter, maar dan op het noordelijk halfrond. Daarna hebben zich nog 3 stormen gevormd, wat zorgde voor een record-actieve start van het seizoen. Volgens veel meteorologische instanties is dit ook de opmaat voor een actief, maar geen recordbrekend, Atlantisch orkaanseizoen. We houden het in de gaten!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 8.100 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer