Advertentie 

Afgelopen periode was een krachtig en grootschalig hogedrukgebied met de kern boven Centraal-Europa verantwoordelijk voor droog en flink zonnig weer. Niet alleen in de Alpenlanden, maar ook in de Eiffel, het Sauerland en het Centraal Massief waren de condities ideaal om te wintersporten. Op het satellietbeeld van woensdagochtend is goed zichtbaar hoe de besneeuwde bergtoppen van de Alpen en Pyreneeën eruit springen.

Onder de vleugels van het hogedrukgebied kon laaghangende bewolking en mist soms wel hardnekkig zijn in de dalen en uitlopers van de Alpen. Met het steeds krachtiger wordende februarizonnetje trok de mist vaak redelijk snel op en was het in de middag vervolgens volop zonnig op de pistes: echt Kaiserwetter!

wisselvalliger weertype

Als we vooruitblikken naar de aankomende dagen verliest dit hogedrukgebied terrein op de weerkaart en trekt weg in zuidoostelijke richting. Een westelijke stroming neemt vervolgens het stokje over en dit betekent dat fronten, gebieden met bewolking en neerslag, een wisselvalliger weertype gaan introduceren. 

Klik hieronder voor de verwachte sneeuw in de komende dagen.

Neerslag in de Alpen

De kern van de meeste lagedrukgebieden koersen nog altijd vrij noordelijk, maar de fronten strekken zich wat verder uit in zuidelijke richting om voor een weersomslag te zorgen in de wintersportgebieden. In Nederland levert dit vanaf donderdag al regen op. De Alpenregio krijgt eerst vooral met meer bewolking te maken en vrijdag aan het einde van de dag wordt neerslag verwacht.

Alleen sneeuw in hogere delen

De neerslaghoeveelheden zijn echter nog zeer beperkt en valt hoofdzakelijk in de vorm van regen. Door de westelijke stroming stijgt de sneeuwvalgrens flink, waardoor sneeuw echt weggelegd is voor de hogere delen. In de regio van Innsbruck bedraagt de stijging 500 meter binnen een etmaal: van 1400 meter op vrijdag naar 1900 meter op zaterdag. De temperatuur in de skidorpen valt hoger uit en op de meeste plaatsen verdwijnt de vorst in de nachten. In Zell am See is het bijvoorbeeld 9 graden overdag en 2 graden tijdens de nacht.

Satelietbeeld van eerder vandaag

Later in het weekend wordt de stroming noordwestelijk en de aangevoerde luchtsoort wat kouder. De sneeuwvalgrens zet weer een daling in naar waarden tussen 1200 en 1600 meter. Een grootschaliger neerslaggebied zorgt voor iets meer neerslag, al blijven de hoeveelheden wederom beperkt met maximaal 15 centimeter verse sneeuw in de verwachting. Voor sneeuw in de middelgebergtes is het te zacht.

Kans op Kaiserwetter

Gedurende het weekend is een ontwikkeling te bespeuren op de Atlantische Oceaan wat impact kan hebben op het weer op de langere termijn. Het Azorenhoog verplaatst zich namelijk in noordoostelijke richting om met de kern tussen het zuiden van Ierland en de westkust van Frankrijk terecht te komen. Tijdens de nieuwe week komt dit hoog in diverse modelverwachting zelfs nog wat oostelijker te liggen, of er worden uitlopers gecreëerd boven het Europese continent. 

Het weerbeeld zal hierdoor na een wisselvalliger intermezzo zeer waarschijnlijk stabiliseren. De temperatuur ligt overdag iets boven het vriespunt en ’s nachts enkele graden daaronder. Na het weekend dus behoorlijk grote kans op de terugkeer van Kaiserwetter op de pistes! Het wordt dus een prima vakantieweek voor iedereen die afreist naar de bergen.

Bron: WeerPlaza.nl | Ga je op wintersport? Lees dan ook de verhalen op Snowrepublic.nl

(Visited 5.552 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer