Het is eind Februari maar het lijkt deze laatste dagen wel herfst. De meteorologische winter loopt bijna op zijn einde maar buiten de hogere temperaturen dan normaal, lijkt het eerder herfst dan lente. Dit komt omdat de straalstroom voor het eerst sinds lange tijd krachtig is geworden en dwars over de Lage-Landen is komen te liggen. De ene na de andere depressie wordt zo over ons land heen geblazen en dit keer is het de beurt aan Thomas op donderdag.

Thomas in al zijn glorie op de ochtend van 23 februari gezien vanaf een satelliet liggend boven de Ierse Zee. Koerst bovenop de straalstroom recht op ons af.

Het KNMI heeft voor donderdag code geel afgegeven, donderdag ochtend is voor de west-kust provincies en Noord-Brabant opgeschaald naar code oranje vanaf 16.00 uur. Dit komt omdat nu pas precies duidelijk is waar Thomas aan land zal komen. De storm brengt niet alleen nattigheid met zich mee maar ook wind, veel wind en wind stoten. Waar normaliter de wind afzwakt hoe verder je het land inwaarts gaat, spot Thomas een klein beetje met deze wet want hij laat het tot ver in het binnenland hard waaien. Zelfs de Duitsers moeten rekening gaan houden met Thomas zijn wind(stoten), tot vrij diep in Duitsland zal hij zijn sporen nalaten.. Woensdag was het al druk in het verkeer en reden er minder treinen. Donderdag is alles allemaal nog iets drukker en rijden er uit voorzorg nog minder treinen. Ook Schiphol had woensdag problemen met de harde wind, donderdag zal ook dit meer vertragingen en annuleringen van vluchten opleveren.

Op dit kaartje is goed te zien dat er tot ver in Duitsland en Belgie windstoten van 90 km/h mogelijk zijn.

Groot Brittannië

Donderdagochtend zorgde Thomas al voor overlast in Groot Brittannië, veel gebruikelijke stormschade die we nu hier in Nederland en Belgie ook beginnen te zien. Bijna alle veerboten tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk liggen in de haven. Er wordt talloze meldingen gemaakt van omgevallen bomen. Er is in Engeland een dodelijk slachtoffer te betreuren, een boom viel precies op zijn auto toen hij of zij eronder door reed. In Schotland heeft het geleid tot een verkeerschaos in verband met hevige sneeuwval. In Wales is de hardste windstoot tot nu toe gemeten 152 km/h in het plaatsje Capel Curig. Dat zijn Orkaan snelheden, die zeldzaam zijn op Europese grond.

Verkeerschaos in de Schotse hooglanden bron: Derek Lambie
Omgewaaide boom in het bospark van Alphen aan den Rijn bron: jovimedia
Op de Brienenoord brug in Rotterdam is ondanks alle waarschuwingen een vrachtwagenchauffeur met aanhanger gaan rijden. Het resultaat is dat hij of zij nu een ongeluk heeft gehad en er een flinke file staat voordat de spits nog moet beginnen!

België

We hebben hierboven op het kaartje van de windstoten gezien dat Thomas ook in België uitpakt. Zijn zwaartepunt ligt dan wel boven Nederland maar bij onze zuiderburen ondervinden ze ondertussen wel degelijk hinder van de storm. Er is aan de bij ons grenzende provincies code oranje afgekondigd en de hulpdiensten staan paraat.

Op de binnenring van Antwerpen hebben de hulpdiensten de handen vol aan de storm. Deze foto maakte boswachter Dirk Raes

Natte voeten

De regen van afgelopen dagen wordt wel wat veel voor een land wat grotendeels onder de zeespiegel ligt. Al schijnt nu heel even de zon (plusminus 14.00 uur) wat komt door het passerende koufront, wat opklaringen met zich meebrengt. De volgende buienzone ligt alweer klaar. Deze gaat gepaard met zware windstoten, hagel en lokaal een klap onweer. Al deze nattigheid moet ergens heen om onze voeten droog te houden. Veel van de in totaal 554 gemalen van ons land zijn op dit moment overuren aan het draaien.  Alleen al in Flevoland pompen de 7 gemalen daar 360.000 m3 per uur weg.

De waterstand van de Aa bij Den Bosch is iets verhoogt, er worden echter geen problemen verwacht. De Aa is een zijtak van de Maas.
Het Hollands diep gaat flink tekeer. Alle dijken worden op een dag als deze extra goed in de gaten gehouden bron: Rijkswaterstaat

Vanavond ligt dus het zwaartepunt van storm Thomas over de Lage-Landen. Vannacht gaat de storm liggen en wat het weer morgen doet leest u uiteraard morgenvroeg hier van Rico. Ik zou afsluitend zeggen doe geen gekke dingen en wees voorzichtig met dit toch wel prachtige natuurgeweld.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 287 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer