Het is je misschien wel eens overkomen: bij het vertrek in de ochtend maar een paar wolkjes aan de lucht terwijl en paar uur opeens donkere onweerswolken overtrekken. Waren die kleine wolken in de ochtend wel zo onschuldig of vertelden ze meer over de situatie in de lucht?

Sterk groeiende stapelwolken op de achtergrond zien er mooi uit, maar kunnen ook slecht weer als gevolg hebben! Foto: Surviking
In dit soort situaties wil je natuurlijk niet meer in het open veld zijn en zou het mooi zijn als je dit op tijd ziet aankomen. Foto: Maarten Minkman

Buitenactiviteiten zijn onlosmakelijk verbonden met het weer, maar hoe werkt het nu precies? Gaat het regenen, onweren of sneeuwen? Zo eenvoudig laat het weer zich lang niet altijd voorspellen. Toch zijn er wel degelijk zaken waar je iets mee kunt. Zo kunnen bepaalde wolken en weersverschijnselen namelijk een weersverandering aankondigen. Denk bijvoorbeeld maar aan de uitspraak: “Kring om de zon, water in de ton”. Wanneer kun je deze uitspraak gebruiken en wanneer niet? En hoe herken je onweer situaties in de lucht en op de weerkaart voordat het onweer losbarst?

De Halo zorgt voor deze mooie kring om de zon. Foto: Maarten Minkman

Alpenweerman en Surviking hebben de handen ineen geslagen om outdoor en meteorologie met elkaar te verbinden. We leren je weerkaarten lezen en begrijpen, wolken en weersituaties herkennen en allerlei praktische zaken waarin outdoor en meteorologie bij elkaar komen. Als het weer het toe laat zullen we ook naar buiten gaan en zo kunnen we theorie en praktijk mooi combineren!

Alpenweerman geeft al vaker trainingen en slaat nu de handen dus ineen met Surviking. Deze training werd vorig jaar gegeven door onder andere Lars.

De training zal op zaterdag 23 juni 2018 plaatsvinden in Driebergen. De onderwerpen die we gaan behandelen zijn:

  • Het weer in het algemeen
  • Weerpatronen herkennen
  • Gevaarsetting (onweer/sneeuw)
  • Weerkaarten kunnen lezen/maken
  • Wolken herkennen/benoemen
  • Meteo in relatie met outdooractiviteiten
  • Windchillfactor
  • Uitrustingkeuze
  • Meteo apps (waar haal je je informatie vandaan)

Voor aanmelden en meer informatie kun je terecht op de website van Surviking door -HIER- te klikken of simpelweg deze link te kopiëren naar je browser:

https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/

Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust door te reageren onder dit bericht of een mailtje te sturen naar maarten@alpenweerman.nl. Ook kun je terecht op het Facebook evenement (door -HIER- te klikken of deze link te kopiëren: https://nl-nl.facebook.com/events/1075147789294344/).

We verwelkomen je graag op onze training waarin outdoor en meteorologie op een mooie en leerzame manier samen komen!

Wat vertellen deze wolken op de achtergrond je wat voor weertype er gaande is? Foto: Maarten Minkman op de Stubaier Gletscher
Mooie Lenticularis bewolking vastgelegd door Surviking.

 


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Gematigd “zomers”, paraplu in stand-by modus
Volgend artikelStuderen boven de poolcirkel
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.