Algemeen:
Een hoog boven de Britse Eilanden breidt zijn invloed geleidelijk naar het oosten tot uit, lage druk bevindt zich nog boven het oosten van Europa. Tussen beide sturende druksystemen liggen de Alpen in een vrij krachtige noordoostelijke hoogtestroming. Vanaf woensdag gaat het het Britse hoog aan de wandel in oostelijke richting en gaan de temperaturen met veel zon overal flink in de lift.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Winterse Paasdagen en veel zon in de Portes du Soleil, hoelang nog?

Lente ante portas” oftewel -“de lente staat voor de poorten” van de Alpen-  De komende dagen gaan we profiteren van hogedruk en markant hogere temperaturen en zoals het er naar uitziet kon dat wel eens langer gaan duren. Laten we eens het rijtje afgaan:Nog volop winters
Gisteren hadden we na de koude start geheel volgens verwachting te maken met opnieuw een tweedeling tussen de westelijke en oostelijke Alpen. Terwijl in de westelijke Alpen onder invloed van hogedruk de zon volop scheen was het in de oostelijke Alpen veelal bewolkt en vielen er vooral in de middag en avond talrijke sneeuwbuien. De bewolking en neerslag hingen samen met de storing in de bovenlucht (hoogtetrog) die van noord naar zuid over de Oostenrijk naar de Adriatische Zee onderweg was. In de middag kon de grens met bewolking zich zelfs tot over de oostelijke delen van Zwitserland uitbreiden. In de avond en nacht viel er vooral nog sneeuw aan de centrale oostelijke Alpenhoofdkam, elders was het onbewolkt en kon het onder een heldere hemel weer lekker afkoelen.

Een kleine foto impressie van gisteren (bron foto’s : Sneeuwhoogte.nl APP en Twitter)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Traumwetter en sneeuw – Les 3 Vallées -La Tania

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Mooi opgeklaard in Ischgl

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Perfecte condities ook in Serfaus

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Sneeuw(buien) en diep winters daarentegen in St Anton (Arlberg)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] En hoe kan het ook anders, felle sneeuwbui(en) in het Kleinwalsertal bij Hans ter Braak

Ook vandaag hebben we nog met die tweedeling tussen oost en west te maken, wel worden de tegenstellingen geleidelijk minder groot. In de westelijke Alpen vandaag dus weer volop zon en prima wintersportweer en “tour” weer. De zuidwestelijke Franse Alpen krijgen in de middag met wat stapel wolken te maken en mogelijk dat er lokaal eentje het buienstadium kan bereiken. Met de koude noordoosten wind en de voor de tijd van het jaar nog vrij lage temperaturen is het in de bergen ondanks de zon nog “winters”. Op 2000 meter vriest het 1 tot 3 graden en op 3000 meter 13 tot 8 graden. Diepvries tempearaturen vinden we ook vandaag nog op de hoogste toppen, hier vriest het 15 tot 18 graden. Het nulgradenniveau pendelt tussen de 1500 en 2000 meter.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

De oostelijke Alpen hebben nog wat meer met de lagedrukinvloed te maken en vooral naar het oosten toe kan nog wat sneeuw vallen. In de westelijke delen vallen aanvankelijk nog wat vlokken maar daar wordt het geleidelijk droog en gaat het opklaren. De zuidkant mag zich ook hier verheugen op zon en droog weer. Dat de koude lucht hier vooral in de hoogte nog aanwezig is zien we mooi terug aan de temperaturen die hier een aantal graden lager liggen dan in het westen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] La Tania (1350m)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Wie wil er niet zo wakker worden – Stuben (1400m)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Prachtige winter ochtend in Hirscheg, Kleinwalsertal (1124m)

Overgang naar zacht lenteweer
Woensdag kunnen we in de westelijke Alpen opnieuw genieten van heerlijk bergweer. In de droge lucht krijgen we te maken met fenomenale vergezichten en met nog iets oplopende temperaturen, de al vrij sterke april zon en een verder afnemende noordoosten wind op de pistes en terrasje overal prima vertoeven. De oostelijke Alpen hebben nog te maken met een tweedeling tussen west en oost. In het westen ook hier stralend weer en oplopende temperaturen. Meer naar het oosten zit nog meer bewolking en is het ook nog een stuk kouder. Donderdag zwaait hogedruk de scepter in de Alpen, het is zonnig en de temperaturen vertonen een verder stijgende trend. In vergelijking met de dinsdag is het dan gewoon een graad of 10 warmer!

Ook de vrijdag en in het weekend overheerst de hogedruk, het wordt nog warmer met temperaturen die tussen de 20 en 24 graden gaan uitkomen. In hoeverre in het weekend eventuele stapelwolken lokaal een bui(tje) kunnen geven is nog onzeker.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Tot zondag overheerst de hogedruk, even afwachten wat een (rand)storing maandag precies gaat doen?

Ook onzeker is nog wat de nieuwe week gaat brengen. Er zijn aanwijzingen dat de hogedruk zich weer wat richting de Britse eilanden terugtrekt en aan de noordwestflank weer wat koudere maritiem polaire lucht naar of over de Alpen gaat stromen (randstoring en koufront). Dit zou niet alleen een aanslag op het mooie lenteweer betekenen maar tevens kan er in de noordweststau van de (oostelijke) Alpenhoofdkam weer neerslag gaan vallen die tot circa 1000 a 800 meter in sneeuw overgaat! Aflijn, zover is het nog lang niet en we gaan ons een maar eens instellen op een periode van prachtig lenteweer!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Ook de GFS ensembles laten het koudere en bestendigere “knikje” zien (prikpunt Tirol)

Tot zover voor deze ochtend. Actueel in Termen (1020m) Oberwallis -1.5° en stralend blauw. Fijne dag en tot morgen maar weer.  Ciao

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK