Weerupdate Innsbruck – De afgelopen dagen was het zacht en warm voor de tijd van het jaar. Vandaag komt er een weersverandering en gaat het flink afkoelen. Het belooft een winterse metamorfose te worden en een witte kerst. De komende dagen is het koud en winters in de Alpen.

Weerbericht Innsbruck van woensdag 23 december. Een update over het weer en wintersport in Oostenrijk:

Vandaag bereikt een koufront de Alpen en valt lichte neerslag. De neerslag valt aanvankelijk als regen en boven de 1000-1400 meter als sneeuw. Met het passeren van het koufront in de ochtend trekt de wind stevig aan en draait van west richting noord-noordwest. Het koelt daarbij flink af en in de loop van de nacht daalt de sneeuwvalgrens verder en bereikt de sneeuwval ook het dal.

Eerst en Tweede Kerstdag verlopen winters met van tijd tot tijd sneeuwbuien. Het is koud voor de tijd van het jaar en er staat een frisse wind vanuit noordelijke richting. In totaal kan er tijdens Nordstau weersituatie bij elkaar opgeteld zo’n 15 tot 25 cm vallen in de bergen.

Een noordelijke stroming brengt koude luchtmassa’s richting de Alpen tijdens de Kerstdagen (bron: WX charts, ECMWF temp anomalie 850 hPa)
Tijdens de Kerstdagen daalt de sneeuwvalgrens tot in de dalen
Cumulatief valt er zo’n 15 tot 25 cm aan de noordkant van de Alpen. Lokaal zelfs nog meer in de bergen.

Vooruitzicht – Südstau
In de loop van het weekend klaart het langzaam op en neemt de sneeuwintensiteit af aan de noordkant van de Alpen. In het begin van de nieuwe week krijgen we te maken Südstau-weersituatie. Veel neerslag gaat er vallen aan de zuidkant van de Alpen met meer dan 1 meter sneeuw op veel plekken. Hoewel de meeste neerslag aan de zuidkant valt, krijgt ook de noordkant te maken met (winterse)neerslag. De sneeuwvalgrens gaat hier dan wel weer wat omhoog en wordt het ook föhnig.

(Visited 1.339 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Weerupdate Innsbruck – Wintereinbruch en witte kerst”

 • Bertil Blaas
  24 december 2020 at 10:07

  Dag Roy,

  Perfect weerbericht en uitstekende video toespraak 👍👍👍

  wij wensen jouw en alle overigen Alpenweerman- medewerkers een prettige Kerst toe en blijf gezond.
  gr. Bertil.

 • Johann
  24 december 2020 at 12:20

  Eerste (kou)frontje hier gespetter en vooral veel wind. SVG in de nog relatief warme lucht nog hoog Termen (1020m) dus alleen regen. Rosswald (1800m) wel 5 cm verse sneeuw erbij. Tweede front vanavond moet dan met een winddraaiing naar de N de veel koudere lucht gaan brengen. Actueel nog milde 7.3 graden

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!