Diepvries temperaturen Alpen

We hadden al gewaarschuwd om niet al te hoge verwachtingen te hebben van de eventuele sneeuw die zou moeten gaan vallen op een laagje boven het noorden van Duitsland en een indraaiend (zwak) occlusiefront. Het was allemaal weinig actief en door het uitblijven van wat intensievere neerslag bleef het meest bij wat natte sneeuw. Lokaal kon men een laagje sneeuw waarnemen maar veel stelde het allemaal niet voor.

Hieronder van Tom van de Belt via Twitter een beeld vanaf de Posbank alwaar het wel wat winters is. Niet onmogelijk dat er vandaag nog wat sneeuw bij gaat komen Tom!

Het (hoogte)laagje ligt vanmorgen quasi stationair boven het noordoosten van Duitsland en vult tot morgen geleidelijk verder op laag op. In de wat hogere atmosfeer wordt van uit het noorden wat zachtere maar ook wat vochtigere lucht aangevoerd. In de onderste atmosfeer is de wind aanlandig en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd.

Ook vandaag kan er steeds weer wat neerslag vallen, grootste kans op (natte) sneeuw in de oostelijke regionen. In de loop van de middag zou de neerslag in het oosten nog wat kunnen intensiveren. Mocht er zich een sneeuwdekje gaan vormen dan is de kans daarop het grootst in de wat hogere delen. Morgen in de loop van de dag algemeen drogere condities en opklarend.

Alpen in de diepvries

In de Alpen is ook weer wat sneeuw gevallen maar ook hier stelde het niet veel voor. Na aftocht van de zwakke storing die met een overtrekkend laagje gepaard ging klaarde het vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen als ook de inner Alpine dagen op.

Gisterochtend sneeuwde het ook hier in Termen een tijdje 

Boven de sneeuw en met weinig wind begon het gisteravond al flink af te koelen en op dit moment vriest het op uitgebreide schaal matig tot (zeer) streng. Het weerstation op Buffalora (Ofenpass, 1970m) en op de Glattalp (1850m) act. -25°C, Ulrichen (1380m) in Obergoms Oberwallis -20°C en hier in de weerhut in Termen boven de sneeuw -10°C.

Diepvries kou vanmorgen in mn Zwitserland. Actuele waarden zie Kachelmannwetter

Vandaag hebben we in de Alpen te maken met een onvervalste hoog winterse dag met Dauerfrost. Vooral de noordkant houdt nog last van wat wolken en ook Hochnebel waaruit lokaal nog een vlok kan vallen.

Onder een heldere hemel en weer met de zon maar ook  ijzig koud. Beeld St Moritz, Silvanaplana, Corvatsch

Rustig winterweer

De komende dagen houdt het winterse weer in de Alpen aan, het is koud met een mix van zon en Wolkenvelden en met voorkeur voor de noordkant ook Hochnebel. Neerslag wordt er niet verwacht.

Rosswald gisteren, vandaag en de komende dagen dan weer meer zon en droog

In de loop van de tweede helft van de volgende week neemt de storingsinvloed vanaf de Atlantische Oceaan weer toe en kan er weer sneeuw van betekenis gaan vallen, zwaartepunt Alpennoord en westkant. Vanaf dinsdag gaan te temperaturen geleidelijk ook wat omhoog.

ECMWF ensembles T850 Oberwallis / Termen

Ook in de Benelux gaat met een meer zonaal stromingspatroon de temperatuur geleidelijk weer wat omhoog en is het met de “winterse” perikelen of beter gezegd “verwachtingen” dan eerst weer gedaan. Zie hieronder de pluim / ensembles T2m en T850 hPa (prikpunt Apeldoorn / Twente)

Kou / Winter dichtbij

Opgemerkt dien nog wel te worden dat de onzekerheid vanaf het weekend groot is. Nog steeds zien we die al eerder besproken ontwikkelingen met de depressie die in het weekend ten ZO van Groenland ontwikkelt en na eerst snel uit te diepen dan opvullend naar het ZO verplaatst.

Ook in de hoogte wordt dan zeer koude lucht op transport gezet. In de loop van de volgende week trekt deze nieuwe “koude vortex” via Scandinavie en de Baltische Staten naar west Rusland.

Zoals het er nu naar uitziet kan een zuid Europees hoog tegengas geven waarbij er signalen zijn dat het zich mogelijk naar het noorden gaat uitbreiden. Mocht dit gaan lukken dan kan de koudere polaire lucht die zich niet ver van Nederland maar ook de Alpen bevindt maar zo weer gaan binnenstromen.

Zowel het GFS als ook het ECMWF laten deze opties steeds weer doorschemeren. Zeker iets om even goed in de gaten te houden en dat gaan we dan zekers ook doen.

GFS 18 gisteravond voor 1601 met een mooie winterse run (als 1 van de mogelijke opties)
GFS18 T850 voor de ULT 20-01

Daarmee wil ik het voor dit moment even laten. De zon komt zo hier boven de bergen uit en de bergnatuur en sneeuw roept. Later vandaag dan meer en natuurlijk ook hier in de reactie en op de sociale media. Fijne dag allemaal!

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 3.197 times, 1 visits today)

9 Reactie op “Winterweer – Alpen in de diepvries, Nederland kwakkelt verder”

 • Bernie
  7 januari 2021 at 12:55

  Heerlijk, de winter blijft dichtbij, maar de kans om Zwitserland te bezoeken deze winter steeds verder weg.

 • Ivo Vermeeren
  7 januari 2021 at 12:55

  In het zuiden van Limburg vanmorgen op de hogere delen Vijlenerbos , Drielandenpunt lichtjes wit. Echter rest van de dag vooral natte sneeuw.
  Wellicht voor vanavond hopen op nog een beetje sneeuw?

  • Arjan
   7 januari 2021 at 20:50

   Jazeker later vanavond en vannacht opnieuw sneeuw in de heuvels daar, mogelijk natte sneeuw in overig Zuid-Limburg.

 • Arjan
  7 januari 2021 at 21:41

  Pluim ECMWF lijkt wel spaghetti. Een verzachting komt er wel, maar de spreiding wordt al snel groot, het kan dus alle kanten op. De koudere oplossingen maar even in de gaten houden!

  • Johann
   7 januari 2021 at 21:43

   confetti of spaghetti ? 🙂

   • Arjan
    7 januari 2021 at 21:47

    Ik lust geen spaghetti.
    Zal hem aanpassen 😝🙈

    • Johann
     7 januari 2021 at 21:48

     Nee, confetti, das pas lekker

 • Johann
  7 januari 2021 at 21:47

  @Arjan Ter vergelijking ook nog de T850 hPa prikpunt Apeldoorn. Bandbreedte tot 15K, OPER en CTRL onderin

  • Arjan
   7 januari 2021 at 21:50

   Oper en control onderin dat is mooi! GEM had trouwens ook een mooie winterse run! Morgen weer verder kijken!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer