klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Hoera! Ook in het Sauerland is Koning winter gearriveerd met sneeuw! Hoe leuk is dat? Nog leuker om te vermelden is dat er al twee liften open zijn en je er dus nu al kunt gaan skiën. Want ondanks de beperkingen is dit onder voorwaarden dus wel mogelijk, ook voor de Nederlanders. Komende dagen valt er nog meer sneeuw en waarschijnlijk gaan er dan spoedig meerdere liften open. Het winterse weertype met lage temperaturen blijft ook na het weekeinde nog wel even aanhouden.

Sneeuw Poppenberg
Op de Poppenberg stonden afgelopen nacht de sneeuwkanonnen al te bulderen. Met licht negatieve temperaturen komt dit de sneeuwkwaliteit ten goede.

Polaire lucht trok in de nacht naar donderdag binnen

Eerder deze week was het al winters hogerop in het Sauerland. Een warmtefront maakte echter korte metten met de sneeuw. Bovendien ging het ook nog eens regenen en dat vind een dunne sneeuwlaag niet leuk. Dus konden we weer opnieuw beginnen en dat is gelukt!

En zo ziet de Langwiese eruit eruit na koufrontpassage op 02-12-2021. (fotowebcam.eu)

Gisteren (02-12-2021) trok een koufront over het Sauerland gevuld met onstabiele polaire lucht. Dit leverde enkele cm’s verse sneeuw op. De temperatuur bleef boven de 500 meter vaak rond of zelfs iets onder het vriespunt. De komende dagen blijft het Sauerland in de onstabiele polaire luchtmassa’s. Komend weekeinde wordt de weersituatie iets complexer.

Een lagedrukgebied trekt dan vlak langs de omgeving, waarbij een warmtefront passeert. Hoewel dit ook meer neerslag geeft (sneeuw, maar ook ijzel en regen) keert later de koude lucht toch weer terug!

Vrijdag ligt het Sauerland nog in de koude lucht. De wind draait naar het westen op nadering van een warmtefront.

Zaterdag passeert het front met inzettende sneeuw, vandaag geeft deze ook langs de oostgrens in NL tijdelijk wat natte sneeuw. In de warme sector gaat de neerslag over in ijzel en mogelijk ook even “gewone” regen.

Achter het warmtefront keert al snel de koudere lucht weer terug en gaat de neerslag weer over in sneeuw.

Zaterdag en zondag winters met regelmatig sneeuw, sneeuwdek dikt fors aan

Zondagavond ligt er lokaal 16 cm sneeuw op de hoogste toppen in het Sauerland, lokaal kan nog meer vallen!

Dit weekend is het dus volop winterweer. Boven de 500 meter komt een flink sneeuwdek te liggen. Zaterdagochtend en begin van de middag komen we even in de warme sector terecht na passage van het warmtefront. De sneeuw gaat dan over in ijzel en regen. Opgelet! mocht je naar het Sauerland afreizen, kunnen de wegen tijdelijk verraderlijk glad worden door ijzel!

Zeker boven de 400 a 500 meter. In de loop van de zaterdagmiddag keert de koude lucht snel terug en gaat het weer sneeuwen. Ook zondag valt er van tijd tot tijd sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens rond de 400 a 500 meter hoogte ligt. De vorstgrens ligt dan rond 600 meter hoogte.

In het begin van de zaterdagmiddag tijdelijk wat lichte dooi, als het Sauerland even in de warme sector terecht komt. Afgebeeld de temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte)
Zondag zit het Sauerland alweer in de koude lucht, aan de achterkant van de depressie draait de stroming naar het noorden. Het aanwezige sneeuwdek groeit verder aan.

De vooruitzichten: af en toe sneeuw, later zachter

De rest van de week blijft de polaire lucht nog wel even aanwezig. Dat betekent dat het aanwezige sneeuwdek blijft liggen. Overdag ligt het kwik op de hoogste toppen rond of iets onder het vriespunt en in de nacht vriest het meest licht. Mochten er opklaringen voorkomen dan ook matig. Verder valt er nog af en toe sneeuw vooral op maandag. Vanaf woensdag wordt het geleidelijk zachter met een stijgende vorstgrens.

Woensdag ligt er lokaal 20 cm sneeuw op de toppen. Met de aanwezige sneeuwkanonnen zal het sneeuwdek op de pistes waarschijnlijk nog hoger zijn.

Woensdag passeert een warmtefront met sneeuw, maar waarschijnlijk ook regen. Daarna probeert een veel zachtere westelijke stroming het roer over te nemen. Tegelijkertijd zien we een hogedrukgebied gevuld met koude lucht boven Scandinavië liggen. In sommige berekeningen keert de koudere lucht wederom terug, maar de oplossingen met de zachtere lucht en dus ook dooi zijn “helaas” in de meerderheid.

Woensdag een volgende aanval op Koning winter, zal deze slagen?

Twee skiliften open: Poppenberg en Rauher Bush

Als we kijken op de website van het skilift Karussel Winterberg zien we dat er momenteel 2 liften in bedrijf zijn. Kaartjes zijn online te boeken. Verder is het ook voor de Nederlanders mogelijk om er te gaan skiën. Check even goed op de website welke voorwaarden er gelden. Dat geldt ook voor de reisadviezen naar Duitsland. Deze kun je hier bekijken.

Flashback krokusvakantie 2020 Winterberg

Vorig jaar krokusvakantie alweer, was ik ook in het Sauerland. Hoewel het seizoen niet heel denderend was, kon er toch soms geskied worden. Er lag toen ongeveer 20 cm sneeuw, genoeg om heerlijk te wintersporten, lees dat artikel hier maar eens terug. Met het zien van deze beelden gaat het toch wel weer kriebelen en krijg ik alweer zin om te gaan. Ik hoop dan ook op een beter wintersportseizoen, voor de Alpen, maar ook dichtbij huis!

Mijn zoon vorig jaar in de krokusvakantie, voor het eerst op de ski’s in Neuastenberg. Kijk hem eens glunderen! (foto uit eigen archief Alpenweerman).

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag!

(De uitgelichte afbeelding is afkomstig van fotowebcam.eu)


De coronaregels in de wintersportlanden lees je op Snowrepublic.nl


(Visited 151 times, 1 visits today)

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Alpenweerbericht | Turbulente maandafsluiting. April begint flink kouder!

Alpenweerbericht | Turbulente maandafsluiting. April begint flink kouder!

Algemeen: Een aanhoudende westelijke aanvoer zorgt voor wisselvallig weer in de Alpen. De komende dagen verlopen behoorlijk turbulent en in de bergen staat veel wind. Meerdere fronten trekken over en zorgen voor neerslag waarbij de sneeuwvalgrens eerst nog vrij hoog ligt. Na het weekend stroomt koudere lucht richting de Alpen....
Lees verder
Workshop Weerkunde voor actieve natuurliefhebbers

Workshop Weerkunde voor actieve natuurliefhebbers

Voor iedereen die er graag op uit gaat in de natuur is het weer een belangrijke factor voor een geslaagde dag. Plotselinge mist of onweer kan een prachtig panorama behoorlijk verpesten terwijl een lekker zonnetje tijdens een blokje om de hele dag goed maakt. Het doel van deze workshop Weerkunde...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer