Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Wanneer je in deze tijd aan een puber zou vragen om naar een kunstijsbaan te gaan om een rondje te schaatsen is het antwoord vast en zeker; Nee. Ik heb het aan mijn eigen zoon gevraagd en het antwoord klopte precies. Dit komt mede omdat de jeugd niet voor paal wilt staan als ze het ijs op gaan en er niets van kunnen. Hoe jammer is dat. Ik voel me dan persoonlijk echt wel een oudje als ik het enthousiast vraag. En bedenk me dan direct dat schaatsen misschien ook daadwerkelijk iets is voor als je -laten we zeggen- boven de 30 jaar bent. En daaronder verpietert de behoefte om op het ijs te staan al heel erg snel.

Onder de bruggen door waar een toch langs uitgezet is van tientallen kilometers. Foto: Expatica.com

Ze zitten liever binnen op hun telefoon of maken tiktoks of zitten lekker ‘educatief’ te gamen. Ik merk zelf dat de generatiekloof niet te overbruggen valt. De babyboomers (vanaf 1945) tot de generatie Y (einde 2000) heeft bijna iedereen op de schaats gestaan. Hoe anders is dat met deze generatie.

Wanneer we kijken naar de Hellmannen die ieder jaar behaald worden is dat ook zeer droevig met betrekking tot kou in ons land. Hellmannen is trouwens een koude getal. Vernoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann. Dit is een maat voor de koude in het tijdvak van 1 november van het voorafgaande jaar tot en met 31 maart van het genoemde jaar. Wanneer de gemiddelde temperatuur op een dag -1 graden is, krijgt deze dag dus 1H punt. Wanneer een seizoen rond de 80 tot 100 Hellmannen heeft, kun je spreken van een ‘normaal koud’ winterseizoen met zekerheid op schaatsen op natuurijs.

Schaatsen op natuurijs. Het blijft een prachtig gezicht. De foto werd gemaakt in Giethoorn door Albert Thibaudier.

Wanneer we hier een kijkje nemen, dan kunnen we zien dat er vanaf het jaar 2000 maar 4 seizoenen waren waarbij de Hellmannen boven de 74 uitkwamen en 14 jaren dat we onder de 25H zitten. In de jaren 1980-2000 zaten er wel 6 winters tussen waarvan de punten hoger dan 120 waren. Dat waren pas winters.

Dus wellicht is schaatsen ook echt wel een oude lullen sport, of in ieder geval zit dat in mijn hoofd. 3 of 4 winters op rij schaatsen uit het vet. Koek en Sopie! Wat? Vraagt mijn zoon….  Precies dat dus.

Misschien komt het goed wanneer er een Elfstedentocht komt. Weten we nog dat niemand in heel Nederland iets met darten had? Barney werd wereldkampioen en de dartborden waren niet aan te slepen. Daarvoor was het antwoord -wanneer iemand vroeg om een potje te darten-  Nee, ik ga lekker voetballen. (We waren ten slotte Europees Kampioen voetbal geworden).

Nu moeten we maar hopen op dat die Hellmannen naar boven gaan schieten (liefst nog boven de 200) en anders, tja, anders wordt schaatsen straks zelfs het woord ‘ouderwets’ toebedeeld.

(Visited 2.540 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer