Weekend dollen met Frau Holle, waar is de winter?

0

Algemeen:
Een storing beïnvloedt vandaag vooral de noordelijke oostelijke Alpen, elders overheerst nog de hogedruk invloed. Vanaf vrijdag krijgen we te maken met een zeer dynamische en wisselvallige Westwind episode.

Mogen we eigenlijk wel van winter spreken? Afgezien van het recente weekje met sneeuw en vorst verloopt de in onze contreien winter tot dusver  toch heel teleurstellend. Over de gehele linie gewoon te weinig sneeuw en te zacht. Opvallend ook dat bijvoorbeeld de grotere meren die op enige hoogte liggen nog steeds geen gesloten ijsdek hebben. Normaal ligt er in januari een massieve zwarte ijsvloer. Let wel, ik spreek hier over een hoogte van circa 1800 meter. Over de sneeuwtekorten in het zuiden zullen we nu maar even niet hebben, misschien de komende dagen eens aandacht aan besteden.


Zugerberg (Zwitserland) gistermiddag. Foto Daniel Gerstgrasser


Uitzonderlijk; de Silsersee en  St. Moritzersee (Zwitserland)
met nog steeds geen gesloten ijsdek!

Diegenen die winterweer zoeken vinden dat momenteel in het oosten van Europa en in Rusland.Hier vriest het ook overdag streng tot zeer streng. Het koudste “Europese” station is op dit moment Sarja (125m) in west Rusland alwaar het 36 graden vriest. De laagste temperaturen in de Alpen vinden we vanmorgen in de hoger gelegen dalen alwaar het tussen de 10 en 15 graden vriest. De hoger gelegen bergstations zoals bijvoorbeeld het Klein Matterhorn (3880m) en Sonnblick (3100m) halen dit niet eens. Met de hoogte dus een toenemende temperatuur en de kenners weten het dan al wel: “inversie” en om precies te zijn een zogenaamde subsidentie inversie. Hierbij wordt de lucht door de dalende luchtbewegingen binnen een gebied met hogedruk opgewarmd. De onderste laag kan door de nog lange en deels heldere nachten juist afkoelen en is afgekoppeld van de bovenste warmere laag. De deksel erop dus.


Hogedruk (inversie) staat natuurlijk garant voor heerlijk bergweer.
Kleinwalsertal via Twitter “Kleinwalsertal”


La Tousuire Frankrijk, via mail Michiel Mulder

Overigens is het hoog wat bij ons verantwoordelijk is voor het rustige en zachte winterweer ook (mede) verantwoordelijk voor een artic outbreak die de afgelopen dagen het zuidoosten van Europa een veeg uit de ban gaf (wij spreken graag over een zogenamde Balkanveeg). We hebben de beelden al wel voorbij zien komen. Pittoreske Griekse dorpjes bedekt met een dikke sneeuwlaag, sneeuw in Ankara en Turkije en gisteren zelfs sneeuwchaos tot in Libanon en vanmorgen het noorden van Israel! Tja die winter, hij is er wel terdege maar tot dusver gewoon op de verkeerde plaats.


Sneeuw op de verkeerde plekken, Mesa Lasithi, Tzermiadon, Kreta (800m)
via Twitter “Severe-weather.EU”


Noord Israël vanmorgen (zouden ze er winterbanden hebben?)

Tja we zouden met dit soort anti-winter-gedoe bijna vergeten dat dit een wintersport site is met betrekking op het winterweer in de Alpen. Snel dus toch maar eens op zoek naar die winter die toch een keer moet komen zou je zeggen.

Slingerende straalstroom
Kijken we naar het verloop van de polaire jetstream dan zien we dat die de komende tijd al slingerend van west naar oost over de Atlantische Oceaan en west Europa verloopt. Via de Balkan buigt hij dan af naar het zuiden en daar komen ze (tijdelijk) aan de koude kant. Later in de periode (5 – 10 dagen) zal de jetstream vooral verder oostwaarts gaan doorduwen waardoor ook de arctische kou uit oost Europa en west Rusland het veld moet ruimen. De komende dagen gaat de jetstream juist boven west Europa nog een tandje hoger schakelen en zien we op 12 kilometer windsnelheden van 250 tot 300km/h. Ideaal voor de Atlantische depressies die daardoor nog meer energie (wind) in hun pakket meenemen. Dit zullen we ook in de Alpen gaan merken. Vanaf vrijdag krijgen ook wij te maken met de depressie (randstoringen) en frontale systemen,  dan weer zitten we aan de koudere kant, dan weer aan de warmere.  Het mooie rustige hogedrukweer is dan in ieder geval ook exit!


GFS met de slingerende jet en extreme windsnelheden zaterdag. Mooi te
zien dat we ons ten zuiden ervan bevinden (zacht)

In de periode van 8 januari (avond) tot 12 januari krijgen we te maken met de invloed van randstoringen en 3 fronten welke voor onstuimig en zeer wisselvallig weekendweer zullen gaan zorgen. Kijk maar eens na de onderstaande GFS ensembles voor de prikpunten oost, zuid en west. Mooi te zien de 3 neerslag pieken en de sterk wisselende temperaturen. Het zwaartepunt van de neerslag zal tegen de noordelijke Alpenhoofdkam komen te liggen. Zie deze ensembles overigens als een grove “indicatie” of trend voor wat betreft de neerslag, dat het ook heel anders kan uitpakken hebben we de afgelopen tijd kunnen zien aan de 80cm sneeuw die lokaal in de Steiermark en Salzburg viel.


GFS ensembles oostelijke Alpen met ingetekend ( 1,2 3) de
neerslagpieken (fronten)


Westelijke Alpen


Zuidelijke Alpen

Het GFS berekent voor de Oostenrijkse kant lokaal meer dan 100mm en voor het westen 40mm. Het ECMWF duidelijk wat behoudender met 25 tot 70mm. Algemeen geldt hoe meer zuidelijker (dus weg van de hoofdkam) hoe minder neerslag. De zuidkant is dus ook dit keer weer de grote verliezer omdat er nauwelijks tot geen zuidelijke invloeden zijn en ze het dus moeten doen met hetgeen overblijft dan we over wappert. Mogelijk dat een apart laag boven noord Italië nog wat neerslag (sneeuw) kan gaan produceren maar dat is nog zeer onzeker. Ander aandacht punt zal de sneeuwvalgrens gaan worden. We spreken natuurlijk over millimeters neerslag maar willen natuurlijk dit vertaald zien in centimeters.

Omdat we met een zeer grote dynamiek te maken gaan krijgen waarbij koudere en warmere luchtmassa’s zich in relatief snel tempo afwisselen is nu onmogelijk om precies aan te geven hoe het met de sneeuw dan wel regen zal gaan uitpakken. Vrijdag nadert er weliswaar een warmtefront maar tevens ligt er boven de Alpen dan ook nog een “koude reservoir”. Zolang de wind er niet inkomt kan het dan rustig nog langere tijde tot de lagere delen sneeuwen. Wind betekent echter onherroepelijk dat de koude lucht wordt opgeruimd en uiteindelijk zal de zachtere lucht het vrijdag en zaterdag dan ook gaan winnen. De vraag is dan weer wanneer valt precies de meeste neerslag.


Zaterdag vol in de  warmtesector met wrs het nodige aan neerslag langs de
Alpenhoofdkam.

Grote kans dat het juist in de warmtesector met de neerslag wel mee zal vallen. het worst case scenario is de combinatie van wind en regen. Afgaande op de modeluitdraai van vanmorgen dan zal donderdag vrijdag (eerste front, koufront) de sneeuwvalgrens variëren van 1500 tot 1000 meter. Vrijdag volgt het warmtefront, sneeuwvalgrens dan stijgend van 1500 naar 1800 meter en tijdelijk tot 2000 a 2100 meter. Zondag koufront en sneeuwvalgrens weer dalend tot 1500 a 1000 meter en na passage koufront tot in de dalen.

Voor de lager gelegen gebieden zeker tot zondag winterse aspiraties, gewoon herfst of misschien wel voorjaar. Zaterdag kunnen de temperaturen in het laagland wanneer we vol in de warmtesector zitten oplopen tot 14 a 17 graden!! Naast dit alles zal ook de wind een thema gaan worden. In de bergen wordt het zeer onrustig met harde tot stormachtige winden waarbij de wind orkaankracht zal gaan halen. Dit geldt vooral tijdens de frontpassages. In de bergen boven de 1800 tot 2000 meter zal de verse sneeuw sterk vervrachten waardoor hier ook het lawinegevaar gaat stijgen. Houd in ieder geval de komende dagen de weerberichten en lokale berichtgevingen goed in de gaten voordat u er op uit trekt.

ECMWF met de actuele sneeuwhoogtes (cm), zondag zal deze kaart
er voor de lager gelegen gebieden helaas ietwat anders uitzien

Door de impact van de zeer zachte lucht en regen die in de periode van vrijdag tot zondag over West Europa dendert zullen ook de lager gelegen wintersport gebieden in Duitsland en Tsjechisch te maken gaan krijgen met verslechterende omstandigheden. Veel wind en regen zullen het aanwezig sneeuwdek behoorlijk parten gaan spelen dan wel reduceren het is maar de vraag in hoeverre dit zondag enigszins goedgemaakt kan worden. Ook voor deze gebieden is het raadzaam om goed de berichtgeving in de gaten te houden.

Kijken we nog even wat verder dan zien we dat ook in de nieuwe week er (nog) niet veel verandert. Pas vanaf het midden van de maand zouden we kunnen gaan evolueren naar een kouder scenario. Gezien echter alle eerdere verwachtingen en teleurstellingen moeten we er ons echter nu nog maar niet teveel op focussen. Eerst maar eens het komende weekend afwachten wanneer Frau Holle de bezem eens even flink door de atmosfeer zal gaan halen. Onderstaand nog een mooi winters plaatje uit de westelijke Pyreneeën (Candanchú , Aragonie). Fijne dag, geniet nog even van de zon want vanaf donderdag is het voorlopig even over en uit. Ciao

 

 


Volg Alpenweerman ook op Facebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 5 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.