Advertentie 

Het winterweer loopt in Nederland bijna op zijn eind. Na ijskoude nachten en op sommige plaatsen zelfs schaatsplezier schiet vanaf woensdag de temperatuur flink omhoog. Maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan slaat de winter juist flink toe! Voor de winterliefhebber in Europa wordt het daarmee een frustrerend begin van december. Wat is er aan de hand? Speelt de ‘polar vortex’ weer een rol net zoals afgelopen jaren?

Bijzonder koud in de VS

Op maandag lijkt er nog niets aan de hand in de VS. Maar de weerkaarten laten toch een behoorlijke uitbraak van kou zien daar de komende dagen. Op donderdag en vrijdag heeft de koude lucht een groot deel van de VS bereikt.

vs_tx_fri
De nacht van donderdag op vrijdag in de VS wordt op veel plaatsen abnormaal koud! Het kaartje laat de temperatuurafwijkingen zien ten opzichte van normaal. Bron: tropicaltidbits.

Het resultaat is dat in de nacht de temperaturen in zuidelijke staten zoals Texas onder nul komen, wat daar vrij uitzonderlijk is. Nog extremer zijn de temperaturen in North Dakota, die volgens de berekeningen onderuitschiet naar -28 graden. Dit terwijl minima van ongeveer -7 graden daar normaal zijn voor begin december. Overdag ligt de vorstgrens ongeveer over het midden van de VS (vanaf het noorden gezien).

En sneeuw?

Bij een klassieke winterinval als deze met veel kou zou je ook veel sneeuw verwachten. Maar de sneeuwkaart hieronder laat tot de nacht van donderdag op vrijdag nauwelijks sneeuw zien in de VS met uitzondering van het noorden en noordwesten. Dit terwijl de vorstgrens in de nacht tot over het zuiden van de VS ligt. Sneeuw is dus de grote afwezige in deze kou-inval.

Voor veel mensen hoort bij een echte winter-inval ook sneeuw, maar die lijkt nauwelijks te vallen. Bron: tropicaltidbits
Voor veel mensen hoort bij een echte winter-inval ook sneeuw, maar die lijkt met uitzondering van het noorden en westen nauwelijks te vallen. Dit kaartje laat de totale hoeveelheid sneeuw zien die valt tot vrijdag 12:00 GMT. Bron: tropicaltidbits

Dat er zo weinig sneeuw valt ondanks de lage temperaturen komt omdat er een groot hogedrukgebied boven het gebied met de koude lucht ligt. Hogedrukgebieden gaan samen met weinig tot geen neerslag. Een echt sneeuwdek zal dus maar op weinig plaatsen te zien zijn.

De poolwervel op bezoek?

In 2014 was er ook sprake van een serie van koude-uitbraken in de VS. Dat werd toen verbonden aan de poolwervel, of ‘polar vortex’. Kortgezegd is dat een enorm lagedrukgebied dat zich in de winter vormt hoog in de atmosfeer (ruwweg tussen 10 en 50 kilometer hoogte). Normaal gesproken ligt dat boven de Noordpool, maar in 2014 lag een deel daarvan boven het noorden van de VS en Canada.

Dit keer is er just helemaal geen sprake van een poolwervel boven de VS of Canda.. Deze ligt op vrijdag namelijk in de buurt van Siberië. De plaatjes hieronder laten het verschil heel mooi zien.

fuberlin_jan14
ecmwf10f120
Het verschil in ligging van de poolwervel tussen februari 2014 en december 2016 is duidelijk. In februari 2014 lag een deel van de poolwervel boven Canada. Dat is nu zeker niet het geval. Bron: Freie Univesität Berlin.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat een poolwervel op grote hoogte lang niet altijd een garantie is op winterweer aan de grond. Er zijn veel meer factoren die de kansen op winterweer kunnen beïnvloeden. In 2014 droeg de locatie van de poolwervel boven Canada wel bij aan het winterweer daar.

Het is dus duidelijk dat de situatie nu heel anders is dan in 2014. De poolwervel ligt nu boven Siberië in plaats van Canada.

Tweede koude-uitbraak op komst?

Sommige weerberekeningen laten nog een koude-uitbraak komen in de VS over ongeveer 10 dagen. Deze zou vooral in Canada zorgen voor extreem lage temperaturen. Of dat gaat gebeuren is nog even afwachten, de onzekerheid is behoorlijk groot.

Geen winterweer in Europa op komst

Wat vaak wordt geroepen is dat als er winterweer in de VS is, de winter in Europa ver te zoeken is. Dit is lang niet altijd het geval, maar de komende dagen zeker wel. De temperaturen in Nederland gaan richting de dubbele cijfers en ook de kans op vorst in de nacht verdwijnt. Ook de Alpen hoeven komende week nog niet te rekenen op winterweer. Dus als je graag de kou wilt opzoeken, dan is de VS zeker het overwegen waard ;).

Groeten vanuit een koud Wageningen!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 932 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier