Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Arctic Outbreak, extreme neerslag, markante afkoeling maar ook de nodige onzekerheden

Aan het rustige en zachte najaarsweer komt een einde. Gedurende deze week worden de kaarten grondig geschud waarbij ook vandaag nog niet geheel duidelijk is welke hand de beste (winterse) kaarten zal krijgen.

Uitgaande van de GFS model uitdraai gaat een een eerste  koufront woensdag al wat neerslag in de Stau van de oostelijke Alpen geven. Omdat we dan nog met relatief warme luchtmassa’s te maken hebben zal de meeste neerslag in vloeibare vorm gaan vallen.

GFS T850 met een eerste nog vrij zwak koufront op woensdag
Vooral de oostelijke Alpen krijgen dan ook neerslag (Stau)

Arctic Outbreak – Hoogtetrog
In  het weekend volgt dan een onvervalste arctic outbreak en gaat op een afzakkende hoogtetrog vooral op hoogte zeer koude (vries)lucht vanaf de pool ver naar het zuiden toe uitstromen. Op 850 hPa (1500 m) gaan de temperaturen in de meest koude lucht 15 tot 20 graden (!) onderuit en gaat het 5 tot 8 graden vriezen. Op 500 hPa (5000m) hoogte daalt het kwik tot -30 a – 34 graden.

GFS 500 hPA met de arctic outbreak voor maandag 29 oktober

Onduidelijk is echter nog welke koers de noord-zuid koersende polaire jetstream en hoogtetrog precies gaan volgen als ook wat navolgende Genua cyclogenese (koude polaire lucht boven het warme water van de Middellandse Zee) en -of noord Italië  en -of Adria precies gaan doen.

Zaterdag inzettende Genua cyclogenese

Voorlopig gaan we net als gisteren ervan uit dat vooral de westelijke Alpen vol in de polaire lucht massa’s terecht gaan komen. De oostelijke Alpen en special de oostelijke regionen  zouden (in eerste instantie?) net buiten schot kunnen blijven. Gevolg daarvan dan weer dat de neerslag daar tot wat grotere hoogtes hoofdzakelijk in vloeibare vorm zal gaan vallen!

GFS T850 hPA voor zaterdagavond. De markant koudere lucht is gevorderd tot over de westelijke Alpen. Stukken zachter echter nog in het oosten en zuidoosten door tegenwerking Genualaag

Dit soort constellaties met Genua of Adria laag en inzettende zogenaamde “Gegenstromlage” waarbij warme en vochtige lucht vanuit het ZO tegen de zeer koude polaire lucht vanuit het noorden en noordoosten op glijden, staan garant voor (zeer) veel neerslag en zien we vaker in deze tijd van het jaar optreden.

GFS 3H neerslag(vorm) voor zaterdagmiddag

Daarbij zijn extreme neerslaghoeveelheden mogelijk (100 tot 200 mm of zelfs nog meer). Zoals het er nu naar uitziet zal de meeste neerslag aan de zuidkant vallen (Südstau / Südoststau) met mogelijk ook inzettende retour d’ est (Oststau)  Zie ook ons artikel “Waar valt de sneeuw in de Alpen“.

Vanaf vrijdag zijn in de Alpen maar ook in de noordwestelijke Balken extreme neerslaghoeveelheden mogelijk

Sneeuwvalgrens
Een ander belangrijk aspect wordt de sneeuwvalgrens. In de koudere lucht kan deze tot in de lagere delen en dalen afzakken (inzettende neerslagafkoelin) en kan er vooral hogerop meer dan een meter sneeuw gaan vallen. Waar de grens van de zachtere en koudere lucht zal gaan verlopen is ook nog onzeker.

Hieronder de zogenaamde aequivalent-potentiele temperatur of Theta-E kaart voor zaterdag 27 oktober. We zien twee aparte lagedruk gebiedjes die enerzijds de zeer zacht en vochtige lucht uit het zuiden aantappen en anderzijds de opdringende polaire lucht. Juist op het grensgebied van deze twee verschillende luchtmassa’s gaat door opglijding veel neerslag vallen. Mocht de frontale zone quasi stationair gaan worden dan zijn met de Stau extreme neerslaghoeveelheden te verwachten

Theta-E zaterdag 18h00

De Theta-E kaarten kunnen goed worden gebruikt voor het herkennen van verschillende luchtmassa’s (koud / droog als blauw en warm vochtig als geel / oranje). Ook geeft het een mooie indicatie voor de sneeuwvalgrens (SVG) . Bij een aequivalent-potentiele temperatur van 12 °C bevindt de SVG zich op zee niveau of te wel 0 meter, bij 24 °C op 1000 meter , bij 36 °C op 2000 meter enz.

De 46°C in bv. het zuidoosten wijst zaterdag dus op een sneeuwvalgrens van circa 2800 meter. In de westelijke Alpen sneeuwt het met 20 tot 22 °C dan gewoon al tot in de wat dalen.

Laten we hopen op een lage sneeuwvalgrens zodat niet alle neerslag meteen wordt afgevoerd. Met de kurk droge bodem zouden anders de verwachte extreme neerslaghoeveelheden voor grote problemen kunnen gaan zorgen (overstromingen, modderlawine’s)

Onzekerheden positie hoogtetrog
Zoals gezegd moeten we ook vandaag nog een flinke slag om de arm houden. De laatste dagen zagen we al dat de arctic outbreak door het GFS al ook het ECMWF steeds wat verder westwaarts wordt berekend en de oostelijke Alpen inmiddels al in de warmere gevaren zone kunnen belanden. Full hit daarentegen vandaag voor de westelijke Alpen.

GFS arctic outbreak weekend

De operationele uitdraai van het Engelse weermodel ECMWF model komt overigens met een nog warmere oplossing waarbij de Alpen gewoon aan de warme kant van de Rossby Golf (jetstream) terecht komen! In plaats van een koude noordelijke stroming dan gewoon een warme zuidelijke stroming met aan de noordkant een warme föhn en aan de zuidkant Stau. Deze oplossing wordt door de meeste ensemble leden echter niet gesteund en dus houden we voorlopig gewoon de koudere oplossingen maar aan!

ECMWF (oper) met de westelijkere positie

Winterse buien Benelux, sneeuw Ardennen
Ook in de lage landen en met name de Duitse Middelgebergtes (Sauerland, Harz) mag men de warme trui en regenjas (winterjas) uit de kast gaan halen. In de meest koude lucht kunnen er vooral later in de periode winterse buien en hogerop sneeuw gaan vallen. Tot in de hogere delen van de Ardennen kan er zelfs een gesloten sneeuwdekje worden gevormd. (zie ook het Benelux weerbericht van vanmorgen)

Al met al een zeer interessante maar ook zeer complexe weersituatie (Alpen) welke de atmosfeer ons vanaf het weekend voorschotelt en het laatste woord is daar dan ook nog niet over gesproken.

GFS ensembels en kans op sneeuwvall prikpunt Fieschertal Oberwallis

Zodra er zich belangrijke ontwikkelingen voordoen dan komen we daar uiteraard op terug hier op de site of anders via extra updates via onze Facebook en Twitter kanalen.

Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis nog een fijne ZONdag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.158 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier