Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is behoorlijk turbulent weer dit paasweekend in de Alpen. Er is een weerwaarschuwing uitgegeven voor de Föhnstorm en op dit moment geldt er een code oranje en in sommige regio’s code rood. Een sterke Zuidföhn zorgt ervoor dat de temperaturen flink gaan op lopen en daarbij wordt ook veel Saharastof aangevoerd. De lucht zal dit weekend daarom geel gekleurd zijn en het zicht beperkt.

Bovendien moet in de Zuid-Alpen rekening gehouden worden met veel neerslag. Na het weekend wordt het rustiger weer. De wind liggen en de neerslag neemt af. In de loop van de week lopen de temperaturen weer verder op.

Weerbericht in het kort:

  • Code oranje en rood voor krachtige Föhnstorm 
  • Veel neerslag in de Zuid-Alpen
  • Hoge concentratie Saharastof in de lucht
  • Vanaf dinsdag weeromslag naar rustiger weer

Op de webcambeelden was gisteren eind van de dag al veel stof in de lucht te zien. Vandaag is de concentratie Saharazand nog hoger (bron: foto-webcam.eu).

In veel regio’s geldt vandaag code oranje en rood voor zware wind (bron: MeteoAlarm.org)

Zuidföhn en Saharastof

Op dit moment hebben de Alpen te maken met een sterke zuidwestelijke stroming dat wordt veroorzaakt door een krachtig lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het weer tijdens het paasweekend behoorlijk onstuimig zijn met een zware Föhnstorm aan de noordzijde van de Alpen en veel neerslag in de Zuid-Alpen. Saharastof zorgt ook voor problemen en slecht zicht.

Op het sattelietbeeld van gisteren is ook veel Saharazand te zien dat dit weekend boven de Alpen te zien zal zijn.

De verwachting van voor zaterdag laat zien dat er hoge concentraties Saharstof in de boven de Alpen zullen zijn. Ook zondag zal dit het geval zijn. (bron: SKIRON, University of Athens).

Het Föhndiagram laat zien dat de Zuidföhn nog tot en met maandag zal aanhouden (bron: Wettering.com)

Föhnstorm tot en met maandag

Zaterdag is het gevaarlijk om de bergen in de te gaan. Er komen al verschillende berichten voorbij van omgevallen bomen en skigebieden die gesloten blijven. Bovendien is het zicht slecht door de bewolking en Saharazand in de lucht. In de Noord-Alpen staat een zware Föhnwind met snelheden tot 170 kilometer per uur. In de Zuid-Alpen valt veel neerslag dat kan zorgen voor wateroverlast. Dit weekend kan tot 300 mm aan de neerslag vallen in delen van Zwitserland en Italië. Boven de 1800-2000 meter valt er ook veel neerslag in de vorm van sneeuw. De hevige buien kunnen ook gepaard gaan met onweer.

Zondag blijft het nog turbulent weer. Er zit nog steeds veel Saharazand in de lucht en er is nog geen sprake van dat de Föhnstorm afzwakt. Aan de noordkant van de Alpen kunnen de temperaturen flink oplopen en richting de 25 graden gaan. Daardoor kan het voorjaarsachtig aanvoelen en is het mogelijk dat er al sprake is van een eerste zomerdag. In de Zuid-Alpen trekken nieuwe storingen over en valt nog steeds veel neerslag. Ook het risico op lawine’s zal hierbij sterk gaan toenemen. 

Veel neerslag wordt er dit weekend verwacht. Dit kan zorgen voor veel wateroverlast en sneeuwval. In delen van Zwitserland en Italië kan cumulatief tot 300 millimeter aan neerslag vallen. In andere delen van de Alpen valt hogerop ook weer behoorlijk wat sneeuw met rond de Alpenhoofdkam meer dan een halve meter.

Maandag blijft het nog onstuimig, maar in de loop van de dag gaat de storm geleidelijk in kracht afnemen. Een koufront trekt over en gaat zorgen dat er ook aan de noordkant van de Alpen neerslag valt. Hierbij daalt de temperatuur en komt de sneeuwvalgrens rond de 1500 meter te liggen. Later 

Trend: vanaf dinsdag weeromslag naar rustigere weersituatie

Vanaf dinsdag keert langzaam de rust in de atmosfeer terug. Een westelijke stroming zal nog wel aanblijven houden en zorgen voor wisselvallig weer. Het blijft wel vaker droger en er is ook ruimte voor de zon. Op de woensdag is de meeste kans op neerslag. Geleidelijk gaan de temperaturen ook weer oplopen. Volgende week kan mogelijk weer een nieuwe temperatuurpiek bereikt worden. Zachte luchtmassa’s weten dan opnieuw de Alpen te bereiken. Daarmee lijkt er steeds meer een einde te komen aan de winter en zal het steeds voorjaarsachtiger gaan worden.

Volgende week krijgen de Alpen mogelijk te maken met bijzonder zachte luchtmassa’s. De temperatuur kan daarbij flink gaan oplopen (Wetterzentrale.de).

In de loop van de week gaat de temperatuur geleidelijk weer omhoog. Bovendien is er sprake van deen sterke dagelijkse gang. De neerslagkansen nemen daarbij ook af. (prikpunt Innsbruck, ECMWF Meteogram)


(Visited 6.067 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier