Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De dagen worden korter en velen verheugen zich op een mooie winter met veel sneeuw. Dit geldt ook voor ons en daarom hebben we voor je uitgezocht of komende winter een goed vooruitzicht heeft. Het is nog wat te ver weg om conclusies te trekken, maar vaak geven weermodellen een prima indicatie van de kansen. Lees hier wat je wel en niet kunt verwachten op basis van de modellen en welke factoren een belangrijke rol spelen om koning winter te mogen verwelkomen.

Tot nu toe recordwarm jaar

Afgelopen maart kwam het IPCC met een nieuw rapport dat alarmerender is dan ooit, Bovenop de effecten van klimaatverandering hebben we te maken met een El Niño. Dit verschijnsel houdt in dat het oceaanwater ten westen van Peru opgewarmd is en dat heeft grote gevolgen op het weer over heel de wereld. Onder de streep verlopen jaren met een El Niño wereldwijd warmer dan gebruikelijk. De combinatie van een warmer klimaat en El Niño heeft ertoe geleid dat 2023 tot nu toe wereldwijd een recordwarm jaar is.

De verwachting is zelfs dat we dit jaar in de buurt komen van de 1,5 graad opwarming, aldus de New York Times. Bij zo een warm jaar zien we logischerwijs ook dat de hoeveelheid zee-ijs achterloopt. Momenteel is er minder zee-ijs dan in 90% van de jaren in het huidige klimaat. Ondanks deze cijfers is het effect van El Niño op het weer in Nederland nooit aangetoond en bovendien hoeft een warme voorgeschiedenis niet te betekenen dat een koude winter uitgesloten is. Laten we eens kijken wat de seizoensmodellen ervan zeggen.

Bij een El Niño is het zeewater in de Stille Oceaan ten westen van Peru warmer dan normaal en dat is nu duidelijk het geval, zoals te zien aan de rode kleuren. Ook in de wateren rond Europa is de temperatuur aan de hoge kant.
De hoeveelheid zee-ijs loopt behoorlijk achter op een normaal jaar, maar nog niet zo erg als in 2012.

Wat zeggen de seizoensmodellen?

Op de kaarten van het Europees weermodel zien we dat het de komende winter in vrijwel heel Europa warmer wordt dan gebruikelijk. In Zuid-Europa en de ook in de Alpen worden de grootste kansen op een relatief warme winter berekend. Het zachte weer wordt naar verwachting gecombineerd met regelmatig natte omstandigheden. De sneeuwgrens zal meestal hoog liggen, maar daarboven kunnen de sneeuwhoogtes behoorlijk oplopen.

Opvallend is hoe duidelijk de warme trend is in de verwachting. Vorig jaar was de winterverwachting ook vrij warm, maar een stuk minder uitgesproken dan nu. Ook was de winter toen een stuk droger verwacht dan normaal. Het model had dit toen goed in de smiezen. Het eerste deel van de winter was er namelijk nauwelijks sneeuw te bekennen. Dit jaar verwachten we juist relatief veel neerslag en zullen de beelden van vorig jaar ons hopelijk bespaard blijven.

Ook het Amerikaans weermodel geeft warme signalen af voor komende winter. In Nederland en in de Alpen zien we afwijkingen van 1 tot 2 graden boven de gebruikelijke temperaturen. Vooral Oost-Europa lijkt een milde winter tegemoet te gaan. In maart is het signaal wat minder duidelijk, dus die maand heeft op dit moment de beste papieren voor de winterliefhebber.

Kan het dan nog goed komen met de winter?

Ondanks deze modelberekeningen zijn de kansen op winterweer niet meteen vervlogen. Natuurlijk kunnen de modellen er naast zitten. Bovendien laat het weer zich op de lange termijn soms lastig voorspellen, zeker in Europa. Daar komt nog bij dat de kaarten slechts het gemiddelde aangeven, maar ook in een warme maand kunnen koudere weken zitten.

Verder heeft de winter altijd nog belangrijke een troefkaart, namelijk plotselinge statosferische opwarmingen (ook wel bekend als SSW’s). Dit fenomeen komt grofweg twee keer in de drie jaar voor. Het zet de atmosfeer op zijn kop en hierdoor wordt de kans op een kou-uitbraak groter. Een SSW is niet lang vooruit te voorspellen, waardoor de hierboven genoemde modellen dit niet kunnen meenemen. Wil je meer weten over SSW’s? Lees dan dit artikel.

Feit is in ieder geval dat de eerste serieuze sneeuw op de noordflank van de Alpen al gevallen is en de laatste jaren is het wintersportseizoen vaak slechter begonnen. We houden de ontwikkelingen voor jullie in de gaten!Advertentie

Innsbruck

Wintersport in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer


Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Snowrepublic

(Visited 11.167 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier