Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Ik ben een aantal weken op werkbezoek bij NCAR (National Center for Atmospheric Research) in Boulder, Colorado, USA. Boulder is niet alleen het mekka voor klimaatwetenschappen in de wereld, maar is ook heel erg mooi gelegen. Het ligt aan de voet van de oostelijke Rocky Mountains, op een hoogte van ongeveer 1600 m boven zeespiegel. Hoewel de jaarlijks gemiddelde temperatuur vrij vergelijkbaar is met West-Europa (11 graden), wordt het klimaat in Colorado bestempeld als zeer continentaal (het ligt meer dan 1000 km van de dichtsbijzijnde oceaan). In de zomer is het hier overdag erg warm (30-35 graden), maar door de grote hoogte en droge lucht koelt het ’s nachts zeer snel af. In de winter worden lange perioden van aangenaam zonnig weer (0-15 graden) afgewisseld met korte perioden van slecht weer, waarbij vaak sneeuw van betekenis valt. Zo kregen we vorig weekend te maken met een lagedrukgebied dat vanaf Californie en Nevada van zuidwestelijk naar noordoostelijk Colorado trok. Doordat de wind gedurende de passage tijdelijk oost werd, werd de vochtige lucht hier tegen de bergen gedrukt en kregen we 30-40 cm sneeuw te verwerken hier in de stad.

boulder - 3
boulder - 4

En, typisch voor dit continentale klimaat, was het de dag erna gewoon weer zonnig en droog. Deze foto is het uitzicht dat ik had toen ik door de sneeuw omhoog liep richting het NCAR-gebouw, dat schitterend is gelegen op een heuvel met uitzicht op de stad en de bergen:

boulder - 5

Op minder dan 2 uur westwaarts rijden (indien het weer en verkeer meevallen) vind je talloze wereldbekende skigebieden, zoals Vail, Aspen en Breckenridge. Ook kleinere skigebieden zijn er bij de vleet, en dat is handig omdat skiën in de grote gebieden vaak zeer duur uitvalt (>100 USD per dag). Als je enkele dagen wil skiën in de omgeving zijn er opties om een combinatiepas te kopen waardoor je veel goedkoper de liften kan gebruiken. Nu ben ik hier in de week erg druk met werk maar in het weekend ben ik er een aantal keer op uitgetrokken met collega’s uit Boulder alsook internationale collega’s, en het was telkens weer 1 groot feest. Bizar is ook hoe anders het hele gebeuren werkt: allereerst zijn mensen veel geduldiger in de rij dan in Europa. Ten tweede heb je veel minder liften dan in Europa, maar bij elke lift kan je alle kanten op. Zelfs de meest steile pistes worden (bij goed weer en genoeg sneeuw, en na lawinecontrole) vrijgegeven, en dat is voor elke expert een droom. En ten derde zijn alle gebieden enorm hoog gelegen. Het skistation bevindt zich bijna altijd rond de 3000 meter en de meeste stations hebben liften tot boven de 4000 meter. Voor elke laaglander die hier komt wintersporten betekent dat echt uitblazen na elke piste – het zuurstoftekort voel je heel goed!

Er rest me niks anders dan een aantal foto’s met jullie te delen van mijn weekendavonturen.

Het eerste weekend, met erg mooi weer in Winter Park:

skien - 1

Het tweede weekend, na de grote sneeuwval, in Arapahoe Basin. Dikke lagen luchtige poedersneeuw en heel erg koud (-20 ’s ochtends)!

skien - 2
skien - 3
skien - 4
skien - 5

En gisteren, naar Copper Mountain (vlakbij Vail), een laatste schitterende skidag, met veel zon en fantastische sneeuw.

skien - 7

Jammer genoeg ga ik na deze werkweek weer richting de Benelux, maar wellicht ben ik hier nog wel vaker te vinden, in zomer en winter!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 296 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Winter in Colorado”

  • Johann
    7 februari 2016 at 21:52

    Prachtig! Thx Jan!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier