Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: hogedruk verliest na het weekend terrein
Afgelopen dagen werd ons weerbeeld grotendeels bepaald door hogedrukgebied Querida. Ook dit weekend bepaald het grote hogedrukgebied ons weer; de stroming blijft dit weekend noordwestelijk. Lokaal valt er een buitje, maar het is overwegend droog. Na het weekend komt er verandering in het stromingspatroon. Lagedrukgebieden vanuit het noorden gaan zich onze kant op begeven en het wordt een stuk wisselvalliger en natter. De temperatuur blijft laag voor de tijd van het jaar.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: grijs maar droog
Gisteren was een erg bewolkte dag. De zon was vrijwel overal minder dan 2 uur te zien, in heel de Benelux was het dus grijs. Wel bleef het overal tot in de avond droog en was het met een westelijke wind van 2 tot 4 beaufort rustig. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 12 en 17 graden Celsius.

In het westen bij Ton Wesselius was het een grijze dag.

Gisteravond trok een zwak front het noorden van het land binnen. Dit front zorgde voor wat lichte neerslag. De neerslag trok afgelopen nacht iets intensiverend naar het zuiden. Achter de neerslag klaarde het wat op, maar tegen het eind van de nacht kwamen er vanuit het noorden weer wat (lichte) buien het land binnen. De minimumtemperatuur daalde naar 5 tot 8 graden Celsius.

Ook Martin Vye moest zoeken naar een stukje blauwe lucht.

Vandaag: wisselend bewolkt, lokaal wat lichte regen
Vanochtend trekt het regengebied dat vannacht voor neerslag zorgde via het zuiden weg. Achter dit regengebied klaart het wat op, zon en wolken wisselen elkaar af. De zon zal het meest te zien zijn in het zuiden van Nederland en in België. In heel Nederland, maar met name in het noordoosten, is er vanmiddag en vanavond een toenemende kans op een bui. De temperatuur stijgt naar 8 tot 11 graden Celsius. Er staat een noordwestelijke wind kracht 4, in het noordoosten en op de Wadden tijdelijk kracht 5.

De verwachte (lage) maximumtemperatuur van vandaag. Bron: WRF

Komende nacht verandert er niet veel. Hier en daar valt nog wat buiige neerslag die naar het noordoosten wegtrekt, verder wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De wind gaat wat liggen en de temperatuur daalt naar 3 tot 6 graden boven het vriespunt.

Morgen: nog steeds kans op een bui, meer zon
Ook morgen kan er lokaal nog een lichte bui vallen, verder wordt het weerbeeld vooral bepaald door wolkenvelden en zonneschijn die elkaar afwisselen. De wind is met een kracht 2 in delen van België en kracht 3 in de rest van de Benelux wat rustiger dan vandaag. In eerste instantie is de wind nog noordwest, tegen het eind van de middag draait de wind naar zuidwest. De maximumtemperatuur ligt tussen de 9 en 12 graden Celsius.

In de nacht naar maandag neemt vanuit het noorden de bewolking toe. Tegen het eind van de nacht kan er in het noorden ook wat neerslag gaan vallen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 2 en 8 graden Celsius, in het binnenland en met name zuidoost België is vorst aan de grond mogelijk.

De weerkaart voor aanstaande maandag. Een lagedrukgebied zakt af naar het zuiden. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Maandag: depressie zorgt voor neerslag
Maandag activeert de neerslag welke de nacht ervoor het noorden van Nederland binnentrok. Ook trekt deze neerslag naar het zuiden. In het zuiden van Nederland en België kan aanvankelijk de zon nog af en toe schijnen, maar in de loop van de maandag neemt de kans op neerslag overal toe. De temperatuur stijgt naar 11 tot 14 graden; de laagste waarden zijn voor het noordwesten van Nederland, de hoogste waarden zijn voor zuid België.

Maandag trekt er een gebied met neerslag over het land heen.

De rest van volgende week: zeker tot donderdag regenachtig
Tot slot kijken we met behulp van de pluimen naar de weersverwachting voor de rest van komende week. De temperatuur blijft zeker tot volgend weekend enkele graden onder de normaal voor de tijd van het jaar. Daarnaast is er komende week zelfs weer wat kans op nachtvorst (in het binnenland). Ook laat de pluim de gehele komende week duidelijke neerslagsignalen zien; het blijft een buiig weertype. Met name ’s nachts, als de temperaturen laag zijn, kunnen deze buien een winters karakter (hagel, natte sneeuw) hebben. Tussen de buien door zal de zon zich nog wel laten zien; de komende week wordt gelukkig dus niet alleen maar grauw en grijs.

De 15-daagste temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagste neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagste bewolkingsverwachting van het KNMI.

Donderdag (koningsdag!) is er met 50% een redelijke kans op een vrij zonnig weertype. Daarnaast zijn de neerslagpieken op de donderdag niet heel groot, dus we mogen nog hopen op een redelijk droge koningsdag! Over het weer met koningsdag leest u hier de komende dagen ongetwijfeld meer.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf volgend weekend weer. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Ton Wesselius maakte ook deze mooie foto.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 277 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier