Algemeen: De hardnekkige hogedruksituatie van de afgelopen weken is voorbij. Vanaf vandaag gaan meerdere fronten met vochtige lucht de Alpen bereiken. Daarbij koelt het verder af en wordt het eindelijk weer winter. Sneeuw gaat er vallen, veel sneeuw voornamelijk voor de West-Alpen.

Van stabiele hogedruk naar onbestendig winterweer
Een uitzonderlijke lange periode van milde temperaturen en droog weer hielden de Alpen de afgelopen tijd in zijn greep. Veel beelden zagen we van groenbruine pistes met witte linten. Dankzij de kunstsneeuw konden veel pisten opgehouden worden, maar soms ook erg beperkt. Daarbij was de laatste dagen zelfs ook sprake van brandgevaar en werd er in sommige Alpengebieden een vuurwerkverbod uitgeven.

image-download


Verse sneeuwlaag in de zuidelijke Franse Alpen goed terug te zien op de satelliet foto gisteren bron: MODIS NASA

Door de standvastige hogedruk boven de Alpen konden storingen vanaf de Oceaan moeilijk doordringen. Vooral in Engeland kregen hierdoor te te maken met veel neerslag en wateroverlast en was het in de Alpen juist extreem droog. Nu de hogedruk is verdwenen, hebben storingen vanaf de oceaan weer vrij spel. Daarbij zakt de jet verder naar het zuiden en dalen de temperaturen tot waarden die meer horen bij deze tijd van het jaar. Een westelijk stromingspatroon bepaald de komende dagen het weerbeeld. Dit kan maar een ding betekenen. Er gaat sneeuw vallen, veel sneeuw en voornamelijk voor de West-Alpen.

CXpRav-WkAELOtE


Gisteren nog veel zon in Gargellen @MontafonNL (Vorarlberg, Oostenrijk). Komende dagen maakt de zon plaats voor meer bewolking en sneeuwbuien #Gargellen Österreich

12473897_1096795273686216_1281554935250186519_o


Gisteren kwam er al een klein vers laagje sneeuw van 1-2 cm bij. Komende dagen meer nieuwe sneeuw @ Bergbahn Kitzbühel


Een weekend met sneeuwbuien

Vooral in de westelijke Alpen gaat er vandaag sneeuwvallen. Boven de 1800 m kan er zo’n 30 tot 40 cm vallen. Later op de dag trekken de sneeuwbuien door naar Zwitserland en Oostenrijk, maar zal de intensiteit hiervan afnemen verder richting het oosten. Hierbij licht de sneeuw grens op 1200 m en plaatselijk nog lager verder richting het oosten. De Italiaanse Alpen hebben de minste sneeuwbuien en valt er een hoeveelheid van slechts enkele centimeters.

CXkPg3EWcAAjo2M


Wees voorzichtig als u vandaag reist naar of vertrekt uit de Franse skigebieden. Gladheid en sneeuwbuien kunnen voor drukke en verraderlijke verkeerssituaties.

CXsntudWQAA4APp


De eerste grote sneeuwvlokken vallen op dit moment al in Meribel @3Vallees_france

Zondag is er meer ruimte voor de zon. Aan de noordkant van de Alpen en Zwitserland is het veelal opgeklaard. Later in de middag bereikt vanuit Frankrijk de bewolking die zich uitbreidt over de gehele westelijke Alpen. Maandag keren de sneeuwbuien terug met een sneeuwgrens tussen de 1000-1200 m. De precieze hoeveelheden zijn nog onzeker, maar varieert tussen de 5 en 20 cm. Ook de dinsdag verloopt wisselvallig met sneeuwbuien, maar zijn er ook veel periodes waarbij het opklaart en de zon zich laat zien.

snowmapAlps3d


Cumulatieve sneeuwverwachting voor de komende 3 dagen. Vooral in de Franse, Zwitserse skigebieden en gebieden in het westen van Oostenrijk gaat veel sneeuw vallen. Bron: meteoexploration

Sneeuwrijke vooruitzichten
Voornamelijk de West-Alpen zullen de komende dagen een winterse transformatie ondergaan. In Franse skigebieden kan de komende week in totaal een meter tot andere halve meter gaan vallen. Ook in Zwitserland zijn de sneeuwverwachtingen goed, met vergelijkbare hoeveelheden. Verder richting het oosten zullen de hoeveelheden verse sneeuw kleiner zijn. Ook aan de zuidkant van de Alpen zullen de minder zijn. Hoe dan ook, de komende week gaan de bruin gekleurde helling geleidelijke aan wit kleuren.

Presentation1


Het westelijke stromingspatroon neemt halverwege komende week verder toe en brengt meerder storingen vanaf de oceaan met zich mee. Vooral in de westelijke stau gebieden gaat de meeste sneeuw vallen.

Kijken we nog iets verder vooruit dan lijken eind volgende week de temperaturen iets op te gaan lopen. Hierbij geeft een ECMWF een iets koeler scenario weer vergeleken het GFS model. De sneeuwgrens kan kan iets gaan stijgen, maar het grootste deel van de koele lucht en vers bijgevallen sneeuw zal behouden blijven. Hierbij blijft een westelijke stromingspatroon overheersen waardoor het wisselvalliger is in de Alpen. Duidelijk een meer winters beeld waar de afgelopen tijd lang naar uit hebben gekeken.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.643 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!