klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De lente komt de komende dagen steeds verder op dreef. De lage temperaturen tijdens de IJsheiligen zijn voorbij en komen voorlopig ook niet meer terug. Het kwik klimt de komende dagen steeds verder, waarbij de maxima in het binnenland uit gaan komen tussen de 25 en 29 graden. Zomerse dagen dus. Hierbij heeft de zon een hoofdrol en blijft het tot vrijdag droog. Uiteraard is het aan zee een stuk koeler, maar ook daar worden donderdag en vrijdag aangename temperaturen verwacht.

Verantwoordelijk voor het warme en droge weertype is een hoogterug in onze omgeving. Op de Atlantische Oceaan ligt een depressie. Tussen deze 2 systemen ontstaat geleidelijk een warme zuidelijke stroming. Vrijdag en/of zaterdag passeert het koufront en krijgen we tijdelijk te maken met een afkoeling. Mogelijk vallen er later op vrijdag en zaterdag enkele (onweers) buien, vooral op koufrontpassage. Daarna lijkt het weerbeeld al snel weer te stabiliseren, met het opbouwen en uitbreiden van het Azorenhoog, met uitlopers naar onze omgeving. Het droge en warme weertype zal waarschijnlijk volgende week al weer terugkeren.

Aan zee veel koeler dan dieper landinwaarts

De afgelopen dagen werd het na een koudere periode, geleidelijk steeds zachter. Echter door een westelijke aanvoer werd er lucht vanaf de relatief koude Noordzee aangevoerd. Het verschil tussen de temperatuur in het noordwesten van het land en in het zuidoosten bedroeg maandag zelfs bijna 10 graden. Zo werd het op de Wadden slecht 16 graden en in Arcen liep te temperatuur op tot 24,9 graden. Net geen zomerse dag dus. In de ochtend was er wat bewolking aanwezig, wat op veel plaatsen een prachtige “rode” zonsopkomst opleverde.

Dinsdag wisselend bewolkt

Dinsdag start de dag in het noorden met wolkenvelden. Een zwak inactief front ligt boven de Wadden en lost geleidelijk op. lokaal kan er een spatje regen vallen in de noordelijke helft. Veel stelt dit niet voor. Later klaart het wat op. Elders start de dag met minder bewolking, maar ontstaat, met het oplopen van de temperatuur, stapelbewolking. In de middag kan dat tijdelijk wat “uitsmeren” waardoor de zon even wat minder vaak te zien is. De wind komt nog steeds vanuit een westelijke richting, waardoor er weer veel verschillen zijn in de temperatuur. Het wordt 16 tot 18 graden aan zee en lokaal 25 graden in Oost-Brabant en Limburg.

Een zwak inactief front, schampt het noorden van het land, waardoor er tijdelijk wat meer bewolking is, met een kleine kans op wat regen in het noorden. Hogedrukinvloed breidt zich verder uit.

Vanaf woensdag nog warmer

Woensdag bevinden we ons midden in een hogedrukgebied. Boven Frankrijk zit al zeer warme lucht en deze komt geleidelijk richting de Benelux. Er is veel zon en het blijft droog en het kwik ligt wederom op het niveau van afgelopen dinsdag. Omdat er nauwelijks wind is, wordt het vooral in het westen ook wat warmer. Aan zee wordt het op veel plaatsen 20 graden, de Wadden blijven wat achter.
Donderdag bereikt de warme lucht boven Frankrijk onze omgeving. Ook aan zee wordt het op veel plaatsen dan ruim boven de 20 graden. In het zuiden kan het 28 graden worden.

Warme lucht boven Frankrijk bereikt de Benelux. Overal is het zonnig en warm.

Vrijdag koufrontpassage, mogelijk vergezeld van (onweers)buien

Vrijdag begint nog met warm en zonnig weer, later neemt de bewolking toe vanuit het westen. Een koufront markeert namelijk veel koelere oceaanlucht. Het is nu nog niet bekend hoe actief dit front is. De weermodellen berekenen buien, lokaal ook met onweer. Echter eenmaal aankomend op een warm en droog continent zou de fut er zomaar weer uit kunnen zijn. Anderzijds kunnen in de warme onstabiele lucht ook ferme onweersexemplaren zich ontwikkelen. Dit zullen we de komende dagen verder analyseren.
Zaterdag is de wind naar het westen gedraaid en stroomt koelere oceaanlucht binnen. Het kwik bereikt dan niet overal meer de 20 graden.

Vrijdag is het eerst nog droog, warm en zonnig. Een koufront (vergezeld van regen en onweer) bereikt later de Benelux.
ECMWF berekent vooralsnog een zwak signaal met neerslag tijdens koufrontpassage.
Tijdens koufrontpassage is er een licht verhoogde Cape waarde, waardoor ook onweer mogelijk is.

Na het weekend alweer weersverbetering

Na het weekend neemt een Azorenhoog het heft in handen. Hierdoor wordt het droog, zonniger en warmer en staan we alweer voor een langere periode met stabiel en warm lenteweer? Voor de natuur is het echter te hopen dat er regen gaat vallen van betekenis, het is namelijk erg droog.

Tot slot nog de weerpluim

Bron uitgelichte afbeelding: Jolanda Bakker

(Visited 464 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer