De wind wordt dus op plaatjes weergegeven in windvaantjes (Eng: ‘wind barbs’). Deze windvaantjes geven windrichting en windsnelheid aan. Het windvaantje bestaat eigenlijk uit een stokje die de richting aangeeft en aan het achtereind van het stokje zitten streepjes of driehoekjes die de windsnelheid aangeven. Meestal wordt deze snelheid in knopen* aangegeven, als het anders is staat het er vaak bij vermeld (vaak wordt dan m/s als andere eenheid gebruikt).

Het stokje wijst vanuit de richting van waar de wind vandaan komt (of anders bezien: in de richting waar de wind naar toe waait). Dus bij een zuidenwind wijst het achtereind van het stokje in het zuiden en de voorkant naar het noorden. Zie ook bijgevoegde afbeelding voor een weergave (plaatjes zeggen soms meer dan woorden…).

De windsnelheid wordt aangegeven wordt dus aangegeven dmv streepjes en driehoekjes. Een kort streepje staat voor 5 knopen, een lang streepje voor 10 knopen en een driehoekje voor 50 knopen. Je moet (de waarden van) de strepen en driehoekjes gewoon bij elkaar optellen voor het totaal aantal knopen. Zie ook weer bijgevoegde afbeelding voor een weergave.


*) Knopen worden nog veel gebruikt in de zeevaart en luchtvaart (en dus ook in weerbriefings voor scheepvaart en luchtvaart). Een knoop is een zeemijl (1,852 km) per uur. Omgerekend is 1 knoop 0.51 m/s en 1.85 km/u.
Zie de link onderaan voor de schaal van Beaufort, met ook een kolom voor het aantal knopen.

/edit: typo’s weggewerkt en nog even een beetje info toegevoegd

(Visited 250 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer