Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De hardnekkige hogedruksituatie van de afgelopen weken is voorbij. Vanaf vandaag gaan meerdere fronten met vochtige lucht de Alpen bereiken. Daarbij koelt het verder af en wordt het eindelijk weer winter. Sneeuw gaat er vallen, veel sneeuw voornamelijk voor de West-Alpen.

Van stabiele hogedruk naar onbestendig winterweer
Een uitzonderlijke lange periode van milde temperaturen en droog weer hielden de Alpen de afgelopen tijd in zijn greep. Veel beelden zagen we van groenbruine pistes met witte linten. Dankzij de kunstsneeuw konden veel pisten opgehouden worden, maar soms ook erg beperkt. Daarbij was de laatste dagen zelfs ook sprake van brandgevaar en werd er in sommige Alpengebieden een vuurwerkverbod uitgeven.

image-download


Verse sneeuwlaag in de zuidelijke Franse Alpen goed terug te zien op de satelliet foto gisteren bron: MODIS NASA

Door de standvastige hogedruk boven de Alpen konden storingen vanaf de Oceaan moeilijk doordringen. Vooral in Engeland kregen hierdoor te te maken met veel neerslag en wateroverlast en was het in de Alpen juist extreem droog. Nu de hogedruk is verdwenen, hebben storingen vanaf de oceaan weer vrij spel. Daarbij zakt de jet verder naar het zuiden en dalen de temperaturen tot waarden die meer horen bij deze tijd van het jaar. Een westelijk stromingspatroon bepaald de komende dagen het weerbeeld. Dit kan maar een ding betekenen. Er gaat sneeuw vallen, veel sneeuw en voornamelijk voor de West-Alpen.

CXpRav-WkAELOtE


Gisteren nog veel zon in Gargellen @MontafonNL (Vorarlberg, Oostenrijk). Komende dagen maakt de zon plaats voor meer bewolking en sneeuwbuien #Gargellen Österreich

12473897_1096795273686216_1281554935250186519_o


Gisteren kwam er al een klein vers laagje sneeuw van 1-2 cm bij. Komende dagen meer nieuwe sneeuw @ Bergbahn Kitzbühel


Een weekend met sneeuwbuien

Vooral in de westelijke Alpen gaat er vandaag sneeuwvallen. Boven de 1800 m kan er zo’n 30 tot 40 cm vallen. Later op de dag trekken de sneeuwbuien door naar Zwitserland en Oostenrijk, maar zal de intensiteit hiervan afnemen verder richting het oosten. Hierbij licht de sneeuw grens op 1200 m en plaatselijk nog lager verder richting het oosten. De Italiaanse Alpen hebben de minste sneeuwbuien en valt er een hoeveelheid van slechts enkele centimeters.

CXkPg3EWcAAjo2M


Wees voorzichtig als u vandaag reist naar of vertrekt uit de Franse skigebieden. Gladheid en sneeuwbuien kunnen voor drukke en verraderlijke verkeerssituaties.

CXsntudWQAA4APp


De eerste grote sneeuwvlokken vallen op dit moment al in Meribel @3Vallees_france

Zondag is er meer ruimte voor de zon. Aan de noordkant van de Alpen en Zwitserland is het veelal opgeklaard. Later in de middag bereikt vanuit Frankrijk de bewolking die zich uitbreidt over de gehele westelijke Alpen. Maandag keren de sneeuwbuien terug met een sneeuwgrens tussen de 1000-1200 m. De precieze hoeveelheden zijn nog onzeker, maar varieert tussen de 5 en 20 cm. Ook de dinsdag verloopt wisselvallig met sneeuwbuien, maar zijn er ook veel periodes waarbij het opklaart en de zon zich laat zien.

snowmapAlps3d


Cumulatieve sneeuwverwachting voor de komende 3 dagen. Vooral in de Franse, Zwitserse skigebieden en gebieden in het westen van Oostenrijk gaat veel sneeuw vallen. Bron: meteoexploration

Sneeuwrijke vooruitzichten
Voornamelijk de West-Alpen zullen de komende dagen een winterse transformatie ondergaan. In Franse skigebieden kan de komende week in totaal een meter tot andere halve meter gaan vallen. Ook in Zwitserland zijn de sneeuwverwachtingen goed, met vergelijkbare hoeveelheden. Verder richting het oosten zullen de hoeveelheden verse sneeuw kleiner zijn. Ook aan de zuidkant van de Alpen zullen de minder zijn. Hoe dan ook, de komende week gaan de bruin gekleurde helling geleidelijke aan wit kleuren.

Presentation1


Het westelijke stromingspatroon neemt halverwege komende week verder toe en brengt meerder storingen vanaf de oceaan met zich mee. Vooral in de westelijke stau gebieden gaat de meeste sneeuw vallen.

Kijken we nog iets verder vooruit dan lijken eind volgende week de temperaturen iets op te gaan lopen. Hierbij geeft een ECMWF een iets koeler scenario weer vergeleken het GFS model. De sneeuwgrens kan kan iets gaan stijgen, maar het grootste deel van de koele lucht en vers bijgevallen sneeuw zal behouden blijven. Hierbij blijft een westelijke stromingspatroon overheersen waardoor het wisselvalliger is in de Alpen. Duidelijk een meer winters beeld waar de afgelopen tijd lang naar uit hebben gekeken.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.636 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer