Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Dit weekend valt er weer sneeuw in delen van de Alpen. Eerst krijgt vooral de noordkant krijgt te maken met diverse sneeuwbuien en een dalende sneeuwvalgrens. Hierdoor zullen veel dalen weer even wit kleuren. Begin volgende week lijkt de zuidkant van de Alpen juist aan de beurt te zijn voor neerslag en sneeuw. Blijft het winterweer voorlopig in de Alpen in de aanloop naar Pasen? Dat lees je in dit nieuwe weerbericht voor de Alpen.

Vandaag trekt een koufront vanuit het noorden over de Alpen. Dit gaat met name aan de noordkant en delen van de Franse Alpen neerslag opleveren. De eerste neerslag valt op zaterdagochtend in de Franse Alpen en het noordwesten van Zwitserland. Gedurende de dag beweegt het neerslaggebied dat bij het koufront hoort richting het oosten. Rond het middaguur bereikt de neerslag Zuid-Duitsland en de noordelijke delen van Oostenrijk. In de westelijke helft is de neerslagzone dan alweer verdwenen en komt er ruimte voor de zon. Wel trekken nieuwe buien over de noordelijke helft van de Alpen. Doordat het nu om buien gaat en geen zone met neerslag zullen er lokale verschillen zijn waar het droog blijft of juist tot neerslag komt. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het grotendeels droog, op wat neerslag in het noorden van Italië na.

Sneeuw tot in de lagergelegen dalen

Bij de eerste neerslag ligt de sneeuwvalgrens nog tussen de 1800 en 2000 meter. Gedurende de dag zakt deze flink om uiteindelijk op zo’n 600 à 800 meter uit te komen. In eerste instantie valt de neerslag alleen in de bergen als sneeuw, maar zal de neerslag steeds lager in de vorm van sneeuw gaan vallen. Uiteindelijk zullen de meeste dalen weer even wit kleuren. Tot en met zaterdagavond worden geen enorme hoeveelheden sneeuw verwacht. Over het algemeen 2 tot 10 centimeter sneeuw. In het noorden van Zwitserland en rondom Vorarlberg kan in de bergen 15 tot 25 centimeter sneeuw vallen.

De sneeuwvalgrens op zaterdagnacht en zondagmiddag. Via onze weerkaarten pagina.

Naast de neerslag en sneeuwval gaat de wind ook flink toenemen in de Alpen. In de bergen komen windstoten van 90 tot 120 kilometer per uur voor. Het sterke windveld zal in de vroege ochtend al aanwezig zijn in de westelijke helft van de Alpen. In de loop van de ochtend bereikt deze ook de oostelijke helft van de Alpen. In de nacht naar zondag gaat de wind ten zuiden van de Alpenhoofdkam steeds meer liggen. Op zondag komt de meeste wind in het noorden van de Alpen en de Franse Alpen voor. Opnieuw komen in de bergen dan windstoten van 90 tot lokaal 120 km/h voor. In de zuidelijke helft zal de wind in de bergen merkbaar aanwezig zijn, maar niet zo stormachtig als in andere delen van de Alpen.

Buien met sneeuw tot in de dalen

Op zondag blijven er (sneeuw)buien vanuit het noorden over de Alpen trekken. De buien blijven grotendeels ten noorden van de Alpenhoofdkam waardoor de regio’s ten zuiden daarvan droog blijven. Met een sneeuwvalgrens tussen de 600 en 900 meter valt de neerslag over algemeen in de vorm van sneeuw of natte sneeuw in de lagergelegen dalen. Vanwege de buien zullen er lokaal verschillen zijn hoeveel sneeuw er valt. Grofweg valt aan de noordkant van de Alpen op zondag een paar centimeter sneeuw tot 10 à 20 centimeter sneeuw. De regio’s die de meeste sneeuw kunnen verwachten zijn het noorden van de Zwitserse en Franse Alpen en de gebieden rondom Vorarlberg en Salzburg.

De totale sneeuwval tot en met maandagmiddag. Via onze weerkaarten pagina.

Hogedrukgebied brengt tijdelijke rust

Vanaf zondagmiddag gaat de buienactiviteit afnemen en komen er meer opklaringen voor. Dit komt doordat de Alpen weer onder de invloed van een hogedrukgebied komen te liggen. Een afwisseling van zon en wolkenvelden zorgt maandag voor een rustige dag qua weer in de Alpen. Doordat de wind uit een meer zuidelijke richting gaat waaien gaat de koelere lucht ook weer plaats maken voor zachtere lucht. Op maandag start de dag nog met een vorstgrens van rond de 1000 meter aan de noordkant en 1600 meter aan de zuidkant. In de middag ligt deze alweer tussen de 2000 meter in het zuiden en oosten en 2600 meter in het noorden en westen van de Alpen.

Potentie voor veel sneeuw en neerslag zuidelijke Alpen

Lang duurt dit rustige weer niet. De weermodellen berekenen de vorming van een Genua laag na maandag. Dit zou betekenen dat in de loop van maandagmiddag of in de nacht naar dinsdag de eerste neerslag alweer in de Franse Alpen gaat vallen. Wanneer het lagedrukgebied zich verder ontwikkeld en ten zuiden van de Alpen langs trekt, dan krijgt Noord-Italië, de Franse Alpen en het zuiden van Zwitserland in potentie veel neerslag. Tegelijkertijd zal de sneeuwvalgrens door de zuidelijke stroming weer een stuk hoger liggen dan dit weekend. Toch zal deze laag genoeg zijn om in de bergen de neerslag als sneeuw te laten vallen.

Voor de details is het nog net te ver weg, toch kunnen we al een aantal punten aangeven. Vanaf maandagmiddag valt in potentie dus veel neerslag in de Franse, Noord-Italiaanse en Zuid-Zwitserse Alpen. De weermodellen berekenen enkele tientallen millimeters tot lokaal meer dan 100 millimeter in een paar dagen tijd. Aan de noordkant van de Alpen blijft het juist grotendeels droog en kan een (krachtige) föhnwind ontstaan. Dit zorgt dan juist voor hogere temperaturen, ruimte voor de zon en in de bergen een toename van de wind. Kortom, de komende dagen verwachten we in elke regio van de Alpen wel weer neerslag en sneeuw. Een langere periode met kou en winterweer lijkt er voorlopig niet in te zitten richting Pasen.

De totale sneeuwval tot en met woensdagmiddag. Volgens dit model valt in het noordwesten van Italië 30 tot 50 centimeter sneeuw. Die hoeveelheden lopen waarschijnlijk nog verder op omdat het model op dit moment niet verder vooruit rekent dan woensdagmiddag, maar de neerslag op dat moment nog niet is opgehouden volgens de laatste berekening.

Omslagfoto: webcambeeld van Rittner Horn op 21 maart (via foto-webcam.eu)

(Visited 2.836 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier