Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Lagedrukgebied Uli zorgt voor een noordwestelijke stroming richting de Alpen. Vandaag bereikt een neerslaggebied de Alpen en daarbij kan later vanmiddag een stevige wind verwacht worden. Het weekend verloopt koel en nat met daarbij ook veel winterse neerslag in de bergen. Vooral de zondag en maandag zijn koud voor de tijd van het jaar. Na het weekend blijft het voorlopig nog even wisselvallig met van tijd tot tijd buien, maar daarbij weer oplopende temperaturen.

Koel en nat weekend. Sneeuwvalgrens dalend naar 1000 m.

De winter keert weer even terug in de Alpen. Na de voorjaarswarmte van afgelopen tijd zorgde een koufront voor een sterke temperatuurdaling en daarbij ook sneeuw gisteren. De sneeuwvalgrens daalde tot 1000 meter, plaatselijk kort zelfs tot 600 meter in de West-Alpen. Met het overtrekkende koufront ging de temperatuur een graad of 12 onderuit. In de bergen viel een dik pak sneeuw van 10 tot 30 cm en vroor het licht tot matig. In de Oost-Alpen was het gisteren een stuk warmer en was het een heel ander weerbeeld. In de oostelijke Alpen liepen de temperaturen nog op tot 27 graden. Dit weekend gaan ook hier de temperaturen omlaag en wordt het winters.

Stevige föhn wind was te zien bij de Matterhorn in Zwitserland. Ook later vanmiddag wordt een stevige wind verwacht en wordt er winterse neerslag verwacht (foto: Madlen Steffen‎)

In Zermatt (1600m) Oberwallis is de winter weer even teruggekeerd en viel er een dik pak sneeuw. (Foto via Tamara Casile-van Den Berg)

Rigi Kulm Hotel in de buurt van Luzern in Zwitserland, via FB
Vandaag wisselen bewolking en periodes met neerslag elkaar af. Het grootste gebied met neerslag wordt later vanmiddag en vanavond verwacht met daarbij ook sneeuw. De sneeuwgrens daalt tot ongeveer 1300 meter en tegen de avond dalende tot onder de 1000 meter. Sneeuwhoeveelheden kunnen verwacht worden van enkele tientallen centimeters. In de bergen staat een gematigde westen- tot noordwestenwind, die vooral in de namiddag sterk in kracht toeneemt. De meeste neerslag wordt verwacht rond de Alpenhoofdkam en de noordwestkant van de Alpen.

Verwachte sneeuwval tot en met maandagavond. Bij elkaar opgeteld kan lokaal meer dan 40 cm sneeuw gaan vallen de komende dagen. De meeste sneeuw wordt verwacht rond de Alpenhoofdkam in het centrale deel van Zwitserland en het westen van Oostenrijk. (COSMO model Zwitserland, via Kachelmannwetter)
Zondag daalt de sneeuwgrens tot 900 en plaatselijk zelfs tot 600 meter. Er is veel bewolking en de zon is weinig te vinden. Er staat een matige westenwind en van tijd tot tijd vallen er (sneeuw)buien. Het is koud voor de tijd van het jaar en ook in de dalen worden temperaturen van 10 graden nauwelijks meer bereikt. In tegenstelling tot de zaterdag, bereikt nu ook meer neerslag de oostkant van de Alpen.
Op maandag een vergelijkbaar beeld. Het blijft wisselvallig met buien, maar de zon weet steeds vaker door te dringen. In zowel Zwitserland als het westen van Oostenrijk kan bij elkaar opgeteld 30 tot 40 cm sneeuw vallen de komende dagen in de hogere delen. Door een noordwestelijke stroming zijn het vooral de noordkant en westkant van de Alpen die de meeste neerslag krijgen. Aan de zuidkant van de Alpen is het af en toe föhnig en liggen de temperaturen hoger.

Een relatief koel weekend voor de tijd van het jaar. Vooral de zondag en maandag ligt de temperatuur aanzienlijk lager. Door noordwestelijke aanvoer zorgt ervoor dat het aan de noordkant van de Alpen het relatief iets kouder dan de zuidkant. (Temp. afwijking ECMWF 850 hPa)

Ook komende week blijft het nog wisselvallig met van tijd tot buien. Halverwege de week, vooral de woensdag, klaart het tijdelijk op. Vanaf donderdag en de dagen erna neemt de buien weer toe (ECMWF kaart donderdag 2 mei, via Wetterzentrale)
Vooruitzichten
Het einde van de maand april sluiten we nat en koel af. Na een winters weekend wordt het halverwege de week rustiger weer in de Alpen. Het klaart tijdelijk op en vooral de woensdag belooft een mooie dag te worden. Vanaf donderdag lijkt de kans op wisselvalligheid weer toe te gaan nemen. Opnieuw zorgt een noordwestelijk stroming voor buien en afkoeling in de Alpen. Het blijft een afwisseling van bewolking en neerslag, maar ook perioden met zon. Richting het weekend lijkt een hogedrukgebied boven West-Europa zich te ontwikkelen. Of dit gaat zorgen voor een blokkerend systeem waar de Alpen van kunnen profiteren met mooi weer is nog niet direct te zeggen, maar behoort tot de mogelijkheden. Tot zover het weerbericht van vandaag. Nog een fijn weekend gewenst!
(Visited 538 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier