Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Hoera! Ook in het Sauerland is Koning winter gearriveerd met sneeuw! Hoe leuk is dat? Nog leuker om te vermelden is dat er al twee liften open zijn en je er dus nu al kunt gaan skiën. Want ondanks de beperkingen is dit onder voorwaarden dus wel mogelijk, ook voor de Nederlanders. Komende dagen valt er nog meer sneeuw en waarschijnlijk gaan er dan spoedig meerdere liften open. Het winterse weertype met lage temperaturen blijft ook na het weekeinde nog wel even aanhouden.

Sneeuw Poppenberg
Op de Poppenberg stonden afgelopen nacht de sneeuwkanonnen al te bulderen. Met licht negatieve temperaturen komt dit de sneeuwkwaliteit ten goede.

Polaire lucht trok in de nacht naar donderdag binnen

Eerder deze week was het al winters hogerop in het Sauerland. Een warmtefront maakte echter korte metten met de sneeuw. Bovendien ging het ook nog eens regenen en dat vind een dunne sneeuwlaag niet leuk. Dus konden we weer opnieuw beginnen en dat is gelukt!

En zo ziet de Langwiese eruit eruit na koufrontpassage op 02-12-2021. (fotowebcam.eu)

Gisteren (02-12-2021) trok een koufront over het Sauerland gevuld met onstabiele polaire lucht. Dit leverde enkele cm’s verse sneeuw op. De temperatuur bleef boven de 500 meter vaak rond of zelfs iets onder het vriespunt. De komende dagen blijft het Sauerland in de onstabiele polaire luchtmassa’s. Komend weekeinde wordt de weersituatie iets complexer.

Een lagedrukgebied trekt dan vlak langs de omgeving, waarbij een warmtefront passeert. Hoewel dit ook meer neerslag geeft (sneeuw, maar ook ijzel en regen) keert later de koude lucht toch weer terug!

Vrijdag ligt het Sauerland nog in de koude lucht. De wind draait naar het westen op nadering van een warmtefront.

Zaterdag passeert het front met inzettende sneeuw, vandaag geeft deze ook langs de oostgrens in NL tijdelijk wat natte sneeuw. In de warme sector gaat de neerslag over in ijzel en mogelijk ook even “gewone” regen.

Achter het warmtefront keert al snel de koudere lucht weer terug en gaat de neerslag weer over in sneeuw.

Zaterdag en zondag winters met regelmatig sneeuw, sneeuwdek dikt fors aan

Zondagavond ligt er lokaal 16 cm sneeuw op de hoogste toppen in het Sauerland, lokaal kan nog meer vallen!

Dit weekend is het dus volop winterweer. Boven de 500 meter komt een flink sneeuwdek te liggen. Zaterdagochtend en begin van de middag komen we even in de warme sector terecht na passage van het warmtefront. De sneeuw gaat dan over in ijzel en regen. Opgelet! mocht je naar het Sauerland afreizen, kunnen de wegen tijdelijk verraderlijk glad worden door ijzel!

Zeker boven de 400 a 500 meter. In de loop van de zaterdagmiddag keert de koude lucht snel terug en gaat het weer sneeuwen. Ook zondag valt er van tijd tot tijd sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens rond de 400 a 500 meter hoogte ligt. De vorstgrens ligt dan rond 600 meter hoogte.

In het begin van de zaterdagmiddag tijdelijk wat lichte dooi, als het Sauerland even in de warme sector terecht komt. Afgebeeld de temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte)
Zondag zit het Sauerland alweer in de koude lucht, aan de achterkant van de depressie draait de stroming naar het noorden. Het aanwezige sneeuwdek groeit verder aan.

De vooruitzichten: af en toe sneeuw, later zachter

De rest van de week blijft de polaire lucht nog wel even aanwezig. Dat betekent dat het aanwezige sneeuwdek blijft liggen. Overdag ligt het kwik op de hoogste toppen rond of iets onder het vriespunt en in de nacht vriest het meest licht. Mochten er opklaringen voorkomen dan ook matig. Verder valt er nog af en toe sneeuw vooral op maandag. Vanaf woensdag wordt het geleidelijk zachter met een stijgende vorstgrens.

Woensdag ligt er lokaal 20 cm sneeuw op de toppen. Met de aanwezige sneeuwkanonnen zal het sneeuwdek op de pistes waarschijnlijk nog hoger zijn.

Woensdag passeert een warmtefront met sneeuw, maar waarschijnlijk ook regen. Daarna probeert een veel zachtere westelijke stroming het roer over te nemen. Tegelijkertijd zien we een hogedrukgebied gevuld met koude lucht boven Scandinavië liggen. In sommige berekeningen keert de koudere lucht wederom terug, maar de oplossingen met de zachtere lucht en dus ook dooi zijn “helaas” in de meerderheid.

Woensdag een volgende aanval op Koning winter, zal deze slagen?

Twee skiliften open: Poppenberg en Rauher Bush

Als we kijken op de website van het skilift Karussel Winterberg zien we dat er momenteel 2 liften in bedrijf zijn. Kaartjes zijn online te boeken. Verder is het ook voor de Nederlanders mogelijk om er te gaan skiën. Check even goed op de website welke voorwaarden er gelden. Dat geldt ook voor de reisadviezen naar Duitsland. Deze kun je hier bekijken.

Flashback krokusvakantie 2020 Winterberg

Vorig jaar krokusvakantie alweer, was ik ook in het Sauerland. Hoewel het seizoen niet heel denderend was, kon er toch soms geskied worden. Er lag toen ongeveer 20 cm sneeuw, genoeg om heerlijk te wintersporten, lees dat artikel hier maar eens terug. Met het zien van deze beelden gaat het toch wel weer kriebelen en krijg ik alweer zin om te gaan. Ik hoop dan ook op een beter wintersportseizoen, voor de Alpen, maar ook dichtbij huis!

Mijn zoon vorig jaar in de krokusvakantie, voor het eerst op de ski’s in Neuastenberg. Kijk hem eens glunderen! (foto uit eigen archief Alpenweerman).

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag!

(De uitgelichte afbeelding is afkomstig van fotowebcam.eu)


De coronaregels in de wintersportlanden lees je op Snowrepublic.nl


(Visited 99 times, 1 visits today)

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Bereikt koude lucht de Alpen? In ieder geval sneeuw in Italië.

Bereikt koude lucht de Alpen? In ieder geval sneeuw in Italië.

De komende dagen ligt koude lucht dicht in de buurt van de Alpen. Maar kan deze koude lucht wel de Alpen bereiken? Hoewel het op veel plaatsen in de Alpen al wel wit is ligt er nog relatief weinig natuursneeuw. Vooral onder de 1500 meter valt er van de huidige...
Lees verder
Zoek je een fijn hotel in Ischgl? Dan is Hotel Seiblishof wellicht wat voor jou!

Zoek je een fijn hotel in Ischgl? Dan is Hotel Seiblishof wellicht wat voor jou!

In Hotel Seiblishof in het hart van Ischgl vind je moderne luxe, met een vleugje extravagantie. Maar vooral een sfeervolle alpinestijl. Traditionele waarden en moderne architectuur vullen elkaar hier perfect aan en zorgen voor een gevoel van thuiskomen in de bergen. De magische wereld van de Oostenrijkse Alpen wordt weerspiegeld in...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier