Advertentie



 

In de weerberichten op Alpenweerman leggen we graag wat meer uit dan alleen wat het weer wordt. Onze weerberichten zijn iets technischer, omdat we het leuk vinden om onze kennis te delen. Waarom is het weer zoals het is? Om dit educatieve karakter van de site te waarborgen en zelfs uit te diepen, beginnen we nu een nieuwe serie: wat zijn fronten? We beginnen met het uitleggen wat een koufront is, zodat jij de weerberichten en weerkaarten voortaan nóg beter begrijpt!

Wat is een front?
Een front is een plek waar twee luchtmassa’s elkaar tegenkomen. Verdrijft de warme lucht relatief koude lucht, dan spreken we van een warmtefront. Verdrijft de koude lucht de warmere lucht, dan spreken we van een koufront.

De afgelopen weken hebben we meermaals koufrontpassages gezien die niet ongemerkt overtrokken: sterker nog, het zorgde voor zeer veel neerslag.

Koufrontpassages gaan vaak gepaard met intense neerslag. Foto: Jannes Wiersema

Koufronten

Omdat bij koufronten de koude lucht de warme lucht verdrijft, zijn koufronten feller dan warmtefronten. Koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht, en de koude lucht “drukt” zich dus met veel geweld onder de warme lucht. Dit betekent dat de warme lucht wordt gedwongen om op te stijgen. De warme lucht komt dan hoger in de atmosfeer terecht, waar de temperatuur lager is. Hierdoor condenseert het vocht in deze luchtmassa en ontstaan wolken.

Omdat bij een koufront de koude lucht zich onder de warme lucht drukt, schieten deze wolken haast verticaal omhoog. Op deze manier groeien deze wolken tot soms wel meer dan 10 kilometer hoog. Als gevolg ontstaat een lijn van felle buien.

koufront
Dwarsdoorsnede van een koufront. Op een koufront ontstaan hoge cumulonimbuswolken, welke voor intense neerslag kunnen zorgen. Bron: Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Koufront

De koufrontpassage
Wanneer de lucht helder is, zien we voorafgaand aan een koufrontpassage eerst hoge bewolking overtrekken. Al snel wordt de bewolking dikker, trekt de wind aan en valt vervolgens neerslag. Op het koufront kunnen ook hagel, onweer en felle windstoten voorkomen. Bovendien daalt de temperatuur met een aantal graden in korte tijd, simpelweg omdat we in de koudere luchtmassa terechtkomen. Hoewel de neerslag tijdens een koufrontpassage vaak intens is, duurt de neerslag over het algemeen niet langer dan één tot enkele uren, soms zelfs korter. Uiteraard zijn er uitzonderingen: wanneer een koufront over de bergen trekt, houdt de neerslag langer aan door “stau”.

De koufrontpassage van 16-2-2020. Op de radar is een koufront vaak te zien als een felle buienlijn. De passage ging gepaard met zeer intense regenval, hagel en onweer. Bron: Weerslag.nl

Achter het koufront
Na de koufrontpassage ruimt de wind (dus als de wind zuid was, draait die bijvoorbeeld naar een meer westelijke richting). Ook stijgt de luchtdruk en vaak zien we achter een koufront hele felle opklaringen met strakblauwe luchten. Omdat de (boven)lucht achter een koufront koud is, ontstaan er in die heldere lucht wel vaak buien.

koufront
Hoe een koufront er op de satelliet uitziet. De blauwe lijn geeft ongeveer de locatie van het koufront aan. Op het koufront een band met bewolking en neerslag, daarachter de heldere polaire/arctische lucht met daarin losse buien. Bron: NASA Worldview

Een koufront op de weerkaart
Op een weerkaart wordt een koufront aangegeven als een blauwe lijn met blauwe driehoekjes. Ook zien we vaak een knik in de isobaren, waar we meteen aan kunnen zien dat de wind ruimt. Hieronder zien we de weerkaart voor morgen. Morgenmiddag ligt er een koufront ten westen van Nederland, in de avond zal dit koufront overtrekken. Dan kunnen we dus een periode van felle neerslag verwachten. Ook een klap onweer, hagel en forse windstoten zijn niet uitgesloten.

weerkaart koufront
De weerkaart voor morgen (20 februari 2020). Een koufront trekt richting Nederland. Bron: KNMI

Lees hier meer over warmtefronten of hier over occlusiefronten.

(Visited 1.787 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Wat zijn fronten? – Koufront”

  • Johann
    19 februari 2020 at 22:07

    opm; In de meeste gevallen gaat dit op! Echter niet altijd. Hebben we met een aanwezig koude reservoir te maken (inversie), bv na een periode van winterse hogedruk dan zien we met en op passage van het KF juist een oplopende temperatuur ipv een daling (windtoename ruimt koude laag op) In dit geval spreken we van een zgn “gemaskeerd” koufront, de lucht achter het koufront is in de onderste lagen hoger dan de temperatuur aan de aan de voorzijde van het front.

    • Daan van den Broek
      19 februari 2020 at 22:55

      In veruit de meeste gevallen gebeurt dit natuurlijk. Bij een gemaskeerd koufront koelt de luchtkolom in zijn geheel ook af, maar onderin kan de lokale inversiekou er dan inderdaad uitgaan. Gemaskeerde koufronten, misschien ook een leuk onderwerp voor een achtergrondartikel 😉😃

      • Johann
        20 februari 2020 at 00:21

        Idd leuk om hier ook eens apart aandacht aan te schenken in de kennis sessie / blog. De paradox van “gemaskeerde koufronten met sneeuw overgaand in regen en warmtefronten met regen overgaand in sneeuw!
        Het kan verkeren en heerlijk interessant toch altijd weer dat WEER.
        Verder helder en begrijpelijk uiteengezet Daan! Top …op naar het volgende front…..

  • Dennis
    19 februari 2020 at 22:39

    Supertof deze berichtgeving zeg. En zo simpel verwoord ook. Chappeau voor de auteur!

    • Daan van den Broek
      19 februari 2020 at 22:56

      Bedankt Dennis, fijn om te horen!

  • Maria
    15 november 2020 at 11:30

    Dit bericht gaat over een ander weersverschijnsel, sorry. Ik kan geen algemeen contactformulier vinden. Maar ik zou erg graag willen weten waarom het weer in zuid-Europa (dus ten zuiden van de grote gebergten: de Alpen en de Pyreneen) zoveel stabieler is dan in noord-Europa (dus ten noorden van die grote gebergten). Hebben die gebergten daar iets mee te maken?

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier