Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:
De Alpen liggen in de frontlinie van een een krachtige noordwestelijke hoogtestroming. In de nacht op dinsdag komen we onder de invloed van een volgende stormdepressie en stroomt tijdelijk zachtere lucht over de Alpen uit. In de bergen moet met veel neerslag -sneeuw rekening worden gehouden.

Langzaam maar zeker naderen we het einde van het wintersportseizoen, veel (kleinere) ski-gebieden sluiten immers na de paasdagen hun bedrijfsvoering en start de zogenaamde “Revisionszeit”, de tussenperiode voor het onderhoud en voorbereiding op het zomerseizoen. Interessant is het dus om vooral nog eens even nader te kijken naar het weer tijdens de paasdagen. Net zo interessant overigens de ontwikkelingen die momenteel gaan zijn. We gaan het even op een rijtje zetten en beginnen met de kaarten zoals ze er vandaag bijliggen.


Grote kans op “witte”pasen, en dat niet alleen in de Alpen

Tijdelijk zachter
Op de Atlantische Oceaan zien we vandaag in vol ornaat de krachtige jetstream vanaf New Foundland over de Atlantische Oceaan west Europa induiken. Nog verloopt de koers van de jet ten noorden van de Alpen om vervolgens boven oost Duitsland aangekomen naar het zuiden toe af te buigen richting de Adriatische Zee en centrale Middellandse Zee. Een actieve depressie of beter gezegd randstoring, trekt via de Noordzee naar de Oostzee en het bijbehorend warmtefront en warmtefront sector trekt vandaag over de Alpen. Achter het warmtefront in de warme sector stroomt vandaag tijdelijk weer markant zachtere lucht over de Alpen uit. De sneeuwvalgrens zal overal naar 1800 tot 2000 meter stijgen om vervolgens in de loop van de middag dan wel avond van het noordwesten uit weer naar 1000 meter te dalen.


Tijdelijk kon er gisteren hier en daar nog even van de zon worden
genoten, foto Avoriaz (via APP)

Zomers aan de zuidkant
Vandaag zitten we tijdelijk even in wat rustiger vaarwater, vooral in de oostelijke Alpen valt echter eerst nog regen en sneeuw en er staat een harde tot stormachtige wind die het er allemaal niet beter maakt. In de middag nadert dan weer snel nieuwe neerslag vanuit het  westen. Door de sterk wisselende condities en Neuschnee in de bergen neemt hier het lawinegevaar verder toe. Diverse weeralarmen en waarschuwing zijn sinds gisteren al uitgegeven, hou deze goed in de gaten en volg de aanwijzingen op. Wellicht een dag om gewoon eens lekker te genieten van een middagje welness! Wat ook nog een opties zou kunnen zijn is een bezoekje aan de
Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Even het hersftweer ontvluchten en gewoon eens lekker relaxen
-wellnessen

Koufront

De dalende sneeuwvalgrens heeft te maken met een koufront welke in de loop van de avond en nacht op woensdag de Alpen binnentrekt.  Woensdag en vooral op ook donderdag turbulent met aanhoudende en deels intensieve neerslag in de Stau van de Alpenhoofdkam. De
Diverse waarschuwingen zijn al uitgegeven, in dit geval door Wetter ORF

Vrijdag gaat het Atlantische hoog wat meer naar het noorden uitpunten, dit heeft tot gevolg dat ook de jetstream een meer noord-zuid component gaat krijgen. Tijdelijk wordt er vrijdag van het westen uit iets minder koude en vochtigere lucht aangevoerd. De sneeuwvalgrens stijgt weer tot 1000 a 1200 meter, in het westen lokaal ook tot 1500 meter. In de loop van de avond nadert vanuit het noorden alweer een volgend gebied met bewolking en sneeuw, het daarmee samenhangende koufront zal zaterdag over de Alpen trekken. In de loop van de vrijdag(middag) neemt de bewolking dus weer snel toe en als snel volgt de eerste frontale neerslag. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag valt er vooral langs langs de gehele Alpennoordkant weer regen die op steeds meer plaatsen tot een hoogte van 500 meter in sneeuw overgaat.

Tijdens de paasdagen word het dan gewoon winters koud. De grote vraag is in hoeverre en snel het Atlantische hoog wat meer naar het oosten trekt en we van het westen uit van de zon kunnen gaan profiteren. Dat gaat nog spannend worden: uitgaande van de kaarten van de afgelopen dagen en ook vandaag lijken de westelijke Alpen het meest van het naderende hoog te gaan profiteren, de oostelijke Alpen(noordkant) het minst.


De paasdagen gaan dit jaar “winters” verlopen, het wordt spannend in
hoeverre we ook nog kunnen genieten van de zon?!

Hier is de kans op bewolking het grootst en vooral in de nordstau van de Alpenhoofdkam kan het steeds weer sneeuwen. De koudere lucht die ten oosten van de as van hogedruk zit zal nog tot het midden van de week en met een beetje geluk (wanneer het hoog ten noorden van de Alpen gaat trekken (ECMWF)  tot aan het weekend over de Alpen aanwezig blijven. Prettige bijkomstigheid is dat de zon steeds meer speelruimte gaat krijgen en we uiteindelijke met uitstekende wintersport condities te maken gaan krijgen.


GFS ensembles prikpunt Salzburgerland

Of het allemaal zo zal gaan verlopen zoals hierboven beschreven gaan we morgen verder bekijken. Een fijne dag en geniet even van de zonnige momenten, lang zal het niet duren. In Termen (1020m -Oberwallis) opgeklaard en 10.2°. Ciao

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 953 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer