Hitte-index: Hoe ervaren wij warmte

Op warme dagen kan het soms benauwd aanvoelen. Voor je gevoel lijkt het alsof het veel warmer is dan de thermometer aangeeft. De hitte index geeft weer hoe warm het aanvoelt door de temperatuur en luchtvochtigheid te combineren.

De combinatie van warme en vochtige lucht laat ons de warmte extremer ervaren dan dat het in werkelijkheid is. Als de temperatuur oploopt tot waarden hoger dan 30 graden Celsius, kan ons lichaam zijn warmte eigenlijk alleen maar kwijt middels transpiratie. Zweet moet verdampen om op die manier warmte aan het lichaam te onttrekken. Is de vochtigheidsgraad van de lucht erg hoog, dan wil zweet niet zo makkelijk meer verdampen en blijven we met de warmte zitten. De hitte index wordt weergegeven in graden Celsius. We praten dus over hoeveel graden ons lichaam denkt c.q. aanvoelt dat het is.

Als we bij zulk weer ook nog eens gaan werken of sporten, bestaat er een serieus gevaar voor oververhitting van ons lichaam. Met name voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid of bijvoorbeeld hart- en vaatziekten kan dat fatale gevolgen hebben.

Hitte index volgens Steadman

De index, is ontwikkeld door de Amerikaan Robert Steadman, die ook een windchill index voor de combinatie van vorst en wind bedacht. In de tabel is de hitte index weergegeven. De gevonden kleur geeft aan welk risico u loopt om oververhit te raken.
Vuistregels bij extreme hitte:Bij een hitte index tussen de 25 en 30 graden kan er snel vermoeidheid optreden. Neem voldoende pauzes tijdens het werk en probeer directe zonnestraling te voorkomen.

  • Bij een hitte index tussen de 30 en 40 graden kun je last krijgen van een zonnesteek, kramp en/of uitdroging. Blijf uit de zon en drink voldoende. Beperkt zware fysieke inspanning.
  • Bij een hitte index tussen de 40 en 55 graden is de kans op zonnesteek, kramp of uitdroging groot. Houd rust en drink voldoende. Vermijd zware fysieke inspanning.
  • Bij een hitte index van meer dan 55 graden zijn er grote gevaren voor de volksgezondheid.

LET OP: de hitte index is gebaseerd op een schaduwrijke omgeving met weinig wind. In de zon kan de hitte index tot 10 graden hoger liggen!

Bron: KNMI/WeerOnline
Elger Niemendal
8 September 2009

(Visited 264 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer