De wind wordt dus op plaatjes weergegeven in windvaantjes (Eng: ‘wind barbs’). Deze windvaantjes geven windrichting en windsnelheid aan. Het windvaantje bestaat eigenlijk uit een stokje die de richting aangeeft en aan het achtereind van het stokje zitten streepjes of driehoekjes die de windsnelheid aangeven. Meestal wordt deze snelheid in knopen* aangegeven, als het anders is staat het er vaak bij vermeld (vaak wordt dan m/s als andere eenheid gebruikt).

Het stokje wijst vanuit de richting van waar de wind vandaan komt (of anders bezien: in de richting waar de wind naar toe waait). Dus bij een zuidenwind wijst het achtereind van het stokje in het zuiden en de voorkant naar het noorden. Zie ook bijgevoegde afbeelding voor een weergave (plaatjes zeggen soms meer dan woorden…).

De windsnelheid wordt aangegeven wordt dus aangegeven dmv streepjes en driehoekjes. Een kort streepje staat voor 5 knopen, een lang streepje voor 10 knopen en een driehoekje voor 50 knopen. Je moet (de waarden van) de strepen en driehoekjes gewoon bij elkaar optellen voor het totaal aantal knopen. Zie ook weer bijgevoegde afbeelding voor een weergave.


*) Knopen worden nog veel gebruikt in de zeevaart en luchtvaart (en dus ook in weerbriefings voor scheepvaart en luchtvaart). Een knoop is een zeemijl (1,852 km) per uur. Omgerekend is 1 knoop 0.51 m/s en 1.85 km/u.
Zie de link onderaan voor de schaal van Beaufort, met ook een kolom voor het aantal knopen.

/edit: typo’s weggewerkt en nog even een beetje info toegevoegd