Algemeen:
Vandaag liggen de Alpen nog onder de invloed van zwakke hogedruk. In het weekend zal een koufront voor wat meer dynamiek gaan zorgen, het wordt dan niet alleen kouder maar er kan ook weer wat sneeuw gaan vallen

De Alpen lagen gisteren opnieuw in een gebied met vlakke drukverdeling en dus gebeurde er maar bar weinig en leek het weerbeeld wel een kopie van dat van  eergisteren. Opnieuw dus voorjaarsachtig met in de dalen temperaturen die tot 15 a 20 graden opliepen met in de bergen een inner-alpine (Ober)wallis alwaar het weerstation in Steg 20.1 graad optekende.


Behlave de sneeuwbedekte bergen doet weinig meer aan de winter denken
in het Rhonedal in Wallis ((Gerundensee, Sion) via Twitter Stefan Schnidrig


Hoe anders in het hooggebergte, hemel op aarde, zo meldde men ons
vanuit Bad Hofgastein via de mail.


En ook hoog boven Ischgl wijst nog niets op het naderende voorjaar .
Prachtig plaatje van Marco Beenakker /Carmody Hulskamp via de mail.

Vandaag verandert er niet veel aan de vlakke drukverdeling en opnieuw hebben we met zacht en vrij zonnig voorjaarsweer te maken waarbij de zon weer prominent aan het zwerk zal staan. Omdat er vooral in de zuidwestelijke Alpen in de lagere atmosfeer (tot circa 2800 a 3000 meter) nogal wat vocht in de lucht aanwezig is zal het zicht niet optimaal zijn (Dunst) en deels is het in de Franse Alpen ook bewolkt en valt wat neerslag . Ook wat meer (hogere)wolken vinden we in de oostelijke centrale Alpen en door de dagelijkse gang kunnen er ook hier later op de dag wat stapelwolken ontstaan. Het is ook vandaag nog vrij zacht met een nulgradenniveau rond de 2400 meter, iets kouder lucht vinden we in de oosten en zuidoosten, hier pendelt nulgradenniveau rond de 2000 meter. De wind is overal zwak tot matig en noordelijke tot westelijke richtingen.


Tussen de diverse actieve druksystemen in bevinden de Alpen zich ook vandaag
nog in een gebied met weinig dynamiek

Over het algemeen prima condities ook voor de (gedeeltelijke) zonsverduisteringen die ook in de Alpen tussen 08:21 en 11:46 te zien zal zijn. Minder gunstig door de bewolking echter in delen van de westelijke (Franse) Alpen, delen van de Italiaanse Alpen en het Zwitserse Ticino.


Actuele radar (bron WetterOnline.de


Actuele Satellietbeeld Alpen

Zaterdag krijgen we met de invloed van een (zwak) koufront te maken welke vanaf het noorden de Alpen binnen trekt. De bewolking neemt overal verder toe en al snel gaat het regenen en boven de 1600 meter sneeuwen. Met het binnenstromen daalt de sneeuwvalgrens geleidelijk naar 1000 tot 800 meter meter aan de noordkant en 1300 tot 1200 meter aan de zuidkant. De oostelijke Alpen krijgen wat later met het koufront te doen en vooral naar het oosten toe kan het nog een groot deel van de dag goed weer zijn waarbij ook de zon present zal zijn. Sowieso zal mede door lagedrukactiviteit boven de centrale Middellandse Zee de neerslagactiviteit in de westelijke en vooral ook zuidelijke Alpen (Südoststau) groter zijn

Koudere lucht met neerslag (koufront) stroomt zaterdag vooral over
de westelijke Alpen uit
(GS)

In de westelijke Alpen kan 10 tot 30mm aan neerslag vallen, in de oostelijke Alpen zullen de neerslaghoeveelheden wat minder zin. Vrij vertaald gaat er in de bergen boven de 1500 a 1600 meter tussen de 10 en 30cm Neuschnee vallen. Lokaal is ook wat meer nodig (GFS).


Neerslaghoeveelheden tot maandag volgens het GFS model

Zondag start ook nog met veel bewolking en vooral in het zuiden(westen) valt nog wat regen of sneeuw. In de loop van de dag neemt de hogedruk weer snel toe en wordt het droog en kan het vanuit het noordwesten weer gaan opklaren. Tegelijkertijd zal dan ook de ingestroomde koudere lucht weer worden verdreven. Maandag is het dan weer voorjaarsachtig, na wat Hochnebel in de ochtend schijnt verder de zon volop en het is zacht. In de dalen kan makkelijk weer 15 to 18 graden gehaald worden en ook het lagedrukgebiedje (kaart hieronder) dat rond die tijd langzaam via de Benelux naar het zuidoosten trekt. Tussen het Atlantisch hoog wat dan een uitloper tot aan Spitsbergen heeft gevormd ,wordt via de achterdeur van het laagje koudere lucht vanuit het hoge noorden naar het zuiden getransporteerd.


Rond het midden van de week probeert koudere lucht naar het zuiden
toe
uit te stromen. www.meteo-oberwallis.ch of  meteo-oberwallis.tv
Meer eclips:

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 633 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer