Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

Niet alleen in Nederland was het gisteren hoogzomer met een maximum temperatuur van maarliefst 33,6 graden! Ook in een groot deel van de Alpenlanden is het op dit moment prachtig zomer weer. Op grote schaal werd gisteren de tropische grens van 30 graden overschreden. Er stond weinig wind en de zon kon overuren maken. In de tweede helft van de middag ontstond hier en daar wat dikkere bewolking die lokaal kon uitgroeien tot een onweersbui.

Prachtig weer bij het meer van Lugano

Vandaag wordt het opnieuw erg warm in de Alpenland met weer op grote schaal kans op tropische temperaturen van boven de 30 graden. Wel moet serieus rekening worden gehouden met kans op zwaar onweer in de loop van de dag.
Vooral in Zuid Duitsland, Oostenrijk en de Dolomieten is de kans op onweer vandaag erg groot. Pas dus op als je het hooggebergte ingaat vandaag en hou de lokale berichten goed in de gaten!

Prachtig zomerweer vanochtend in een groot deel van de Alpen. Boven de Hohe Tauern in Oostenrijk zijn nog een paar onweersbuitjes zichtbaar. (Bron: Wetteronline)

Morgen zal de temperatuur iets lager gaan uitkomen zo rond de 24 tot 28 graden met aan het einde van de dag opnieuw een grote kans op onweer in het gehele Alpen gebied, waarbij deze keer het zwaartepunt van de onweersbuien meer in het westelijk Alpengebied zal liggen. De dagen daarna draait de stroming meer naar het oosten tot noordoosten waardoor er iets koelere lucht aangevoerd gaat worden. Het wordt dan ook een aantal graden koeler. Echter mogen we niet klagen want nog steeds zal de temperatuur op veel plekken altijd nog tussen de 20 en 25 graden gaan uitkomen.

Komende week zullen de Alpen regelmatig met fikse onweersbuien te maken gaan krijgen

Vanaf woensdag geven de modellen een wat andere voorspelling weer. Het GFS komt toch weer op de proppen met een hoogtelaag wat zich gaat vormen in de regio van Frankrijk en Zwitserland. Als dit scenario uitkomt gaan we in met name de Noordwest Alpen een aantal dagen tegemoet met een wat meer onbestendig weerbeeld met regen en onweersbuien waarbij de temperatuur tussen de 19 en 24 zal uitkomen.
In de model uitdraai van het ECMWF is hier echter wat minder duidelijk over, dus we moeten even afwachten hoe dit onbestendige weerbeeld zich zal gaan ontwikkelen.

Het GFS model berekent een hoogtelaag boven Frankrijk voor de tweede helft van de week. Dit zal voor onbestendig weer gaan zorgen in met name het Noordwesten van de Alpen. (Bron: Wetterzentrale)

Zo gaan we komende week een wat wisselvallige week tegemoet met in eerste instantie nog tropische temperaturen waarbij in de komende dagen een dalende trend in temperatuur wordt ingezet. Komende dagen zal de zon nog veel te zien zijn, wel is er kans op een onweersbui met later in de week minder zon en meer neerslag.

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter