Hitte-index: Hoe ervaren wij warmte

Op warme dagen kan het soms benauwd aanvoelen. Voor je gevoel lijkt het alsof het veel warmer is dan de thermometer aangeeft. De hitte index geeft weer hoe warm het aanvoelt door de temperatuur en luchtvochtigheid te combineren.

De combinatie van warme en vochtige lucht laat ons de warmte extremer ervaren dan dat het in werkelijkheid is. Als de temperatuur oploopt tot waarden hoger dan 30 graden Celsius, kan ons lichaam zijn warmte eigenlijk alleen maar kwijt middels transpiratie. Zweet moet verdampen om op die manier warmte aan het lichaam te onttrekken. Is de vochtigheidsgraad van de lucht erg hoog, dan wil zweet niet zo makkelijk meer verdampen en blijven we met de warmte zitten. De hitte index wordt weergegeven in graden Celsius. We praten dus over hoeveel graden ons lichaam denkt c.q. aanvoelt dat het is.

Als we bij zulk weer ook nog eens gaan werken of sporten, bestaat er een serieus gevaar voor oververhitting van ons lichaam. Met name voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid of bijvoorbeeld hart- en vaatziekten kan dat fatale gevolgen hebben.

Hitte index volgens Steadman

De index, is ontwikkeld door de Amerikaan Robert Steadman, die ook een windchill index voor de combinatie van vorst en wind bedacht. In de tabel is de hitte index weergegeven. De gevonden kleur geeft aan welk risico u loopt om oververhit te raken.
Vuistregels bij extreme hitte:Bij een hitte index tussen de 25 en 30 graden kan er snel vermoeidheid optreden. Neem voldoende pauzes tijdens het werk en probeer directe zonnestraling te voorkomen.

  • Bij een hitte index tussen de 30 en 40 graden kun je last krijgen van een zonnesteek, kramp en/of uitdroging. Blijf uit de zon en drink voldoende. Beperkt zware fysieke inspanning.
  • Bij een hitte index tussen de 40 en 55 graden is de kans op zonnesteek, kramp of uitdroging groot. Houd rust en drink voldoende. Vermijd zware fysieke inspanning.
  • Bij een hitte index van meer dan 55 graden zijn er grote gevaren voor de volksgezondheid.

LET OP: de hitte index is gebaseerd op een schaduwrijke omgeving met weinig wind. In de zon kan de hitte index tot 10 graden hoger liggen!

Bron: KNMI/WeerOnline
Elger Niemendal
8 September 2009

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier