Een front is, zoals we eerder al uitlegden, een plek waar twee luchtmassa’s elkaar tegenkomen. Verdrijft de warme lucht relatief koude lucht, dan spreken we van een warmtefront. Verdrijft de koude lucht de warmere lucht, dan spreken we van een koufront. We hebben ook een soort gecombineerd front, welke een beetje uit beide bestaat, een occlusiefront.
Oclussiefronten
Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht, kan een koufront sneller voortbewegen dan een warmtefront. De koude lucht ruimt de warme lucht als het ware makkelijker op dan andersom. Omdat koufronten zich sneller bewegen zich sneller dan warmtefronten, haalt het koufront het warmtefront op den duur in. Wat er dus gebeurt is dat de warme lucht “opgetild” wordt door zowel de koude lucht die zich aanvankelijk voor het warmtefront bevond, als de koude lucht die zich achter het koufront bevond (zie de afbeelding hieronder).
Het proces waarbij een kou- en warmtefront overgaan in een occlusiefront noemen we het occluderen van het front. Naarmate de warme lucht verder wordt opgetild, wordt de neerslag als het ware uitgeknepen als een spons en neemt de activiteit langzaam maar zeker af.
Het punt waarop een warmte- en koufront samenkomen en overgaan in een occlusiefront, noemen we het occlusiepunt. Het occlusiepunt verwijdert zich gedurende het ouder worden van het systeem steeds verder van de kern van het lagedrukgebied af. Op het occlusiepunt valt de meeste regen; wanneer zo’n punt passeert valt er over een groot oppervlak vaak tientallen millimeters neerslag.
Op de kaarten hieronder is het proces van het volwassen worden van een depressie te zien. De depressie ontstaat, er vindt ‘frontogenese’ plaats – het vormen van een front – en de fronten occluderen en langzaam maar zeker verdwijnt de intensiteit.
De passage van het occlusiefront
Hoe een passage van een occlusiefront precies verloopt hangt af van in hoe oud het occlusiefront is (over het algemeen geldt hoe ouder, hoe minder actief) en of het een warme occlusie of koude occlusie is. Bij een koude occlusie is de koude lucht achter het oude koufront (dus achter de occlusie) kouder dan de lucht voor het oude warmtefront (dus kouder dan de lucht voor de occlusie). Bij een warme occlussie is de koele lucht achter het oude koufront (oftewel achter de occlusie) warmer dan de koude lucht ervóór. Na de passage van een koude occlusie is het dus kouder dan ervoor, bij de passage van een warme occlusie is het dus warmer dan ervoor.
Verder is de passage van een occlusiefront aanvankelijk vaak vergelijkbaar met dat van een warmtefront. Enkele uren tot een dag voor de passage neemt de hoge bewolking toe, dan de middelbare bewolking en vervolgens de lage bewolking en begint de lichte neerslag. De neerslag wordt steeds intenser en zodra het oude koufront -de occlusie- overkomt, is de neerslag het intenst. De neerslag is, zeker als het occlusiefront nog jong is, langduriger dan bij een koufront en intenser dan bij een warmtefront. Het heeft dus echt een beetje de karakteristieken van beide fronten.
De ‘ritssluiting’ van 16 december 2010
December 2010 was een maand vol met sneeuwsituaties. De dagen die mij het meest zijn bijgebleven van deze maand zijn 16 december en 17 december. Hier focus ik op 16 december. Dit is een interessante dag voor dit artikel omdat er een front occludeerde, recht boven ons hoofd. Het was duidelijk een koude occlusie, want er werd een zeer koude (boven)lucht aangevoerd. Als een front occludeert kan je dit zien als een soort ‘ritssluiting’, twee fronten gaan over in één.
In de praktijk betekende het dat we vanaf de ochtend urenlang te maken hadden met regenval met een temperatuur vrij ruim boven het vriespunt. Tot in de middag regende het door. Toen ineens intensiveerde de neerslag, ging de temperatuur flink omlaag en ging de regen direct over in dikke sneeuwvlokken, die bij een temperatuur onder 0 ook al snel bleven liggen. De dagen daarna bleven we in de koude lucht. Op 17 december viel er – voornamelijk in de randstad – ook nog een dik pak sneeuw, maar dit stond los van het occlusiefront.
Occlussiefronten laten vaker regen overgaan in sneeuw. Ook in de Alpen zien we regelmatig een soortgelijk proces. Er trekt dan eerst een warmtefront over. Er valt dan neerslag terwijl de sneeuwgrens stijgt. Vervolgens intensiveert de neerslag en daalt de sneeuwvalgrens, omdat het koufront nadert. De fronten occluderen dan over de alpen, omdat de hoge bergen het overtrekken van de fronten wat vertragen en het koufront daardoor makkelijker ‘inloopt’ op het warmtefront.
In tegenstelling tot de koude occlusies, kunnen de warme occlusies juist een dooiaanval veroorzaken. De lucht achter het front is dan relatief zacht en een warmere periode wordt ingeluid.
Lees hier meer over warmtefronten of hier over koufronten.
Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.
Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland
Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer
Van traditie naar technologie. Hoe sneeuwkettingen jouw winterreis veilig maken.
Alpenweerbericht | Sneeuw maakt plaats voor zon en kou
- door WeerOnline RedactieOp een paar sneeuwbuien vooral vandaag en morgen na is het de komende tijd droog en zonnig in de Alpen. Ook dichter bij huis zijn er wintersportmogelijkheden.
- door Pauline van der WaalKom skiën en snowboarden in Saas-Fee/Saastal in Zwitserland! 150 kilometer aan sneeuwzekere pistes en onvergetelijke uitzichten op 18 vierduizenders.
- door Pauline van der WaalIs het bij jou al zo ver, ben je te oud voor de après-ski? Kijk maar hoeveel uit deze lijst je al kunt afvinken...
Van de gebaande paden in IJsland
Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!
Wintersport in Valle d’Aosta
Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer
Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen
Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.
Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer
Uitgelichte artikelen
Van traditie naar technologie. Hoe sneeuwkettingen jouw winterreis veilig maken.
Tips voor wintersport in Saalbach-Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
Wintersport met kinderen? Ga deze winter naar Flachau!
Ski van Frankrijk naar Italië en terug vanuit La Rosière
Vier Pasen op de piste in Ski amadé met de Paasactie voor gezinnen
Neem de nieuwe nachttrein naar Oostenrijk en Italië
Een lang seizoen in sneeuwzeker Obertauern
Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern. Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern in Oostenrijk. Lees meer
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer
Win een wintersportvakantie in SalzburgerLand!
De wereldkampioenen skiën in 2025 in SalzburgerLand. Jij ook? Het WK is in Saalbach in februari, maar SalzburgerLand is de hele winter door een eldorado voor wintersporters. SalzburgerLand biedt de keuze uit meer dan 2.200 kilometer piste in 21 skigebieden. Wil jij 1 van de 7 wintersportvakanties in SalzburgerLand winnen? Doe mee!