De wind wordt dus op plaatjes weergegeven in windvaantjes (Eng: ‘wind barbs’). Deze windvaantjes geven windrichting en windsnelheid aan. Het windvaantje bestaat eigenlijk uit een stokje die de richting aangeeft en aan het achtereind van het stokje zitten streepjes of driehoekjes die de windsnelheid aangeven. Meestal wordt deze snelheid in knopen* aangegeven, als het anders is staat het er vaak bij vermeld (vaak wordt dan m/s als andere eenheid gebruikt).

Het stokje wijst vanuit de richting van waar de wind vandaan komt (of anders bezien: in de richting waar de wind naar toe waait). Dus bij een zuidenwind wijst het achtereind van het stokje in het zuiden en de voorkant naar het noorden. Zie ook bijgevoegde afbeelding voor een weergave (plaatjes zeggen soms meer dan woorden…).

De windsnelheid wordt aangegeven wordt dus aangegeven dmv streepjes en driehoekjes. Een kort streepje staat voor 5 knopen, een lang streepje voor 10 knopen en een driehoekje voor 50 knopen. Je moet (de waarden van) de strepen en driehoekjes gewoon bij elkaar optellen voor het totaal aantal knopen. Zie ook weer bijgevoegde afbeelding voor een weergave.


*) Knopen worden nog veel gebruikt in de zeevaart en luchtvaart (en dus ook in weerbriefings voor scheepvaart en luchtvaart). Een knoop is een zeemijl (1,852 km) per uur. Omgerekend is 1 knoop 0.51 m/s en 1.85 km/u.
Zie de link onderaan voor de schaal van Beaufort, met ook een kolom voor het aantal knopen.

/edit: typo’s weggewerkt en nog even een beetje info toegevoegd

(Visited 243 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer