Winterverwachting 2018-2019: Weermodellen update
Begin deze maand kon je onze uitgebreide winterverwachting 2018-2019 al lezen op de site. Inmiddels is het half oktober en komt de winter steeds dichterbij. De afgelopen dagen kwamen er een aantal nieuwe verwachtingen van de seizoensmodellen. In dit artikel zetten we de belangrijkste modellen op een rij en laten zien wat we hieruit af kunnen lezen voor komende winter.
Steeds meer weerorganisaties geven inmiddels ook seizoensverwachtingen. Seizoensverwachtingen zijn nog volop in ontwikkeling en de betrouwbaarheid is vaak nog niet hoog. Toch worden de modellen wel steeds beter en het is zeker interessant ze erbij te pakken. Soms zijn de seizoenverwachtingen zeer uitgesproken en dat zou vaak toch al iets kunnen zeggen over wat we komende winter kunnen verwachten.
We beginnen bij het C3S multi-model dat een combinatie is van ECMWF, Met Office en Meteo France (Figuur 1). Veel seizoensverwachtingen worden vaak uitgegeven rond de 13e van de maand. Het C3S multi-model is daar een van. De begincondities van het model is 1 oktober. Als we deze vergelijken met de eerdere verwachting van september zien we overeenkomsten in temperatuur en verschillen in neerslag. De temperatuur lijkt voor de periode december-januari-februari +0.5 tot +1 graden warmer dan normaal te gaan verlopen in de Alpen. Zagen we in de vorige verwachting dat de Zuid-Alpen natter dan normaal zou zijn, dan is dat in deze verwachting veel minder uitgesproken.
Als we kijken naar het CFSv2 model van NOAA zien we dat deze vergeleken de verwachting van 2 weken geleden een heel ander beeld laat zien. Op dit moment zien we dat het aan de zuidkant veel droger zal gaan worden, terwijl deze eerst nog juist meer neerslag in het gehele Alpengebied liet zien. Dit is een verwachting die totaal het tegenovergestelde is van de andere seizoensmodellen.
Een ander model dat ook interessant is naar te kijken is het IRI multi-model. Dit model is van het International Research Institute in Columbia en is operationeel sinds 2017. Deze verwachting (Figuur 3) laat voor het Alpengebied geen duidelijke afwijking zien dat het droger over natter zal zijn gemiddeld over de gehele winterperiode. De temperatuurafwijking is ook minder uitgesproken en ligt gemiddeld rond de normaal.
In onderstaande ECMWF verwachtingen (Figuur 4) gaan we kijken wat er verwacht wordt voor de maanden december, januari en februari deze winter. In december zien we dat de temperatuur iets hoger uitkomt. In de Zuid-Alpen kan deze mogelijk +1 graad hoger liggen. Verder zien we dat de neerslagafwijking aan de zuidkant bijzonder positief is. Dit zou betekenen dat we vroeg in het seizoen mogelijk al veel neerslag in de Zuid-Alpen kunnen verwachten. In de Noord-Alpen lijkt het juist weer iets droger te gaan worden. Een typische weersituatie die hierbij zou horen is een Südstau situatie.
Als we iets verder de winter ingaan zien we dat het in januari overal bovengemiddeld warm gaat worden, maar ook droger dan normaal. Let hierbij wel op dat het om het gemiddelde van de maand gaat. Januari is een maand die wisselvallig kan verlopen en het verleden leert ons dat er deze periode vaak ook stormachtige perioden en kou uitbraken zijn. Vervolgens zien we dat het in februari natter gaat worden en mogelijk een halve graad warmer. Deze periode van het jaar zou dat wel eens veel sneeuw kunnen betekenen.
Veel weersites verwijzen vaak nog naar de ECMWF seizoensverwachting SYSTEM 4. Deze verwachting is operationeel sinds 2013. Inmiddels is sinds november 2017 ook een nieuwere versie SYSTEM 5 beschikbaar.
Figuur 5 laat de wereldwijde verwachting van het ECMWF voor de afwijkingen in luchtdruk. Deze figuur maakt duidelijk hoe groot de onzekerheid op dit moment nog is om voor deze winter een goede verwachting te maken. De Alpen bevinden zich een beetje in niemandsland. Lagere druk in het westen en hogere druk in het oosten. Mocht het lagedrukgebied dichterbij komen betekent dat een meer zonale stroming. Stel dat het hogedrukgebied meer naar het westen of boven Groenland komt te liggen is de kans groter op een meer oostelijke stroming en koud winterwinter in de Alpen. Ook wanneer positie van deze drukgebieden meer gaan bewegen kan dit mogelijk tot meer wisselvalligheid en ook sneeuwval zorgen deze winter.
Kortom, het lijkt erop dat de meeste seizoensverwachtingen in het algemeen nog niet echt uitgesproken zijn. Veel modellen laten aan de zuidkant van de Alpen meer neerslag zien, maar een enkel model ook juist meer droogte. Besef wel dat alle figuren hierboven de afwijkingen laten zien van temperatuur en neerslag. In de Alpen zijn klimatologisch gezien in november en december de absolute neerslaghoeveelheden veel hoger dan in januari en februari. Aan het begin van de winter kan er dus over het algemeen meer neerslag verwacht worden.
Duidelijk is wel dat geen van de modellen in het algemeen een koude winter verwachten op dit moment. Vooralsnog lijkt het begin van de winter iets neerslagrijker te gaan verlopen. De grootste kans op meer neerslag geldt voor de Zuid-Alpen, hoewel de overtuiging daarvan is afgenomen sinds de vorige verwachtingen. De meeste modellen geven op dit moment nog een ‘standaard verwachting’ en lijkt de kans groter op een iets zachtere winter gemiddeld over de hele linie.
Meer weten? Lees ook de winterverwachting 2018-2019
COPYRIGHT Alpenweerman
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.
2 Reactie op “Winterverwachting 2018-2019: Weermodellen update”
Comments are closed.
Mooie uiteenzetting Roy! We gaan het verder vervolgen! Ciao vanuit een kurkdroog en veel te warm Oberwallis
Ik ga de bontjasjes van onze harige viervoeters monitoren. Vorig jaar om deze tijd (20 oktober) hadden ze al een behoorlijke vacht. Nu nog niets bijzonders te merken maar dat kan ook bijna (nog) niet met deze temperaturen.
Spannend hoor, ik kijk al echt uit naar de komende winter. Hopelijk weer net zoveel moois als afgelopen winter…….
Groeten en ik blijf een en ander volgen!
Alice