In de weerberichten wordt in de regel onderscheid gemaakt tussen buien en regen. Een enkele bui duurt meestal maar kort, in het algemeen minder dan een uur. Wordt voor langere tijd regen verwacht uit een min of meer gesloten wolkendek of door een clustering van buien dan wordt gesproken van regen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen af en toe regen of perioden met regen voor het geval het nu en dan droog is, maar het niet opklaart, tijdelijk regen of langdurig regen.

Onweersbuien
Het voornaamste verschil tussen buien en regen is niet alleen dat het af en toe droog is, maar ook dat de zon zich tussen de buien door kan laten zien. Buien onderscheiden zich ook door grotere wisselingen in neerslagintensiteit. In het algemeen zal het uit een buienwolk of bij een clustering van buien minder gelijkmatig en vaak harder regenen dan uit een gesloten wolkendek.

Wanneer een gebied met neerslag overtrekt komt het vaak voor dat het eerst een tijd onafgebroken regent en er daarna buien vallen. Een weerbericht waarin staat: eerst regen, later buien is dus goed mogelijk. Die buien kunnen zich clusteren waardoor het ook dan soms wat langer kan regenen, maar waarbij de intensiteit van de neerslag soms wat groter en dan weer wat minder is.

In zware buien, vooral wanneer ze vergezeld gaan van onweer, komen vaak plotselinge en heftige verschijnselen voor zoals windstoten, valwinden, zware regen of hagel. Bij hevige buien of wanneer het zich laat aanzien dat de buien gevaar kunnen opleveren voor het verkeer of de watersport worden dan ook extra waarschuwingen gegeven voor onweer, zware regen met wateroverlast of windstoten. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten als windsnelheden mogelijk zijn van meer dan 75 km/uur.

Bij windsnelheden van meer dan 100 km/uur wordt gesproken van zeer zware windstoten. De windwaarschuwingen voor de scheepvaart zijn naast internet ook te vinden op NOS-Teletekstpagina 710, alle overige waarschuwingen op pagina 713.

Soorten buien
Het woord bui (squall in het Engels) werd vroeger door zeilers ook gebruikt voor een plotselinge windvlaag van windkracht 6 of meer. In de zeilwereld werden verschillende typen buien onderscheiden. Naast de normale bui kende men ook de zwarte bui met een zeer donkere lucht. Een minder donkere en onschuldig uitziende buienwolk werd witte bui genoemd. De naam zou ontleend zijn aan de wit gekuifde zee door de wind.

Daarnaast onderscheidde men de stille bui die alleen maar merkbaar werd aan de plotselinge windtoename, maar in de lucht nauwelijks te zien is. Verder bestaan er nog aanduidingen, zoals vallende bui, vliegende bui, boogbui, cyclonische bui en noordwesterbui. In de VS wordt een flinke of zware bui met rukwinden aangeduid als storm, een heel ander begrip dan het Nederlandse storm dat staat voor windkracht 9.

Bron: KNMI

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier