Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen is het rustig en op de meeste plaatsen droog in de bergen. Wel is het aan de zachte kant, maar hogerop mag dat de pret niet drukken met pistes die er goed bijliggen. Richting Oud en Nieuw kondigt zich een weeromslag aan.

Het beeld gisteren in Termen, Zwitserland. Hier ligt op 1000-1100 meter alleen nog wat sneeuw op schaduwplekken in de bossen. Verder een knalblauwe lucht, volop zon en hogerop is de sneeuw goed zichtbaar. Foto via Johann’s Alpen(weer) op X.

Zacht tot de jaarwisseling

De komende dagen is het rustig, vrij zonnig en op de meeste plaatsen droog weer in de bergen. Dit weertype hebben we te danken aan hogedruk boven het zuiden van Europa. Deze gordel van hogedruk is sterk genoeg om de actieve fronten even op afstand te houden. Wel zorgt deze ligging van de hogedruk voor een westelijke stroming. Winterkou is hiermee uitgesloten en dus blijft het aan de zachte kant. De temperatuur ligt op 1500 meter hoogte rond 5 of 6 graden. In de nacht vriest het wel licht tot in de dalen.

Een blik op de weerkaart laat zien dat de Alpen onder invloed liggen van een hogedruk gordel boven Zuid-Europa. Het koufront wat zich uitstrekt over Frankrijk naar Duitsland gaat de Alpen niet actief bereiken. De komende dagen is het vaak droog met een zachte westelijke aanvoer. Bron: KNMI.

Vanuit het noordwesten nadert wel een koufront maar deze zal door de tegenwerking van het hogedruk-bolwerk steeds minder actief worden. Een zone met bewolking behorende bij dit front zal vandaag van west naar oost over de Alpen trekken. In Oostenrijk schijnt vandaag het langst de zon. Neerslag zit niet in de verwachting op dit verder verpieterende front. De wind speelt alleen in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland vandaag nog een rol. Hogerop kan het daar nog wel hard waaien.

Vrijdag (lichte) sneeuw in de Franse Alpen

Het zelfde front, wat blijft slepen, zorgt vrijdag vooral in de Franse Alpen voor veel bewolking en ook wat sneeuwval. Grote hoeveelheden worden niet verwacht, het gaat voornamelijk om lichte sneeuwval. Toch kan er lokaal meer dan 5 centimeter verse sneeuw vallen. Door de zachte lucht betreft het wel alleen de hogere delen. Pas boven 1700 meter valt er sneeuw. Elders in de Alpen blijft het droog en is er ook kans op wat zon. Vooral in Oostenrijk en de Dolomieten is de kans op zon het grootst. Het blijft zacht.

In de Franse Alpen op vrijdag wat sneeuwval, elders droog en zonniger.

Zaterdag nog prima wintersport condities

Zaterdag gaat de laatste dag worden waarop de Alpen nog profiteren van droge en rustige condities. Aan de noordkant is de bewolking wel wat dikker, maar elders is er meer kans op zon. Vooral de middag zal de zon volop schijnen. De temperatuur doet een klein stapje terug, maar met 2 tot maximaal 3 graden op 1500 meter hoogte is het nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar. Wel hogerop waar nog voldoende sneeuw ligt prima condities op de pistes! In de dalen blijft het wel groen en zijn de condities minder, maar zo slecht als de kerstvakantie vorig jaar is het gelukkig niet.

Sneeuw en regen met de jaarwisseling

Op oudejaarsdag nadert een actief koufront, behorende bij een grote depressie op de Atlantische Oceaan, de Alpen. In de loop van oudejaarsdag gaat het vanuit het westen regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie tussen de 1100 en 1500 meter hoogte en daalt in de loop van de dag naar 800 tot 1100 meter hoogte. Veel plaatsen zullen op Nieuwjaardag dan ook ontwaken in een witte wereld. Globaal zal er tussen de 5 en 15 centimeter sneeuw vallen. Onderstaand de sneeuwhoogte en sneeuwvalgrens verwacht op Nieuwjaarsnacht:

Hoop op een winterinval begin januari

De sneeuwval met de jaarwisseling vormt het startschot voor een wisselvallig begin van het nieuwe jaar. Helaas blijft het zacht waardoor sneeuwval alleen voor de hogere delen is weggelegd. De dalen zullen hun hoop moeten putten uit het tijdelijk in koudere lucht zitten aan de achterzijde van passerende storingen. De hoop is gevestigd op de lange termijn. De weerkaarten hintten op een overgang naar echt koud weer met ook volop sneeuw. Helaas is de termijn nog heel erg ver weg en is de zekerheid dus ook heel klein. Maar het geeft wel een strohalmpje om aan vast te houden aan het begin van het nieuwe jaar. We blijven dit uiteraard volgen!

De kaart met de temperatuur op 1500 meter hoogte op 11 januari. Arctische lucht dendert vanuit het noorden op de Alpen af. Zekerheid is laag, maar het geeft hoop aan het begin van het nieuwe jaar! Bron GFS/WXcharts.

Vier de winter in Duitsland

De winter in Duitsland kan sprookjesachtig mooi zijn. Trek je wandelschoenen aan en trek door oeroude bossen, over toppen en langs rivieren. Of pak je mountainbike en verken de ontelbare paden door ongerepte natuur.

In de avond valt er een sprookjesachtige deken over de gezellige dorpjes en waan je je terug in vervlogen tijden. Laat je verwennen met culinaire specialiteiten of in een van de vele wellness-resorts.

Klik hier voor meer info over reizen naar Duitsland(Visited 3.572 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier