Medicanes – Mediterrane tropische-achtige cyclonen: wat zijn ze?

Medicanes. Mediterrane tropische cyclonen. Websites, sociale media staan ​​vol met deze koppen – maar zijn deze systemen iets nieuws? Mediterrane tropische-achtige cyclonen zijn interessante ernstige weersomstandigheden, maar niets nieuws en ze zijn in het verleden waargenomen. Hier is een deel van wat we over hen weten.

Qendresa_2014-11-07_1215Z

Medicane Qendresa volgt op Malta op 7 november 2014. Afbeelding: NASA.

Tropische stormen of cyclonen in de Middellandse Zee, ook bekend onder de populaire naam Medicaneszijn cyclonen met subtropische en tropische kenmerken, die zich vormen in de Middellandse Zee. Ze kunnen hevige wind en hevige regen veroorzaken. Net als tropische cyclonen zijn medicanes warme kernsystemen, ze lijken vaak sterk op tropische cyclonen in satellietbeelden. Goed ontwikkelde medicanes hebben tropische kenmerken, met heldere ronde ogen, omgeven door een oogwand en (asymmetrisch) wolkenpatroon. Medicanes bereiken doorgaans de stormkracht, maar de sterksten hebben zelfs de orkaansterkte bereikt en vormen dus een zeer ernstige windbelediging. Omdat ze ook leiden tot hevige regenval, produceren ze grote overstromingen in getroffen gebieden. Tropisch-achtige stormen of cyclonen / medicanes komen jaarlijks voor en verschijnen gemiddeld 1-2 keer per jaar.

Mediterranean_Hurricane_TLC_dic_2005

Medicane in december 2005. Afbeelding: NOAA.

Wat ze zijn en hoe ze zich vormen

In tegenstelling tot tropische cyclonen, kunnen medicanes worden gevormd met temperaturen van het zeewater beneden 26 ° C. Ze vormen het hele jaar door, maar vormen zich waarschijnlijk van september tot januari. Medicanes vormen zich meestal onder troggen of afgesneden bovenste laagten gekenmerkt door zeer koude luchtmassa omhoog en resulterende instabiliteit over de warme Middellandse Zee. Net als bij tropische cyclonen is een lage windschering vereist door medicanes om te vormen. Er zijn twee voorkeursgebieden van voorkomen opgemerkt: in de Ionische zee en op de Balearen. De kracht en de grootte van medicanes wordt beperkt door de ingesloten omgeving van de Middellandse Zee, de grootste medicanes kunnen een grootte bereiken van ongeveer 300 km. Tropische cyclonen of medicanes kunnen de orkaanintensiteit naderen of zelfs bereiken ze worden als potentieel gevaarlijk beschouwd vanwege de dichte populatie van kustgebieden in de Middellandse Zee. De piek haalbare sterkte van Medicanes wordt geschat op het equivalent van een Categorie 1 orkaan op de schaal van Saffir-Simpson. Mediterrane tropische-achtige cyclonen blijven meestal tussen 12 uur en 5 dagen bestaan.

Mediterrane tropische cyclonen ondergaan drie fasen in hun leven:
  • 1. Pre-eye : met sterke convectieve activiteit die het grootste deel van de cycloon bezet.
  • 2. Stationaire fase : een oogvorm, omgeven door asymmetrische structuur naar de cycloon. Sterke winden en zware regenval komen voor. De snelheid van bliksem daalt als een ingesloten warme kernvorm.
  • 3. Itinerante fase : wordt gekenmerkt door snelle, gerichte beweging van de medicatie. Minder regenval, maar sterkste, zwaarste winden.

Mediterranean_hurricane_1996

Medicane Cornelia in oktober 1996. Afbeelding: EUMETSAT.

Hoewel veel medicanes geen significante, ernstige systemen worden, doen sommigen dat wel. In september 1969 veroorzaakte een medicijn over het zuid-centrale Middellandse Zee grote overstromingen en lieten 600 doden en 250.000 daklozen achter in Algerije en Tunesië. De medicijn Celeno van januari 1995 ontwikkelde piekwindvlagen van 135 km / u. De medicatie Cornelia uit oktober 1996 werd gevormd in de Tyrreense zee en produceerde 90 km / uur wind tot op 100 km van het centrum en veroorzaakte extreme schade aan de Eolische eilanden. Medicane Qendresa sloeg direct Malta aan. In die tijd was het goed ontwikkeld met een duidelijk oog: 10 minuten aanhoudende wind bereikte 111 km / u en piekvlagen 154 km / h (centrale druk 978 mbar). Medicane Numa produceerde in 2017 een orkaanachtige structuur, inclusief een cirrusschild op de bovenste verdieping.

Bron: http://www.severe-weather.eu

(Visited 86 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier