klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Donderdag en vrijdag valt regionaal flink wat sneeuw. Wat doet het weer daarna in de Alpen? Net als in Nederland is het in de Alpen afgelopen tijd vaak zeer zacht geweest. Ook vandaag liggen de maxima in de steden rond de Alpen nog tussen 15 en 18 graden en in de wintersportplaatsen rond een graad of 11. In veel wintersportoorden komt het zelfs ’s nachts amper tot vorst.

Vanaf morgenmiddag is een zogenoemd Genualaag tijdelijk bepalend voor het weer in de Alpenregio. Alles over dit fenomeen lees je in dit artikel.

In de periode donderdagmiddag tot en met zaterdagochtend veroorzaakt het Genualaag veel neerslag. Het meeste valt ten zuiden van de hoofdkammen en dan vooral in de Italiaanse Alpen. Eerst vooral in het grensgebied met Zwitserland, maar later op vrijdag ook verder naar het oosten in bijvoorbeeld de Dolomieten. Op sommige plekken kan meer dan 100 mm vallen in 48 uur. Wel zal dit in de Italiaanse Alpen tot op grote hoogte voornamelijk regen zijn.

Lokaal ruim een halve meter sneeuw

Op de hoogste toppen in het grensgebied van Italië en Zwitserland, zoals rond de Matterhorn, kan gemakkelijk ruim 50 cm verse sneeuw vallen. Op veel plekken in Wallis, Tessin, Graubünden, Tirol en Zuid-Tirol valt boven 1800 meter 20 tot 50 cm sneeuw. Op de momenten dat het goed doorsneeuwt kan de vorstgrens dalen tot onder 1500 meter en in de hoger gelegen dalen kan het vrijdag korte tijd wit worden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Davos en Ischgl. Een lang leven is deze witte wereld echter niet beschoren, want als de neerslag stopt klimt het kwik vrij snel weer naar een graad of 5.

Zaterdag neemt een hogedrukgebied het heft weer in handen, waardoor het droog en zonnig wordt. Boven de verse sneeuw kan het in de nacht naar zondag lokaal flink vriezen. Ook zondag is het rustig en zonnig weer; een ideaal moment om in de hogere delen van de verse sneeuw te genieten.

Meer winterweer in het vooruitzicht?

De weerkaarten voor volgende week geven diepe depressies boven de Atlantische Oceaan en hoge druk boven Zuid- en Oost-Europa. Hiertussen komt weer een stevige zuidelijke tot zuidwestelijke stroming op gang. West-Europa krijgt met zeer zacht weer te maken en ook in het Alpengebied is het zachter dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. 

De eerste dagen van volgende week is het droog en zonnig in de Alpen. In de tweede helft van de week neemt vanuit het westen de neerslagkans toe. Op de toppen levert dit sneeuw op, maar tot grote hoogte valt voornamelijk regen.

Bron: weerplaza.nl

(Visited 621 times, 1 visits today)

één reactie op “We verwachten flink wat sneeuw in de hogere delen van de Alpen”

 • Erwin van Erp
  2 november 2022 at 21:22

  Goedenavond,

  Komende winter zal ik met mijn weerachtergrond en statistiek-achtergond (regressieanalyse) regelmatig hier aanwezig zijn en vooral de ensembles van de grote modellen ( het Amerikaanse GFS en Europese ECMWF) proberen te analyseren en hier bespreken. Daarnaast zal ik af en toe ook een interessante run hier in de reacties kort bespreken..

  Even alvast een voorproefje mbt de laatste sneeuwkaart die het ECMWF voorschotelt op basis van de sneeuwafwijking in Europa.
  We zien eigenlijk alleen in Zuid-Oost centraal Europa een positieve afwijking (dus meer sneeuw dan gemiddeld)

  Voor de Alpenlanden laat deze laatste weerkaart een fors negatieve afwijking (fors minder sneeuw dan normaal) zien. Dat geldt voor zowel Oosterijk, Zwitserland als Frankrijk.
  Duimen dus dit niet uit gaat komen anders hebben de sneeuwkanonnen een zware winter in het verschiet.

  Klein tipje van de sluier voor Nederland: Daar ziet het Europese model vooral voor januari 2023 bovengemiddelde sneeuwhoeveelheden voor NL.

  Nog ver weg en dus erg onbetrouwbaar maar toch leuk om deze lange termijnverwachtingen af en toe aan te halen.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer