Vandaag is het rustig weer met een afwisseling van wolkenvelden en zon. Het wordt met maximaal 16 graden al wat warmer dan de afgelopen dagen. Deze stijgende lijn gaan we de komende dagen doorzetten. De atmosfeer wordt geleidelijk warmer maar ook vochtiger. We houden het dan ook niet droog de komende dagen.

In de loop van de nacht en morgen overdag trekt een occlusiefront met daar achteraan een warmtefront over de Benelux. Dit gaat gepaard met regen, lokaal kan er 10mm vallen. Omdat de regen bij een warmtefront hoort gaat de temperatuur geleidelijk omhoog. In het zuiden van Nederland en België loopt de temperatuur op tot 18/19 graden. In de loop van de middag trekt van het westen een koufront over het land. Landinwaarts zijn er op dit koufront enkele regen- en onweersbuien mogelijk. De cape waardes zijn niet hoog maar de schering daar in tegen wel. De 0-6km schering bedraagt ruim 25m/s op veel plaatsen.

Maandag is een soort tussendag. Het weerbeeld is rustig (wel veel wolkenvelden) en landinwaarts kan het 15 tot 18 graden worden. Bevrijdingsdag (dinsdag) belooft een interessante weerdag te worden. Vanuit het zuiden wordt aan de oostzijde van een lagedrukgebied warme (subtropische) lucht naar onze omgeving getransporteerd.

Door een zuidelijke stroming wordt er tijdelijk warme lucht naar de Benelux getransporteerd. In deze warme, vochtige luchtmassa’s kunnen er dinsdag stevige regen- en onweersbuien ontwikkelen.

Op basis van de laatste berekeningen (ECMWF00 en GFS00) bereikt de warme lucht ons land in de ochtend uren. Bij het bijbehorende warmtefront valt regen, mogelijk al met onweer (restanten uit Frankrijk). Overdag bevinden we ons vervolgens tijdelijk in de warme lucht. De temperatuur kan bij opklaringen snel oplopen tot ruim 20 graden. De lucht waar we ons in bevinden is warm maar tevens ook erg vochtig. De atmosfeer is dus onstabiel van opbouw waardoor er overdag stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling kunnen komen. De windschering is daarnaast ook erg hoog, de 0-6km schering bedraagt op veel plaatsen 20-25m/s. We bevinden ons tevens aan de linker uitgang van de jet wat de ontwikkeling van buien ook ten goede komt. Gezien deze waarden vallen goed georganiseerde multicellen en zelfs cellen met supercellulaire eigenschappen niet uit te sluiten.

Al met al een interessante situatie voor weerliefhebber. De komende dagen volgen meer updates met gedetailleerdere informatie.

(Visited 571 times, 1 visits today)

één reactie op “Weersverandering Benelux”

  • Johann
    2 mei 2015 at 17:08

    Wordt spannend, ook voor de Alpen en Duitsland (Beieren) 850hPa 16 – 22°, Tx. 26 tot 32 °C
    – DP tot 20 ° en een Cape -Lifted Index -6 tot -8

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer