Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:
Vandaag liggen de Alpen nog onder de invloed van zwakke hogedruk. In het weekend zal een koufront voor wat meer dynamiek gaan zorgen, het wordt dan niet alleen kouder maar er kan ook weer wat sneeuw gaan vallen

De Alpen lagen gisteren opnieuw in een gebied met vlakke drukverdeling en dus gebeurde er maar bar weinig en leek het weerbeeld wel een kopie van dat van  eergisteren. Opnieuw dus voorjaarsachtig met in de dalen temperaturen die tot 15 a 20 graden opliepen met in de bergen een inner-alpine (Ober)wallis alwaar het weerstation in Steg 20.1 graad optekende.


Behlave de sneeuwbedekte bergen doet weinig meer aan de winter denken
in het Rhonedal in Wallis ((Gerundensee, Sion) via Twitter Stefan Schnidrig


Hoe anders in het hooggebergte, hemel op aarde, zo meldde men ons
vanuit Bad Hofgastein via de mail.


En ook hoog boven Ischgl wijst nog niets op het naderende voorjaar .
Prachtig plaatje van Marco Beenakker /Carmody Hulskamp via de mail.

Vandaag verandert er niet veel aan de vlakke drukverdeling en opnieuw hebben we met zacht en vrij zonnig voorjaarsweer te maken waarbij de zon weer prominent aan het zwerk zal staan. Omdat er vooral in de zuidwestelijke Alpen in de lagere atmosfeer (tot circa 2800 a 3000 meter) nogal wat vocht in de lucht aanwezig is zal het zicht niet optimaal zijn (Dunst) en deels is het in de Franse Alpen ook bewolkt en valt wat neerslag . Ook wat meer (hogere)wolken vinden we in de oostelijke centrale Alpen en door de dagelijkse gang kunnen er ook hier later op de dag wat stapelwolken ontstaan. Het is ook vandaag nog vrij zacht met een nulgradenniveau rond de 2400 meter, iets kouder lucht vinden we in de oosten en zuidoosten, hier pendelt nulgradenniveau rond de 2000 meter. De wind is overal zwak tot matig en noordelijke tot westelijke richtingen.


Tussen de diverse actieve druksystemen in bevinden de Alpen zich ook vandaag
nog in een gebied met weinig dynamiek

Over het algemeen prima condities ook voor de (gedeeltelijke) zonsverduisteringen die ook in de Alpen tussen 08:21 en 11:46 te zien zal zijn. Minder gunstig door de bewolking echter in delen van de westelijke (Franse) Alpen, delen van de Italiaanse Alpen en het Zwitserse Ticino.


Actuele radar (bron WetterOnline.de


Actuele Satellietbeeld Alpen

Zaterdag krijgen we met de invloed van een (zwak) koufront te maken welke vanaf het noorden de Alpen binnen trekt. De bewolking neemt overal verder toe en al snel gaat het regenen en boven de 1600 meter sneeuwen. Met het binnenstromen daalt de sneeuwvalgrens geleidelijk naar 1000 tot 800 meter meter aan de noordkant en 1300 tot 1200 meter aan de zuidkant. De oostelijke Alpen krijgen wat later met het koufront te doen en vooral naar het oosten toe kan het nog een groot deel van de dag goed weer zijn waarbij ook de zon present zal zijn. Sowieso zal mede door lagedrukactiviteit boven de centrale Middellandse Zee de neerslagactiviteit in de westelijke en vooral ook zuidelijke Alpen (Südoststau) groter zijn

Koudere lucht met neerslag (koufront) stroomt zaterdag vooral over
de westelijke Alpen uit
(GS)

In de westelijke Alpen kan 10 tot 30mm aan neerslag vallen, in de oostelijke Alpen zullen de neerslaghoeveelheden wat minder zin. Vrij vertaald gaat er in de bergen boven de 1500 a 1600 meter tussen de 10 en 30cm Neuschnee vallen. Lokaal is ook wat meer nodig (GFS).


Neerslaghoeveelheden tot maandag volgens het GFS model

Zondag start ook nog met veel bewolking en vooral in het zuiden(westen) valt nog wat regen of sneeuw. In de loop van de dag neemt de hogedruk weer snel toe en wordt het droog en kan het vanuit het noordwesten weer gaan opklaren. Tegelijkertijd zal dan ook de ingestroomde koudere lucht weer worden verdreven. Maandag is het dan weer voorjaarsachtig, na wat Hochnebel in de ochtend schijnt verder de zon volop en het is zacht. In de dalen kan makkelijk weer 15 to 18 graden gehaald worden en ook het lagedrukgebiedje (kaart hieronder) dat rond die tijd langzaam via de Benelux naar het zuidoosten trekt. Tussen het Atlantisch hoog wat dan een uitloper tot aan Spitsbergen heeft gevormd ,wordt via de achterdeur van het laagje koudere lucht vanuit het hoge noorden naar het zuiden getransporteerd.


Rond het midden van de week probeert koudere lucht naar het zuiden
toe
uit te stromen. www.meteo-oberwallis.ch of  meteo-oberwallis.tv
Meer eclips:

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 626 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer