StormCell GFS Weermodellen

De StormCell GFS (Global Forecast System) Weermodellen worden vier maal daags geplot. Na het plotten worden deze modellen beschikbaar gesteld op onze website. De beschikbaarheid hangt af van de zomer- of wintertijd. Op onderstaand plannetje kan u zien wanneer de nieuwste modellen op onze site worden weergegeven.

Hoe komen deze modellen tot stand?

Elke 6 uur publiceert NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) GFS data in bits en bytes op één van hun servers. Deze data, een grib-file, wordt door StormCell gedownload en vervolgens door middel van verschillende scripts omgezet tot weerkaartjes die worden geplot door de daarvoor geschikte software.

NOAA stelt verschillende ‘vaste parameters’ zoals temperatuur, neerslag, cape en bewolking ter beschikking waardoor StormCell aan de hand van meteorologische en fysische formules ook andere indices kan berekenen. Om de sneeuwhoogte te berekenen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het equivalent aan opgehoopt water om de sneeuwhoogte te berekenen.

Ook al zijn de GFS modellen vrij accuraat, het is en blijven voorspellingen en prognoses. Bij sommige indices kan GFS overdrijven, terwijl WRF (Weather Reasearch and Forecast Model) het tegenovergestelde doet. Zo zijn er nog meer soorten weermodellen die ‘van mening kunnen verschillen’ als het op bepaalde indices aankomt. Als je een weerman hoort zeggen dat de verschillende modellen het nog niet met elkaar eens zijn, wil dat dus zeggen dat bijvoorbeeld GFS en WRF tegenstrijdige informatie geven.

Hoe kan zoiets gebeuren?

De verschillende soorten weermodellen (GFS, WRF, ECMWF, NAM, UKMO, …) kunnen vaak op de langere termijn van elkaar verschillen. Dit komt omdat de informatie van elk van deze modellen op een andere manier wordt ‘geoogst’. Er zijn dan ook meerdere meteo-satellieten die in een baan rond de aarde draaien, de ene al wat hoger dan de andere. Uit ondervinding merken we dat er vooral bij neerslag en cape vaak grote verschillen zijn op lange termijn (voorspellingsperiode van meer dan 3 dagen). Naarmate de voorspellingsperiode korter wordt, zullen vrijwel alle modellen ruim gezien op één lijn komen te staan. Dit is meteen ook de reden waarom het weer voorspellen op lange termijn zo moeilijk is.

Kan ik aan de hand van GFS modellen zeker zijn van het weer?

In de meteorologie bestaat het woord ‘zekerheid’ niet. De atmosfeer en dus ook het weer kent zo haar grillen en kan op vrij korte tijd veranderen. Aan de hand van de weermodellen kunnen we voorspellen of het bijvoorbeeld gaat regenen in het Belgische Oost-Vlaanderen, het Nederlandse Gelderland of bijvoorbeeld het Oostenrijkse Vorarlberg. Voorspellen dat het gaat regenen in Gent, Arnhem of Bregenz is al wat moeilijker omdat de regengebieden die op de weermodellen worden geplot nog wat kunnen schuiven. Die verschuiving heeft dan bijvoorbeeld te maken met een gewijzigde windsituatie.

Het is wel zo dat de GFS modellen een heel goede indicator zijn op korte termijn. Zo kan je tot drie dagen op voorhand vrij zeker zijn van de getoonde waarden. Het is wel zo dat ook deze modellen nog kunnen veranderen, waardoor het aan te raden is om ze elke dag te bekijken.

Wat betekenen die termen onderaan het weermodel?

Aan de onderkant van het weermodel staan er vier verschillende zaken (zie afbeelding).

Links bovenaan kan je zien wat er op het model wordt afgebeeld, in dit geval de Surface Windgusts (de windstoten aan de oppervlakte). Links onderaan zie je de bron van de data die we hebben gebruikt, in dit geval de GFS data van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) en NCEP (National Centers for Environmental Prediction) die werd berekend in een resolutie van 0.25°. Hoe lager de resolutie, hoe duidelijker de kaart en de geplotte data.

Rechts bovenaan zie je de geldigheid van het model. In dit geval is deze kaart geldig op 02 oktober 2015 om 18 uur ZULU. Rechts onderaan zie je van welke GFS RUN deze data afkomstig is, in dit geval van de 02 oktober run van 12 uur ZULU. De ZULU tijd staat gelijk aan de GMT, wat wil zeggen dat we in zomertijd 2 uur moeten bijtellen, en in wintertijd 1 uur moeten bijtellen.

Waarom worden de modellen in het Engels geplot?

StormCell.be biedt deze weermodellen aan meerdere internationale afnemers aan. Het plotten van deze weermodellen neemt heel wat tijd in beslag. Omdat StormCell er naar streeft iedereen zo snel mogelijk de laatste informatie te geven, werd er gekozen om slechts 1 maal te plotten in een internationale taal.

Kan ik deze weermodellen ook op mijn website gebruiken?

Als je zelf een website hebt waar je deze weermodellen graag op wil aanbieden, dien je contact op te nemen met StormCell.be. Het overnemen van deze weermodellen zonder schriftelijke toestemming is echter verboden en kan vervolgd worden. Je bent natuurlijk wel vrij om de kaartjes op te slaan op jouw computer om ze vervolgens (zolang ze niet bewerkt zijn) te gebruiken in social media of op fora. Dit kan echter enkel mits bronvermelding met url www.stormcell.be

(Visited 320 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer