Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Donderdag en vrijdag valt regionaal flink wat sneeuw. Wat doet het weer daarna in de Alpen? Net als in Nederland is het in de Alpen afgelopen tijd vaak zeer zacht geweest. Ook vandaag liggen de maxima in de steden rond de Alpen nog tussen 15 en 18 graden en in de wintersportplaatsen rond een graad of 11. In veel wintersportoorden komt het zelfs ’s nachts amper tot vorst.

Vanaf morgenmiddag is een zogenoemd Genualaag tijdelijk bepalend voor het weer in de Alpenregio. Alles over dit fenomeen lees je in dit artikel.

In de periode donderdagmiddag tot en met zaterdagochtend veroorzaakt het Genualaag veel neerslag. Het meeste valt ten zuiden van de hoofdkammen en dan vooral in de Italiaanse Alpen. Eerst vooral in het grensgebied met Zwitserland, maar later op vrijdag ook verder naar het oosten in bijvoorbeeld de Dolomieten. Op sommige plekken kan meer dan 100 mm vallen in 48 uur. Wel zal dit in de Italiaanse Alpen tot op grote hoogte voornamelijk regen zijn.

Lokaal ruim een halve meter sneeuw

Op de hoogste toppen in het grensgebied van Italië en Zwitserland, zoals rond de Matterhorn, kan gemakkelijk ruim 50 cm verse sneeuw vallen. Op veel plekken in Wallis, Tessin, Graubünden, Tirol en Zuid-Tirol valt boven 1800 meter 20 tot 50 cm sneeuw. Op de momenten dat het goed doorsneeuwt kan de vorstgrens dalen tot onder 1500 meter en in de hoger gelegen dalen kan het vrijdag korte tijd wit worden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Davos en Ischgl. Een lang leven is deze witte wereld echter niet beschoren, want als de neerslag stopt klimt het kwik vrij snel weer naar een graad of 5.

Zaterdag neemt een hogedrukgebied het heft weer in handen, waardoor het droog en zonnig wordt. Boven de verse sneeuw kan het in de nacht naar zondag lokaal flink vriezen. Ook zondag is het rustig en zonnig weer; een ideaal moment om in de hogere delen van de verse sneeuw te genieten.

Meer winterweer in het vooruitzicht?

De weerkaarten voor volgende week geven diepe depressies boven de Atlantische Oceaan en hoge druk boven Zuid- en Oost-Europa. Hiertussen komt weer een stevige zuidelijke tot zuidwestelijke stroming op gang. West-Europa krijgt met zeer zacht weer te maken en ook in het Alpengebied is het zachter dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. 

De eerste dagen van volgende week is het droog en zonnig in de Alpen. In de tweede helft van de week neemt vanuit het westen de neerslagkans toe. Op de toppen levert dit sneeuw op, maar tot grote hoogte valt voornamelijk regen.

Bron: weerplaza.nl

(Visited 585 times, 1 visits today)

één reactie op “We verwachten flink wat sneeuw in de hogere delen van de Alpen”

 • Erwin van Erp
  2 november 2022 at 21:22

  Goedenavond,

  Komende winter zal ik met mijn weerachtergrond en statistiek-achtergond (regressieanalyse) regelmatig hier aanwezig zijn en vooral de ensembles van de grote modellen ( het Amerikaanse GFS en Europese ECMWF) proberen te analyseren en hier bespreken. Daarnaast zal ik af en toe ook een interessante run hier in de reacties kort bespreken..

  Even alvast een voorproefje mbt de laatste sneeuwkaart die het ECMWF voorschotelt op basis van de sneeuwafwijking in Europa.
  We zien eigenlijk alleen in Zuid-Oost centraal Europa een positieve afwijking (dus meer sneeuw dan gemiddeld)

  Voor de Alpenlanden laat deze laatste weerkaart een fors negatieve afwijking (fors minder sneeuw dan normaal) zien. Dat geldt voor zowel Oosterijk, Zwitserland als Frankrijk.
  Duimen dus dit niet uit gaat komen anders hebben de sneeuwkanonnen een zware winter in het verschiet.

  Klein tipje van de sluier voor Nederland: Daar ziet het Europese model vooral voor januari 2023 bovengemiddelde sneeuwhoeveelheden voor NL.

  Nog ver weg en dus erg onbetrouwbaar maar toch leuk om deze lange termijnverwachtingen af en toe aan te halen.

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier