De Alpen hebben in november al aardig wat sneeuw gekregen. In sommige hooggelegen wintersportgebieden zijn hierdoor de liften zelfs al geopend. De eerste dagen van de week kwam het tot een behoorlijk hoge sneeuwvalgrens, maar de komende dagen wordt het kouder en kan het weer tot in de dalen wit worden. Woensdagochtend viel boven circa 1400 meter nog sneeuw, maar in de loop van de middag wordt het door invloed van een hogedrukgebied rustiger.

Donderdag trekt een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan over Frankrijk richting Centraal-Europa en zorgt tijdens de nacht van donderdag naar vrijdag en vrijdag overdag voor flink wat verse sneeuw in de Alpen. Naast de Alpen kunnen de hogere delen van de Vogezen en het Zwarte Woud ook sneeuw verwachten.

De temperatuur doet tevens een flinke stap terug met een daling van de sneeuwvalgrens als gevolg. Uiteindelijk daalt de sneeuwvalgrens vrijdag naar 800 tot 1200 meter, waardoor ook de meeste dalen met sneeuw te maken krijgen. 

Tot en met vrijdag komt het op sommige plaatsen tot 30 centimeter. In de sommige dalen valt enkele tientallen centimeters. Ook op de hoogste punten van de Elzas en het Zwarte Woud valt meer dan 10 centimeter sneeuw. In de loop van het weekend draait de wind naar zuidelijke richtingen, waardoor zachte lucht wordt aangevoerd. Zondag trekt een nieuw neerslaggebied over en valt boven circa 2000 meter sneeuw.

De nachten verlopen vrij koud met soms matige vorst in Graubünden, Vorarlberg en Tirol. Wanneer de luchttemperatuur onder de nul graden komt kunnen sneeuwkanonnen worden ingezet. De Italiaanse Alpen zijn de komende dagen minder sneeuwrijk.

Luchtdrukafwijking voor 27 november tot 4 december

Als we naar de weerkaarten voor de langere termijn kijken zien we nauwelijks afwijkingen ten opzichte van normaal. De luchtdrukkaart voor eind november en begin december toont over het algemeen witte kleuren boven de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen en licht blauwe kleuren in Noord-Italië. December is het over het algemeen een wisselvallige maand, waardoor het geregeld wel tot neerslag zal komen.

Paars = positieve luchtdrukverdeling | Blauw = negatieve luchtdrukverdeling

Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer

(Visited 2.472 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!