Alpenhoofdkam

Regelmatig komt de term “Alpenhoofdkam” of in het Duits “Alpenhauptkamm” ter sprake en aangezien deze scheidingslijn grote klimatologische en vooral ook meteorologische invloeden heeft op het Alpenweer, maar ook op het centraal Europese weer, gaan we er hier wat dieper op in.

Over de Alpen

De Alpen (van Latijns Alpes, van de stam alb- = wit) zijn een bergketen in Europa, die zich uitstrekt van de Franse Middellandse Zeekust in het zuidwesten tot het Pannonisch Bekken in het oosten. De oppervlakte van het gebergte is meer dan 200.000 km². De Alpen zijn verdeeld over acht staten: Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Duitsland en Liechtenstein. In totaal leven er zo’n dertien miljoen mensen.

De hoogste top is de Mont Blanc (4811 m) en daarnaast zijn nog 128 toppen hoger dan 4000 meter.

De Alpen worden begrensd door de Golf van Genua, de Rhônevlakte, de Povlakte, het Zwitserse Mittelland, het Alpenvoorland van Beieren en de Kleine Hongaarse Laagvlakte. De boog van de Alpen begint bij de Golf van Genua, waar het gebergte oostwaarts overgaat in de Appenijnen. Vanaf hier loopt het gebergte naar het noorden om dan oostwaarts rond de Povlakte om te buigen. In deze ombuiging komen de Alpen samen met de Jura om dan verder naar het oosten geleidelijk lager te worden. Bij Wenen zijn de Alpen van de geologisch verwante Karpaten gescheiden door het Bekken van Wenen.

Kaart gebieden Alpen

Klik voor vergroting

De Alpen vormen een belangrijke klimatologische en geografische barrière in Europa. Ze vormen de waterscheiding tussen het noorden en zuiden van Europa en scheiden het mediterrane klimaat van Zuid-Europa van de door de Atlantische Oceaan beïnvloede gematigde klimaten van Noord- en Midden-Europa. Sinds de prehistorie vormen de Alpenpassen belangrijke verbindingen tussen Zuid- met Noord-Europa.

Topografie kaart Europese Alpen

klik om te vergroten

In het westen van de Alpen liggen toppen boven de 4000 meter, de oostelijke Alpentoppen zijn tot rond de drieduizend meter hoog. De hoogste top is de Mont Blanc (4811 m) en daarnaast zijn nog 128 toppen hoger dan 4000 meter.

De Alpen zijn een relatief jong gebergte, gevormd tijdens de Alpiene orogenese in het Tertiair. In de Alpen ontspringen veel grote rivieren van Europa, zoals de Rhône, de Rijn, de Po en de Inn.

Satelliet opname besneeuwde Alpen

Klik om te vergroten

De Alpen worden begrensd door de Golf van Genua, de Rhônevlakte, de Povlakte, het Zwitserse Mittelland, het Alpenvoorland van Beieren en de Kleine Hongaarse Laagvlakte.

De boog van de Alpen begint bij de Golf van Genua, waar het gebergte oostwaarts overgaat in de Appenijnen. Vanaf hier loopt het gebergte naar het noorden om dan oostwaarts rond de Povlakte om te buigen.

De”Alpenhoofdkam”

De”Alpenhoofdkam” is een denkbeeldige lijn die gevormd wordt door de hoogste toppen van de Alpen welke van oost naar west en via de westelijke Alpen deels van noord naar zuid verlopen en een regionale water en weer barrierre vormen. De gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam vloeien hun water af naar de Po en via de Drau naar de Donau, de gebieden noordelijk van de Alpenhoofdkam nar de Rhone, Rijn en via de Inn ook weer naar de Donau.

Globaal kan gesteld worden dan bij noordelijke luchtstromingen de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam weer begunstigd zijn ( noord Föhn ) en de neerslag voornamelijk ten noorden hiervan zal vallen ( noord stuwing of Nordstau ) .

Bij zuidelijke luchtstromingen zijn de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam weer begunstigd ( zuid föhn ) en zal de neerslag voornamelijk in de gebiede ten zuiden hiervan vallen ( zuid stuwing of Südstau ). De gebieden op het grensgebied kunnen door zowel noordelijke als ook zuidelijke luchtstromingen beinvloed worden.

Door de enorme verschillen en komplexiteit in de topografie en orografie van de Alpen kan het weer op kleinste ruimten enorm verschillen ( micro klimaat ). Dit geldt in het bijzonder voor de zgn inner Alpine gebieden. (zie kaart Zwitserland) I

Kaarten met (denkbeeldige) lijn Alpenhoofdkam

Denkbeeldige lijn
Zwitserse Alpen
Oostenrijkse Alpen

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier