De dagen worden korter en velen verheugen zich op een mooie winter met veel sneeuw. Dit geldt ook voor ons en daarom hebben we voor je uitgezocht of komende winter een goed vooruitzicht heeft. Het is nog wat te ver weg om conclusies te trekken, maar vaak geven weermodellen een prima indicatie van de kansen. Lees hier wat je wel en niet kunt verwachten op basis van de modellen en welke factoren een belangrijke rol spelen om koning winter te mogen verwelkomen.

Tot nu toe recordwarm jaar

Afgelopen maart kwam het IPCC met een nieuw rapport dat alarmerender is dan ooit, Bovenop de effecten van klimaatverandering hebben we te maken met een El Niño. Dit verschijnsel houdt in dat het oceaanwater ten westen van Peru opgewarmd is en dat heeft grote gevolgen op het weer over heel de wereld. Onder de streep verlopen jaren met een El Niño wereldwijd warmer dan gebruikelijk. De combinatie van een warmer klimaat en El Niño heeft ertoe geleid dat 2023 tot nu toe wereldwijd een recordwarm jaar is.

De verwachting is zelfs dat we dit jaar in de buurt komen van de 1,5 graad opwarming, aldus de New York Times. Bij zo een warm jaar zien we logischerwijs ook dat de hoeveelheid zee-ijs achterloopt. Momenteel is er minder zee-ijs dan in 90% van de jaren in het huidige klimaat. Ondanks deze cijfers is het effect van El Niño op het weer in Nederland nooit aangetoond en bovendien hoeft een warme voorgeschiedenis niet te betekenen dat een koude winter uitgesloten is. Laten we eens kijken wat de seizoensmodellen ervan zeggen.

Bij een El Niño is het zeewater in de Stille Oceaan ten westen van Peru warmer dan normaal en dat is nu duidelijk het geval, zoals te zien aan de rode kleuren. Ook in de wateren rond Europa is de temperatuur aan de hoge kant.
De hoeveelheid zee-ijs loopt behoorlijk achter op een normaal jaar, maar nog niet zo erg als in 2012.

Wat zeggen de seizoensmodellen?

Op de kaarten van het Europees weermodel zien we dat het de komende winter in vrijwel heel Europa warmer wordt dan gebruikelijk. In Zuid-Europa en de ook in de Alpen worden de grootste kansen op een relatief warme winter berekend. Het zachte weer wordt naar verwachting gecombineerd met regelmatig natte omstandigheden. De sneeuwgrens zal meestal hoog liggen, maar daarboven kunnen de sneeuwhoogtes behoorlijk oplopen.

Opvallend is hoe duidelijk de warme trend is in de verwachting. Vorig jaar was de winterverwachting ook vrij warm, maar een stuk minder uitgesproken dan nu. Ook was de winter toen een stuk droger verwacht dan normaal. Het model had dit toen goed in de smiezen. Het eerste deel van de winter was er namelijk nauwelijks sneeuw te bekennen. Dit jaar verwachten we juist relatief veel neerslag en zullen de beelden van vorig jaar ons hopelijk bespaard blijven.

Ook het Amerikaans weermodel geeft warme signalen af voor komende winter. In Nederland en in de Alpen zien we afwijkingen van 1 tot 2 graden boven de gebruikelijke temperaturen. Vooral Oost-Europa lijkt een milde winter tegemoet te gaan. In maart is het signaal wat minder duidelijk, dus die maand heeft op dit moment de beste papieren voor de winterliefhebber.

Kan het dan nog goed komen met de winter?

Ondanks deze modelberekeningen zijn de kansen op winterweer niet meteen vervlogen. Natuurlijk kunnen de modellen er naast zitten. Bovendien laat het weer zich op de lange termijn soms lastig voorspellen, zeker in Europa. Daar komt nog bij dat de kaarten slechts het gemiddelde aangeven, maar ook in een warme maand kunnen koudere weken zitten.

Verder heeft de winter altijd nog belangrijke een troefkaart, namelijk plotselinge statosferische opwarmingen (ook wel bekend als SSW’s). Dit fenomeen komt grofweg twee keer in de drie jaar voor. Het zet de atmosfeer op zijn kop en hierdoor wordt de kans op een kou-uitbraak groter. Een SSW is niet lang vooruit te voorspellen, waardoor de hierboven genoemde modellen dit niet kunnen meenemen. Wil je meer weten over SSW’s? Lees dan dit artikel.

Feit is in ieder geval dat de eerste serieuze sneeuw op de noordflank van de Alpen al gevallen is en de laatste jaren is het wintersportseizoen vaak slechter begonnen. We houden de ontwikkelingen voor jullie in de gaten!


Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie. 

Veel plezier en succes met voorspellen!


Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer


Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Snowrepublic

(Visited 7.750 times, 5 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!