StormCell GFS Weermodellen

De StormCell GFS (Global Forecast System) Weermodellen worden vier maal daags geplot. Na het plotten worden deze modellen beschikbaar gesteld op onze website. De beschikbaarheid hangt af van de zomer- of wintertijd. Op onderstaand plannetje kan u zien wanneer de nieuwste modellen op onze site worden weergegeven.

Hoe komen deze modellen tot stand?

Elke 6 uur publiceert NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) GFS data in bits en bytes op één van hun servers. Deze data, een grib-file, wordt door StormCell gedownload en vervolgens door middel van verschillende scripts omgezet tot weerkaartjes die worden geplot door de daarvoor geschikte software.

NOAA stelt verschillende ‘vaste parameters’ zoals temperatuur, neerslag, cape en bewolking ter beschikking waardoor StormCell aan de hand van meteorologische en fysische formules ook andere indices kan berekenen. Om de sneeuwhoogte te berekenen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het equivalent aan opgehoopt water om de sneeuwhoogte te berekenen.

Ook al zijn de GFS modellen vrij accuraat, het is en blijven voorspellingen en prognoses. Bij sommige indices kan GFS overdrijven, terwijl WRF (Weather Reasearch and Forecast Model) het tegenovergestelde doet. Zo zijn er nog meer soorten weermodellen die ‘van mening kunnen verschillen’ als het op bepaalde indices aankomt. Als je een weerman hoort zeggen dat de verschillende modellen het nog niet met elkaar eens zijn, wil dat dus zeggen dat bijvoorbeeld GFS en WRF tegenstrijdige informatie geven.

Hoe kan zoiets gebeuren?

De verschillende soorten weermodellen (GFS, WRF, ECMWF, NAM, UKMO, …) kunnen vaak op de langere termijn van elkaar verschillen. Dit komt omdat de informatie van elk van deze modellen op een andere manier wordt ‘geoogst’. Er zijn dan ook meerdere meteo-satellieten die in een baan rond de aarde draaien, de ene al wat hoger dan de andere. Uit ondervinding merken we dat er vooral bij neerslag en cape vaak grote verschillen zijn op lange termijn (voorspellingsperiode van meer dan 3 dagen). Naarmate de voorspellingsperiode korter wordt, zullen vrijwel alle modellen ruim gezien op één lijn komen te staan. Dit is meteen ook de reden waarom het weer voorspellen op lange termijn zo moeilijk is.

Kan ik aan de hand van GFS modellen zeker zijn van het weer?

In de meteorologie bestaat het woord ‘zekerheid’ niet. De atmosfeer en dus ook het weer kent zo haar grillen en kan op vrij korte tijd veranderen. Aan de hand van de weermodellen kunnen we voorspellen of het bijvoorbeeld gaat regenen in het Belgische Oost-Vlaanderen, het Nederlandse Gelderland of bijvoorbeeld het Oostenrijkse Vorarlberg. Voorspellen dat het gaat regenen in Gent, Arnhem of Bregenz is al wat moeilijker omdat de regengebieden die op de weermodellen worden geplot nog wat kunnen schuiven. Die verschuiving heeft dan bijvoorbeeld te maken met een gewijzigde windsituatie.

Het is wel zo dat de GFS modellen een heel goede indicator zijn op korte termijn. Zo kan je tot drie dagen op voorhand vrij zeker zijn van de getoonde waarden. Het is wel zo dat ook deze modellen nog kunnen veranderen, waardoor het aan te raden is om ze elke dag te bekijken.

Wat betekenen die termen onderaan het weermodel?

Aan de onderkant van het weermodel staan er vier verschillende zaken (zie afbeelding).

Links bovenaan kan je zien wat er op het model wordt afgebeeld, in dit geval de Surface Windgusts (de windstoten aan de oppervlakte). Links onderaan zie je de bron van de data die we hebben gebruikt, in dit geval de GFS data van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) en NCEP (National Centers for Environmental Prediction) die werd berekend in een resolutie van 0.25°. Hoe lager de resolutie, hoe duidelijker de kaart en de geplotte data.

Rechts bovenaan zie je de geldigheid van het model. In dit geval is deze kaart geldig op 02 oktober 2015 om 18 uur ZULU. Rechts onderaan zie je van welke GFS RUN deze data afkomstig is, in dit geval van de 02 oktober run van 12 uur ZULU. De ZULU tijd staat gelijk aan de GMT, wat wil zeggen dat we in zomertijd 2 uur moeten bijtellen, en in wintertijd 1 uur moeten bijtellen.

Waarom worden de modellen in het Engels geplot?

StormCell.be biedt deze weermodellen aan meerdere internationale afnemers aan. Het plotten van deze weermodellen neemt heel wat tijd in beslag. Omdat StormCell er naar streeft iedereen zo snel mogelijk de laatste informatie te geven, werd er gekozen om slechts 1 maal te plotten in een internationale taal.

Kan ik deze weermodellen ook op mijn website gebruiken?

Als je zelf een website hebt waar je deze weermodellen graag op wil aanbieden, dien je contact op te nemen met StormCell.be. Het overnemen van deze weermodellen zonder schriftelijke toestemming is echter verboden en kan vervolgd worden. Je bent natuurlijk wel vrij om de kaartjes op te slaan op jouw computer om ze vervolgens (zolang ze niet bewerkt zijn) te gebruiken in social media of op fora. Dit kan echter enkel mits bronvermelding met url www.stormcell.be

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier