klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Wanneer je in deze tijd aan een puber zou vragen om naar een kunstijsbaan te gaan om een rondje te schaatsen is het antwoord vast en zeker; Nee. Ik heb het aan mijn eigen zoon gevraagd en het antwoord klopte precies. Dit komt mede omdat de jeugd niet voor paal wilt staan als ze het ijs op gaan en er niets van kunnen. Hoe jammer is dat. Ik voel me dan persoonlijk echt wel een oudje als ik het enthousiast vraag. En bedenk me dan direct dat schaatsen misschien ook daadwerkelijk iets is voor als je -laten we zeggen- boven de 30 jaar bent. En daaronder verpietert de behoefte om op het ijs te staan al heel erg snel.

Onder de bruggen door waar een toch langs uitgezet is van tientallen kilometers. Foto: Expatica.com

Ze zitten liever binnen op hun telefoon of maken tiktoks of zitten lekker ‘educatief’ te gamen. Ik merk zelf dat de generatiekloof niet te overbruggen valt. De babyboomers (vanaf 1945) tot de generatie Y (einde 2000) heeft bijna iedereen op de schaats gestaan. Hoe anders is dat met deze generatie.

Wanneer we kijken naar de Hellmannen die ieder jaar behaald worden is dat ook zeer droevig met betrekking tot kou in ons land. Hellmannen is trouwens een koude getal. Vernoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann. Dit is een maat voor de koude in het tijdvak van 1 november van het voorafgaande jaar tot en met 31 maart van het genoemde jaar. Wanneer de gemiddelde temperatuur op een dag -1 graden is, krijgt deze dag dus 1H punt. Wanneer een seizoen rond de 80 tot 100 Hellmannen heeft, kun je spreken van een ‘normaal koud’ winterseizoen met zekerheid op schaatsen op natuurijs.

Schaatsen op natuurijs. Het blijft een prachtig gezicht. De foto werd gemaakt in Giethoorn door Albert Thibaudier.

Wanneer we hier een kijkje nemen, dan kunnen we zien dat er vanaf het jaar 2000 maar 4 seizoenen waren waarbij de Hellmannen boven de 74 uitkwamen en 14 jaren dat we onder de 25H zitten. In de jaren 1980-2000 zaten er wel 6 winters tussen waarvan de punten hoger dan 120 waren. Dat waren pas winters.

Dus wellicht is schaatsen ook echt wel een oude lullen sport, of in ieder geval zit dat in mijn hoofd. 3 of 4 winters op rij schaatsen uit het vet. Koek en Sopie! Wat? Vraagt mijn zoon….  Precies dat dus.

Misschien komt het goed wanneer er een Elfstedentocht komt. Weten we nog dat niemand in heel Nederland iets met darten had? Barney werd wereldkampioen en de dartborden waren niet aan te slepen. Daarvoor was het antwoord -wanneer iemand vroeg om een potje te darten-  Nee, ik ga lekker voetballen. (We waren ten slotte Europees Kampioen voetbal geworden).

Nu moeten we maar hopen op dat die Hellmannen naar boven gaan schieten (liefst nog boven de 200) en anders, tja, anders wordt schaatsen straks zelfs het woord ‘ouderwets’ toebedeeld.

(Visited 2.491 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer