Wat is de ideale periode voor je wandelvakantie in de Alpen?
De zomer komt op gang en vele bergliefhebbers kunnen uitkijken naar een mooie wandelvakantie in de Alpen. Hoe hoger de wandeling, hoe mooier het uitzicht, maar op grote hoogte kunnen sneeuwresten je dwars zitten. Wanneer zijn de paden in de Alpen eigenlijk goed begaanbaar? En welke veranderingen kunnen we verwachten in het opwarmende klimaat? Dit zochten we voor je uit en ook lees je een aantal tips hoe je kunt inschatten of jouw beoogde route begaanbaar is.
Sneeuwhoogtes gedurende het jaar in de Alpen
Laten we eens kijken naar de gebruikelijke ontwikkeling van de sneeuwlaag bij de Dresdner Hütte (2290m) in Tirol. In een gemiddeld jaar zie je daar eind september al de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. De sneeuwlaag bouwt de maanden daarna geleidelijk op en bereikt meestal zijn maximale dikte halverwege april. Daarna smelt de sneeuw in rap tempo weg en halverwege juni zijn de paden normaal gesproken zo goed als sneeuwvrij.
Van jaar tot jaar kunnen de omstandigheden wel behoorlijk verschillen. Soms begint het pas in december met sneeuwen en is alles al weggesmolten in april. In sneeuwrijke jaren ligt er in september al een dik pak en kan je pas in juli de paden weer betreden, ook al doet de warme lentezon misschien anders vermoeden.
Ben je fanatiek wandelaar en wil je nog een stuk verder omhoog? Let dan extra goed op, want dan zit de sneeuw je langer in de weg. Zo ligt er in de buurt van de Pitztaler Gjetsjer (2837m) gemiddeld nog een meter sneeuw aan het eind van juni. Augustus heeft daar de beste papieren voor je vakantie. De sneeuw van de winter is dan meestal gesmolten je bent dan op tijd voordat de eerste sneeuwval in september weer komt.
Uitbreiding wandelseizoen in een warmer klimaat
Terwijl het wintersportseizoen inkrimpt, zien we logischerwijs ook dat het wandelseizoen steeds langer wordt. Naar verwachting neemt vooral in de lente de dikte van de sneeuwlaag af. Dit komt doordat de sneeuwopbouw over de gehele winter kleiner is in een warmer klimaat. Er hoeft dan dus ook minder sneeuw te smelten in het voorjaar. Hoe ver deze trend doorzet zal afhangen van onze toekomstige uitstoot .
Hoe staat het er dit jaar voor in de Alpen?
Zoals de meesten van jullie weten zijn we de afgelopen winter niet verwend wat grote sneeuwhoeveelheden in de Alpen betreft. Toch viel er tijdens Pasen nog een behoorlijk pak sneeuw en sindsdien ligt er op sommige plekken opeens meer sneeuw dan gebruikelijk, vooral hogerop. Het kan dus zijn dat je deze zomer meer sneeuwresten tegen komt dan je gewend bent.
Wat te doen bij twijfel over de sneeuw?
Voel je de reis al kriebelen, maar heb je nog twijfels? Neem dan van tevoren een kijkje op de webcams van je bestemming of neem contact op met een berghut voor advies. Zorg vooral ook voor schoenen met een goed profiel mocht je toch door de sneeuw moeten lopen. Houd ten slotte ook de weerberichten in de gaten, want ook in de zomer kan het zomaar sneeuwen in het hooggebergte!
Wil je leren om ter plekke het weer in de bergen in te schatten? Volg dan een workshop weerkunde!
Bron hoofdfoto: Unsplash / Simon English
LEES OOK:
Jeroen heeft in Wageningen een bachelor Bodem, Water, Atmosfeer gedaan en een master Climate Studies. Hij is werkzaam bij Greenchoice als forecaster en daarnaast schrijft hij graag over het weer en klimaat in de bergen voor een breed publiek.