De zomer komt op gang en vele bergliefhebbers kunnen uitkijken naar een mooie wandelvakantie in de Alpen. Hoe hoger de wandeling, hoe mooier het uitzicht, maar op grote hoogte kunnen sneeuwresten je dwars zitten. Wanneer zijn de paden in de Alpen eigenlijk goed begaanbaar? En welke veranderingen kunnen we verwachten in het opwarmende klimaat? Dit zochten we voor je uit en ook lees je een aantal tips hoe je kunt inschatten of jouw beoogde route begaanbaar is.

Sneeuwhoogtes gedurende het jaar in de Alpen

Laten we eens kijken naar de gebruikelijke ontwikkeling van de sneeuwlaag bij de Dresdner Hütte (2290m) in Tirol. In een gemiddeld jaar zie je daar eind september al de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. De sneeuwlaag bouwt de maanden daarna geleidelijk op en bereikt meestal zijn maximale dikte halverwege april. Daarna smelt de sneeuw in rap tempo weg en halverwege juni zijn de paden normaal gesproken zo goed als sneeuwvrij.

De ontwikkeling van de sneeuwhoogte in de winters van de afgelopen 30 jaar bij de Dresdner Hütte. De zwarte lijn geeft de sneeuwhoogte van deze winter aan. Bron: Hydro Tyrol

Van jaar tot jaar kunnen de omstandigheden wel behoorlijk verschillen. Soms begint het pas in december met sneeuwen en is alles al weggesmolten in april. In sneeuwrijke jaren ligt er in september al een dik pak en kan je pas in juli de paden weer betreden, ook al doet de warme lentezon misschien anders vermoeden.

Ben je fanatiek wandelaar en wil je nog een stuk verder omhoog? Let dan extra goed op, want dan zit de sneeuw je langer in de weg. Zo ligt er in de buurt van de Pitztaler Gjetsjer (2837m) gemiddeld nog een meter sneeuw aan het eind van juni. Augustus heeft daar de beste papieren voor je vakantie. De sneeuw van de winter is dan meestal gesmolten je bent dan op tijd voordat de eerste sneeuwval in september weer komt.

De ontwikkeling van de sneeuwhoogte in de winters van de afgelopen 30 jaar bij de Pitztaler Gletsjer. De zwarte lijn geeft de sneeuwhoogte van deze winter aan. Bron: Hydro Tyrol

Uitbreiding wandelseizoen in een warmer klimaat

Terwijl het wintersportseizoen inkrimpt, zien we logischerwijs ook dat het wandelseizoen steeds langer wordt. Naar verwachting neemt vooral in de lente de dikte van de sneeuwlaag af. Dit komt doordat de sneeuwopbouw over de gehele winter kleiner is in een warmer klimaat. Er hoeft dan dus ook minder sneeuw te smelten in het voorjaar. Hoe ver deze trend doorzet zal afhangen van onze toekomstige uitstoot .

Hoe staat het er dit jaar voor in de Alpen?

Zoals de meesten van jullie weten zijn we de afgelopen winter niet verwend wat grote sneeuwhoeveelheden in de Alpen betreft. Toch viel er tijdens Pasen nog een behoorlijk pak sneeuw en sindsdien ligt er op sommige plekken opeens meer sneeuw dan gebruikelijk, vooral hogerop. Het kan dus zijn dat je deze zomer meer sneeuwresten tegen komt dan je gewend bent.

Beelden vanuit Obergurgl op 2300 meter hoogte. Duidelijk nog niet de ideale omstandigheden voor een wandeling met alle sneeuwresten op de paden. Bron: Bergfex

Wat te doen bij twijfel over de sneeuw?

Voel je de reis al kriebelen, maar heb je nog twijfels? Neem dan van tevoren een kijkje op de webcams van je bestemming of neem contact op met een berghut voor advies. Zorg vooral ook voor schoenen met een goed profiel mocht je toch door de sneeuw moeten lopen. Houd ten slotte ook de weerberichten in de gaten, want ook in de zomer kan het zomaar sneeuwen in het hooggebergte!

Wil je leren om ter plekke het weer in de bergen in te schatten? Volg dan een workshop weerkunde!

Bron hoofdfoto: Unsplash / Simon English

(Visited 422 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer