Val Thorens. Er zullen weinig wintersporters zijn die nog nooit van dit resort in de Franse Alpen hebben gehoord. Veel Nederlandse en Belgische skiërs reizen dan ook elk jaar weer af naar Val Thorens. De grootse trekpleister is natuurlijk de kilometers en kilometers aan piste met de moderne liften, maar er zijn nog veel meer redenen om ook eens naar het jongste skigebied ter wereld te gaan. Of nou ja, jong. Dit jaar viert Val Thorens haar vijftigste verjaardag! 

Welkom in Val Thorens! Foto: S.BERTHON OT Val Thorens

1. Het hoogste skigebied van Europa

Ten eerste is Val Thorens het hoogste skiresort van Europa. Het ligt op 2.300 meter en het gebied loopt door tot 3.200 meter. In het hele skigebied ligt 99% van de pistes boven de 2.000 meter. Daardoor heb je het hele seizoen goede sneeuw. En komt de sneeuw een jaartje wat later? Dan is dat ook geen probleem en zoek je de hogere pistes op.

2. En het grootste, met 600 kilometer piste

En andere pistes opzoeken, dat kan in Val Thorens! In het gebied dat valt onder Val Thorens-Orelle vind je al 150 kilometer aan piste. Vanaf dit gedeelte stap je vrijwel ongemerkt het enorme gebied van Les 3 Vallées in, waar Val Thorens ook onder valt. Je hebt dan de beschikking over 600 kilometer piste. Daarmee is Les 3 Vallées het grootste skigebied ter wereld.

Naast de 600 kilometer piste is er ook nog genoeg off-piste te vinden. Foto: T.Loubere OT Val Thorens

3. Alle soorten accommodaties die je kunt bedenken

Wie een jaar of 20 tot 25 ook al wel eens in Val Thorens kwam, kan het zich vast herinneren. Grote gebouwen met piepkleine appartementjes, waar je bij binnenkomst eerst de inhoud van de bestekla moest tellen, anders kon er nog wel eens de prijs van een theelepel of kurkentrekker op de eindafrekening bijkomen. Dat is allemaal verleden tijd!

Val Thorens heeft de afgelopen jaren enorm veel geïnvesteerd in de verschillende accommodaties. Nog steeds zijn er budgetvriendelijke appartementen te vinden, al hebben ook die een flinke opfrisbeurt gehad. Daarnaast zijn er luxere appartementen, allerlei verschillende hotels en andere accommodaties bijgekomen. Bovendien is ook het uiterlijk van een hoop gebouwen opgeknapt, en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van houten aankleding. 

Zoek en boek je accommodatie

4. Altijd ski-in, ski-out

Het grote voordeel van een dorp dat je zelf ontwerpt en zo hoog in de bergen ligt? Je staat altijd met een paar stappen op de piste en skiet aan het einde van de dag weer terug naar je hotel of appartement. Geen gedoe met een bus en je auto kan heel de week in de garage blijven staan.

Er gaat zelfs een stoeltjeslift dwars door het dorp heen. Altijd leuk om te kijken of je je accommodatie vanuit de lift kunt spotten!

Aan het einde van de dag zo weer naar je hotel terug. Foto: T.Loubere OT Val Thorens

5. Gave activiteiten naast de piste

Zelf houden wij altijd amper tijd over in Val Thorens, want hoe doe je anders al die kilometer piste? Ben je het toch even zat, dan kies je uit allerlei activiteiten die je hier kunt doen. 

Ga bijvoorbeeld van de Bee Zipline en vlieg aan een kabel over de piste. Of maak eens een tocht op een elektrische fatbike. Plezier gegarandeerd! IJsklimmen, paragliden of zelfs het ijzingwekkende ijsduiken: het kan allemaal in Val Thorens!

Bekijk hier de activiteiten van Val Thorens

Ontdek de omgeving op de fatbike. Foto: T.Loubere OT Val Thorens

6. Geniet van de après-ski en uitgaan

In Val Thorens is het moeilijk om je te vervelen. Overdag lunch je op de piste en vaak begint rond die tijd al live muziek of een DJ op het terras. Dat gaat door totdat de liften sluiten. In het dorp aan de piste heb je ook genoeg terrassen en restaurants.

’s Avonds gaat het feest door in de vele bars en discotheken die Val Thorens rijk is. Een weekje wintersport is eigenlijk veel te kort!

De bekende Malaysia in de avonduren. Foto: C.Cattin OT Val Thorens

7. Het hele seizoen lang allerlei events

Elk jaar wordt het seizoen afgetrapt met een spectaculaire opening, maar ook gedurende het seizoen is er van alles te beleven in Val Thorens. Autoracen door de sneeuw, een world cup, boarderweek en nog veel meer. Bekijk alle evenementen op de website. 

Bekijk hier de evenementenkalender van Val Thorens

Ski Cross World Cup in Val Thorens. Foto: F.Arbib OT Val Thorens 

8. Het langste skiseizoen van allemaal

En tot slot, want Val Thorens is hiermee altijd de allerlaatste: de sluiting van het seizoen. Door de hoogte en de sneeuwzekerheid is Val Thorens het laatste resort dat sluit en je hebt er perfecte sneeuw van november tot in mei. Heerlijk om dus te gaan lenteskiën als de dagen weer langer worden en de temperatuur langzaam omhoog kruipt. 

Check alle info over Val Thorens en boek je wintersport

Hoofdfoto: Karin Nijhof, Snowrepublic.nl

(Visited 1.044 times, 1 visits today)