In de weerberichten wordt in de regel onderscheid gemaakt tussen buien en regen. Een enkele bui duurt meestal maar kort, in het algemeen minder dan een uur. Wordt voor langere tijd regen verwacht uit een min of meer gesloten wolkendek of door een clustering van buien dan wordt gesproken van regen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen af en toe regen of perioden met regen voor het geval het nu en dan droog is, maar het niet opklaart, tijdelijk regen of langdurig regen.

Onweersbuien
Het voornaamste verschil tussen buien en regen is niet alleen dat het af en toe droog is, maar ook dat de zon zich tussen de buien door kan laten zien. Buien onderscheiden zich ook door grotere wisselingen in neerslagintensiteit. In het algemeen zal het uit een buienwolk of bij een clustering van buien minder gelijkmatig en vaak harder regenen dan uit een gesloten wolkendek.

Wanneer een gebied met neerslag overtrekt komt het vaak voor dat het eerst een tijd onafgebroken regent en er daarna buien vallen. Een weerbericht waarin staat: eerst regen, later buien is dus goed mogelijk. Die buien kunnen zich clusteren waardoor het ook dan soms wat langer kan regenen, maar waarbij de intensiteit van de neerslag soms wat groter en dan weer wat minder is.

In zware buien, vooral wanneer ze vergezeld gaan van onweer, komen vaak plotselinge en heftige verschijnselen voor zoals windstoten, valwinden, zware regen of hagel. Bij hevige buien of wanneer het zich laat aanzien dat de buien gevaar kunnen opleveren voor het verkeer of de watersport worden dan ook extra waarschuwingen gegeven voor onweer, zware regen met wateroverlast of windstoten. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten als windsnelheden mogelijk zijn van meer dan 75 km/uur.

Bij windsnelheden van meer dan 100 km/uur wordt gesproken van zeer zware windstoten. De windwaarschuwingen voor de scheepvaart zijn naast internet ook te vinden op NOS-Teletekstpagina 710, alle overige waarschuwingen op pagina 713.

Soorten buien
Het woord bui (squall in het Engels) werd vroeger door zeilers ook gebruikt voor een plotselinge windvlaag van windkracht 6 of meer. In de zeilwereld werden verschillende typen buien onderscheiden. Naast de normale bui kende men ook de zwarte bui met een zeer donkere lucht. Een minder donkere en onschuldig uitziende buienwolk werd witte bui genoemd. De naam zou ontleend zijn aan de wit gekuifde zee door de wind.

Daarnaast onderscheidde men de stille bui die alleen maar merkbaar werd aan de plotselinge windtoename, maar in de lucht nauwelijks te zien is. Verder bestaan er nog aanduidingen, zoals vallende bui, vliegende bui, boogbui, cyclonische bui en noordwesterbui. In de VS wordt een flinke of zware bui met rukwinden aangeduid als storm, een heel ander begrip dan het Nederlandse storm dat staat voor windkracht 9.

Bron: KNMI

(Visited 113 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer