Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Sneeuw. Natte sneeuw. IJzel. Aanvriezende regen. IJsregen. Alle verschillende soorten winterse neerslag zijn al voorbij gekomen door een winterstorm. Niet verwonderlijk dat deze storm dan ook het leven plaatselijk in het noordoosten van de VS heeft platgelegd. En de ‘storm’ houdt nog tot en met maandag aan…

Met het ‘kleurrijke’ palet aan soorten winterse neerslag waarmee de blog begon weet je al snel dat het mis is. Ook voor mij, student op Cornell University in Ithaca in het noordoosten van de VS, is het een ‘kleurrijke’ winterse ervaring. Eentje die toch wel heel anders is van een ‘normale’ sneeuwdump…

Omlijst met een laagje ijs

Ten tijde van schrijven is het eerste deel van de ‘winterstorm’ voorbij. Tot nu toe is dit voor mij wel een van de meest bijzondere ‘weerservaringen’ die ik tot dus ver heb meegemaakt. In de afgelopen uren kwam het hele palet aan winterse neerslag voorbij. Van sneeuw tot ijzel, en van ijsregen (kleine korreltjes ijs) tot gewone regen. Het resultaat: spekgladde straten, en verlaten wegen. Veel voorwerpen werden ook bedekt met een laagje ijs,  bijzonder om te zien.

IJspegels door ijzel in Ithaca, New York State, VS.

De ‘baard’ van Koning Winter.

IJspegels aan een rotswand bij de Ithaca Falls

Slechte timing

De ‘winterstorm’ komt op een heel vervelend moment. Het is in de VS net Thanksgiving geweest, en dat betekent dat veel studenten normaal gesproken terug reizen van familie. Maar door de gevaarlijke winterse omstandigheden gaan veel van die reizen dus niet door…

Omdat de storm maandag nog erger wordt (daarover later meer) hebben verschillende universiteiten hun lessen geannuleerd. Hetzelfde geldt voor ‘mijn’ Cornell University. En het advies is ook uitgegaan om niet de weg op te gaan als het niet strikt noodzakelijk is.

Van een winterse mix naar een sneeuwdump

Het winterweer blijft niet beperkt tot de winterse mix van zondag. Maandag volgt er nog een tweede fase van de ‘winterstorm’. Dan komt er een grote sneeuwdump! Volgens een berekening van het NAM-weermodel (hoge resolutie weermodel van de Amerikanen) valt er over een groot gebied tot en met dinsdag meer dan 20 cm sneeuw. Als toppunt valt lokaal naar verwachting zelfs 60 cm sneeuw! In Ithaca wordt in totaal omgerekend 22.5 cm aan sneeuw verwacht.

Er valt een flinke bak sneeuw tot en met dinsdag in het noordoosten van de VS. Bron: Tropicaltidbits.

Weerkundige achtergrond – waarom die winterse mix?

De reden voor de winterse mix op zondag komt door een ongewone temperatuurverdeling van de atmosfeer. Het vroor namelijk dicht bij de grond, maar hogerop in de atmosfeer dooide het juist! Dat zorgde ervoor dat er geen sneeuw viel, maar juist een winterse mix.

Dat zit zo: neerslag vormt zich meestal hoger in de atmosfeer als sneeuw. Als deze sneeuw de warme laag met dooi bereikt, smelt de sneeuw en wordt regen. Maar als de regen weer een laag bereikt waar het onder nul is, bevriest de neerslag weer. Dan bevriest de regen niet naar sneeuw, maar juist naar ijsregen, of ijzel! En dat zorgt dus ook voor de gevaarlijke omstandigheden.

In de weerkunde wordt dit ook wel een ‘ijsdriehoek’ genoemd, zoals hieronder mooi te zien is.

Een uitleg waarom er zondag ijzel en ijsregen viel in delen van het noordoosten van de VS. Let op de warme laag tussen ongeveer 1500 en 2500 meter hoogte! Bron: Tropicaltidbits.

(Visited 632 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer