We zijn het jaar droog begonnen en wie dacht dat er na de warme Mei en Juni geen einde aan kwam, kwam bedrogen uit.  Juli 2017 is met zijn 110mm neerslag natter dan het gemiddelde, normaal valt er in Juli gemiddeld 78mm neerslag. Dit is een gemiddelde over het hele land we kunnen hier beneden in het kaartje zien dat het lang niet overal evenveel heeft geregend. Als we dan naar het aantal zonuren kijken voor de verdamping van dat water zien we dat we in Juli 2017 205 uur de zon aan de hemel hebben mogen aanschouwen tegen 211 uur normaal. Met in ons achterhoofd wetende dat we met  flinke droogte te maken hebben zijn deze statistieken zeer welkom. We hebben als we onderstaande twee kaartjes goed bestuderen op dit moment in het noordoosten van het land zelfs te maken met een neerslagoverschot.

DGE9oMLXUAA27DW
De gevallen neerslag in mm per meetstation
DGEHhsyXgAA94Xv-2189710348-1501768189132.png
Doorlopend potentieel neerslagoverschot, we hadden overal in Nederland een ruim aan neerslagtekort. Binnen een maand zien de kleuren er op dit kaartje er een stuk minder alarmerend uit.

Gevolg

Voor de mensen die vakantie hebben is het niet ideaal maar de natuur heeft het keihard nodig. De gevaren voor bosbranden zijn logischerwijs geweken. De landerijen en daarmee de boeren hoeven hun gewassen minder te bewateren. Door de droogte zullen wij als consument in de winkel misschien een hogere prijs moeten betalen voor onze gewassen. Op de peen-beurs in Emmeloord worden de peentjes door een slechte opkomst, de peen is dunner en er komen er minder boven de grond per perceel, prijstechnisch dramatisch. Dit is een van de vele gewassen die getroffen wordt door ons neerslagtekort in combinatie met de verschroeiende zon op onbewolkte dagen. Over de hele maand kwamen onweersbuien voor , soms extreme stortbuien die zorgde voor wateroverlast. Dat de maand Juli nu een inhaalslag(je) heeft gemaakt op het neerslagtekort is ook gunstig voor de volgende peen-oogst.

martin vye 20juli
Martin Vye schoot deze foto van een straat die blank staat na een wolkbreuk op 20 Juli.
DGEHhswXgAA_oro
Het neerslagtekort is door de wisselvallige maand Juli van boven de groene lijn richting de “veilige”blauwe lijn gezakt.

België

Niet alleen in Nederland was het na de droge maanden deze Juli wisselvallig, in België waar de droogte nog erger was dan bij ons. De periode april-juni was in heel Vlaanderen zeer droog: er viel gemiddeld over de weerstations slechts 80,1mm neerslag, of 42% van het normaal te Ukkel (189,6mm,bron: KMI). Vooral in West-Vlaanderen bleef het in deze periode droog. De maand juli is voor het grootste deel van Vlaanderen een relatief normale maand geworden qua neerslag, met uitzondering van het zuidwesten van Vlaanderen waar het beduidend droger bleef dan gemiddeld voor juli (73,5mm). Op korte termijn is de kritieke situatie met betrekking tot neerslag daardoor bijna in heel Vlaanderen geweken, maar het neerslagtekort van de voorbije droge 3 maanden is nog duidelijk merkbaar, vooral in het westen van Vlaanderen. Dit houdt in dat het potentieel risico op droogte blijft bestaan.

Spaarbekken in Dadizele
Ward Bruggeman maakte deze mooie foto van het spaarbekken wat grotendeels is opgedroogd in Dadizele in Zuid-west Vlaanderen.

Duitsland

Bij onze oosterburen kregen ze in sommige deelstaten na ook dezelfde droogte, zelfs te maken met overstromingen. Als we mogen spreken van een voordeel van dit leed, en alle schade dat vaak door onweersbuien veroorzaakt wordt, is dat een hoop van dat water via de rivieren onze kant op komt. Er viel om een voorbeeld te noemen op 19 Juli in Keulen 95mm in 24 uur. Keulen ligt aan “onze” Rijn dus dat water wat niet de grond in zakt komt naar ons toe. Dat is ook goed te zien aan hoe hoog de Rijn staat bij Lobith waar hij Nederland binnen stroomt. We zien aan de golfbeweging in de grafiek hier beneden dat de neerslag in Duitsland ons land 26 Juli binnen stroomt. We hadden in de gehele maand een redelijk geleidelijk op en neer gaande lijn in deze grafiek, en kwam het debiet oppervlaktewater nooit boven de 1500m3/s uit. Waaruit je op kan maken dat het tweede deel van de maand het natst is geweest. Daar komt nog eens bij dat er ook in de Alpen van tijd tot tijd flink wat onweersbuien zijn gevallen, dat heeft u hier allemaal kunnen lezen van Johann.

Naamloos
Het debiet oppervlaktewater m3 wat er per seconde bij Lobith via de Rijn Nederland binnen stroomt. Als er in het stroomgebied veel neerslag valt zien we dit aan deze grafiek terug.
26 juli
Op 24, 25 en 26 Juli viel er in 72 uur veel neerslag in Zwitserland. De Rijn ontspringt in het noorden van Zwitserland, een deel van die neerslag zal er in “onze” rivier terecht zijn gekomen. Bron: SRFmeteo.
ruhrgebied-19juli-@vid.jpg
Keulen is op 19 Juli ondergelopen door een hoosbui. Ook de metro stond onder water en reden niet meer. Deze foto maakte @lphigenie7 via twitter

Waar wij tot nu toe op dezelfde voet verder gaan als in de maand Juli hebben ze in de Alpen te maken met een hittegolf. Hoe het in de details verder gaat in de derde zomer maand leest u morgenochtend weer hier van Rico.

(Visited 305 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer