Wat is de beste en slechtste sneeuw die je kunt hebben

Sneeuw! Een best belangrijk fundamenteel stukje wat je nodig hebt om te kunnen wintersporten. Skiën, snowboarden, sleeën, langlaufen, sneeuwschoen wandelen. Bij al deze hobby’s vormt sneeuw toch wel een belangrijke schakel. Maar wat voor soorten sneeuw heb je nu eigenlijk en welke wil jij als wintersporter het liefst tegenkomen?

In de Van Dale staat sneeuw als volgt omschreven: ‘Witte vlekjes op een tv scherm’. Hmm.. Wij zoeken naar de omschrijving: ‘Bevroren neerslag die in de vorm van vlokken valt, natte sneeuw die al tijdens het vallen begint met smelten’. Kijk daar hebben we hem.

Poeder  ‘POW’
De meest bekende en begeerde sneeuw in wintersportland is wel poedersneeuw. Hiervan krijg je ook schitterende beelden wanneer je een foto maakt. Poedersneeuw is zeer lichte koude sneeuw, wat weinig vocht bevat. Wanneer je wakker wordt en ziet een cm of 8 verse ‘pow’ op de strak geprepareerde pistes liggen spreken we toch wel van een geluksmomentje. Wanneer dit een halve meter is hebben de offpiste dudes en dudettes het helemaal naar hun zin. Nadeel is dat wanneer het hard waait er enorme sneeuwduinen kunnen ontstaan en het ergens anders verwaaid is waardoor er harde pistes kunnen ontstaan.

Slushpuppy
De minst leuke vorm van sneeuw is wel de ‘Slush’. En wellicht zie je er deze dagen net iets te veel van. Er zijn daadwerkelijk mensen die hier van houden. Lekker ‘slushpuppy skiën’. Deze sneeuw krijg je als het echt veel te warm is. Herkenbaar aan de grote hopen sneeuw op een rode piste in de middag. Kies het goede moment van de dag uit en je kunt heerlijk wintersporten. En als je de échte die-hard slush skieër bent, dan ski je bijna over drap sneeuw, wat nog net geen water is. Het is niets eens een foto waard eigenlijk. Gauw door naar de volgende.

Kunstsneeuw
Kunstsneeuw is ook een heel belangrijk soort sneeuw geworden de laatste 10 jaar. Vele gebieden kunnen open aan het begin van het seizoen omdat er kunstsneeuw installaties in het gebied aanwezig zijn. Zonder deze technologie zouden er heel veel gebieden inkomsten verliezen. Het moet wel vriezen om deze vorm van ‘natuursneeuw’ op te kunnen spuiten. Deze vorm kan ook heerlijk zijn. Wie gaat er hiervoor?

Hoe noem je deze ‘sneeuw’? Crushed ice?
Geschrapen ijs. Ik wil het eigenlijk niet eens sneeuw noemen, maar omdat hier toch pistes mee gemaakt worden noem ik hem toch even. Een ‘all weather snowmaker’ kan ‘sneeuw’ produceren bij temperaturen boven nul. Met een soort van vacuüm. Water dat in een vacuüm wordt gebracht verdampt voor een deel. Het verdampte deel onttrekt warmte van het overige water. dat overige water koelt daardoor sterk af en kristalliseert. Daarna worden de kristallen en water weer gescheiden en de kristallen spuiten uit een spuitmond. Eigenlijk moet je dit zien als een soort schraapsel van ijs.

 

Natte sneeuw wat niemand leuk vindt
Natte sneeuw wil niemand zien. Ja nu, alleen als je deze vorm van sneeuw ziet vallen en je bent onderweg naar je bestemming wat 400 meter hoger ligt. Dan weet je dat er boven de sneeuw in de vorm van poeder valt. Dat is het enige positieve aan dit soort sneeuw. Als iemand hiervan houdt, laat het dan gauw in de reacties lezen. Deze persoon interview ik graag eens en zal hem vertellen om te stoppen met drugsgebruik;-)

Meest slechte sneeuw
De meest slechte sneeuw is toch wel de sneeuw die je helaas ook al minder in de natuur ziet. En dat is toch echt de ‘sneeuw’ op je televisie. Hier kun je echt hélemaal niets mee!

Welke vorm van sneeuw vind jij het lekkerste om te wintersporten?

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties