Vandaag valt op de bergen in de Alpen weer wat verse sneeuw. Na een tijdelijke rustigere fase op woensdag weten storingen vanaf donderdag de Alpen weer te bereiken. Hierbij wordt de nodige hoeveelheid verse sneeuw in de bergen verwacht. Hoeveel sneeuw er precies gaat vallen en in welke regio’s? Die details lees je in dit nieuwe Alpenweerbericht.

De Alpen krijgen dinsdag te maken met diverse (sneeuw)buien. Op dinsdagochtend komen de eerste buien in het noordwesten van de Zwitserse en Franse Alpen, en lokaal in centraal Oostenrijk en Zuid-Tirol voor. Gedurende de dag neemt de intensiteit van de buien steeds meer toe. Tegen het einde van de middag en begin van de avond neemt de intensiteit van de buien in de westelijke helft af. In de oostelijke helft neemt deze juist toe. De laatste buien verlaten de regio Salzburg pas in de loop van de nacht.

De weerkaart voor dinsdag. Bron: KNMI

Als we op de weerkaart kijken zien we de meeste neerslag over het algemeen ten noorden van de Alpenhoofdkam en de oostelijke helft van de Alpen. De sneeuwvalgrens ligt dinsdag tussen de 1200 meter aan de noordkant tot 1600 meter in Noord-Italië. Boven deze grens wordt tot en met woensdagochtend enkele centimeters sneeuw verwacht in het noordwesten van de Alpen, tot 15 à 20 centimeter in het centrale deel van Oostenrijk.

Ten zuiden van de Alpenhoofdkam, en dan met name het noordoosten van Italië, Zuid-Zwitserland en de Franse Alpen blijft het droog. Overdag ligt de vorstgrens tussen de 1500 meter aan de noordkant tot 2000 meter aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam

Zonnige en rustige woensdag

Na de sneeuwval op dinsdag wordt woensdag op weergebied een rustige dag. De Alpen krijgen dan te maken met een hogedrukgebied. Doordat de kern van dit hogedrukgebied recht over de Alpen trekt gaat de zon veel ruimte krijgen. Toch zal in diverse dalen in de ochtend laaghangende bewolking (Hochnebel) voorkomen. Deze zal uiteindelijk oplossen, al kan het lokaal een tijd duren voordat deze volledig is opgelost.

De vorstgrens ligt op woensdag tussen de 2000 meter ten zuiden van de Alpenhoofdkam en 1500 meter aan de noordzijde.

Daarnaast staat er een zwakke tot, in het hooggebergte, matige wind.

Deze wind gaat gedurende de dag, wanneer het hogedrukgebied verder naar het oosten beweegt, steeds meer toenemen in de vorm van een lichte föhnwind. De toename van wind is een voorbode van de weersverandering die eraan zit te komen.

Vanaf donderdag opnieuw wisselvallig met sneeuw

Deze weersverandering komt namelijk donderdag alweer binnen in de Alpen. Vanuit het noordwesten trekt een koufront richting de Alpen. In de vroege ochtend zal de eerste neerslag de westelijke Alpen bereiken. Voor de neerslag uit ontstaat er een stevige noordelijke föhnwind. Deze zorgt met name op de Alpenhoofdkam en ten zuiden daarvan voor een toename van de wind. Op de hoogste bergtoppen kunnen windstoten van 75 à 80 km/h voorkomen.

Het koufront en de bijbehorende neerslag trekt gedurende de dag verder naar het oosten. Pas vrijdagochtend heeft de laatste neerslag het oosten van Oostenrijk verlaten. Achter deze neerslagzone wordt het tijdelijk droog, maar ook overwegend bewolkt.

Ondertussen heeft op vrijdagochtend een nieuw neerslaggebied de Alpen vanuit het noordwesten bereikt. Ook dit gebied zal van west naar oost over de Alpen bewegen en zaterdagochtend het oosten van Oostenrijk verlaten. Hoe verder deze neerslagzone naar het oosten beweegt, hoe zwakker de neerslagintensiteit wordt.

Met een sneeuwvalgrens die op donderdag en vrijdag tussen de 1100 en 1300 meter ligt, valt op de meeste berghellingen sneeuw. Doordat de neerslaggebieden vanuit het westen komen wordt de meeste neerslag dan ook in het westen van de Alpen verwacht. In deze regio kan tot en met zaterdagochtend tussen de 30 tot 40 centimeter sneeuw vallen.

Elders wordt tussen de 10 en 25 centimeter sneeuw verwacht. De wat meer beschutte delen in het centrale deel van de Alpen (Zuidoosten van Zwitserland en Noordoost Italië) hebben de ‘slechtste papieren’ als het om sneeuwval gaat.

In het weekend blijvend wisselvallig

Dit weekend, en ook de dagen daarna, is het voorlopig nog niet klaar met de wisselvallige periode. Met een noordwestelijke stroming, en onder invloed van een lagedrukgebied dat op de Noordzee ligt, blijven neerslaggebieden richting de Alpen komen. Het patroon van een fase met neerslag, tijdelijk droger en opnieuw een fase met neerslag lijkt zich dan ook de komende periode nog wel even te herhalen. Voor de wintersporters is dit goed nieuws doordat op de hoger gelegen hellingen geleidelijk aan steeds meer sneeuw komt te liggen.

Daarnaast zal de sneeuwvalgrens op zaterdag tijdelijk wat lager komen te liggen. Dankzij de noordwestelijke stroming wordt wat koelere lucht aangevoerd. Hierdoor zakt de sneeuwvalgrens tot zo’n 900 meter, lokaal kan deze onder gunstige omstandigheden nog wat lager uitvallen. Of deze koelere lucht lang in de buurt van de Alpen blijft liggen is nog maar even de vraag. Wanneer de wind na het weekend uit een wat meer westelijke richting gaat waaien zal zachtere lucht de Alpen weer kunnen bereiken.

Omslagfoto (Heiligenblut) via foto-webcam.eu.


(Visited 1.769 times, 1 visits today)