Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Sneeuw! Een best belangrijk fundamenteel stukje wat je nodig hebt om te kunnen wintersporten. Skiën, snowboarden, sleeën, langlaufen, sneeuwschoen wandelen. Bij al deze hobby’s vormt sneeuw toch wel een belangrijke schakel. Maar wat voor soorten sneeuw heb je nu eigenlijk en welke wil jij als wintersporter het liefst tegenkomen?

In de Van Dale staat sneeuw als volgt omschreven: ‘Witte vlekjes op een tv scherm’. Hmm.. Wij zoeken naar de omschrijving: ‘Bevroren neerslag die in de vorm van vlokken valt, natte sneeuw die al tijdens het vallen begint met smelten’. Kijk daar hebben we hem.

Poeder  ‘POW’
De meest bekende en begeerde sneeuw in wintersportland is wel poedersneeuw. Hiervan krijg je ook schitterende beelden wanneer je een foto maakt. Poedersneeuw is zeer lichte koude sneeuw, wat weinig vocht bevat. Wanneer je wakker wordt en ziet een cm of 8 verse ‘pow’ op de strak geprepareerde pistes liggen spreken we toch wel van een geluksmomentje. Wanneer dit een halve meter is hebben de offpiste dudes en dudettes het helemaal naar hun zin. Nadeel is dat wanneer het hard waait er enorme sneeuwduinen kunnen ontstaan en het ergens anders verwaaid is waardoor er harde pistes kunnen ontstaan.

Slushpuppy
De minst leuke vorm van sneeuw is wel de ‘Slush’. En wellicht zie je er deze dagen net iets te veel van. Er zijn daadwerkelijk mensen die hier van houden. Lekker ‘slushpuppy skiën’. Deze sneeuw krijg je als het echt veel te warm is. Herkenbaar aan de grote hopen sneeuw op een rode piste in de middag. Kies het goede moment van de dag uit en je kunt heerlijk wintersporten. En als je de échte die-hard slush skieër bent, dan ski je bijna over drap sneeuw, wat nog net geen water is. Het is niets eens een foto waard eigenlijk. Gauw door naar de volgende.

Kunstsneeuw
Kunstsneeuw is ook een heel belangrijk soort sneeuw geworden de laatste 10 jaar. Vele gebieden kunnen open aan het begin van het seizoen omdat er kunstsneeuw installaties in het gebied aanwezig zijn. Zonder deze technologie zouden er heel veel gebieden inkomsten verliezen. Het moet wel vriezen om deze vorm van ‘natuursneeuw’ op te kunnen spuiten. Deze vorm kan ook heerlijk zijn. Wie gaat er hiervoor?

Hoe noem je deze ‘sneeuw’? Crushed ice?
Geschrapen ijs. Ik wil het eigenlijk niet eens sneeuw noemen, maar omdat hier toch pistes mee gemaakt worden noem ik hem toch even. Een ‘all weather snowmaker’ kan ‘sneeuw’ produceren bij temperaturen boven nul. Met een soort van vacuüm. Water dat in een vacuüm wordt gebracht verdampt voor een deel. Het verdampte deel onttrekt warmte van het overige water. dat overige water koelt daardoor sterk af en kristalliseert. Daarna worden de kristallen en water weer gescheiden en de kristallen spuiten uit een spuitmond. Eigenlijk moet je dit zien als een soort schraapsel van ijs.

Natte sneeuw wat niemand leuk vindt
Natte sneeuw wil niemand zien. Ja nu, alleen als je deze vorm van sneeuw ziet vallen en je bent onderweg naar je bestemming wat 400 meter hoger ligt. Dan weet je dat er boven de sneeuw in de vorm van poeder valt. Dat is het enige positieve aan dit soort sneeuw. Als iemand hiervan houdt, laat het dan gauw in de reacties lezen. Deze persoon interview ik graag eens en zal hem vertellen om te stoppen met drugsgebruik;-)

Meest slechte sneeuw
De meest slechte sneeuw is toch wel de sneeuw die je helaas ook al minder in de natuur ziet. En dat is toch echt de ‘sneeuw’ op je televisie. Hier kun je echt hélemaal niets mee!

Welke vorm van sneeuw vind jij het lekkerste om te wintersporten?

(Visited 2.391 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Wat is de beste en slechtste sneeuw die je kunt hebben”

 • krism
  24 februari 2020 at 19:25

  je vergeet nog de yellow snow waar je beter afblijft en indien je zwarte sneeuw ziet op de piste, moet je dringend stoppen. 😉
  Het dunne laagje net ontdooide sneeuw op een strak aangereden piste is ook wel zalig. Dit kom je vooral in de lente tegen.

  • Marco
   25 februari 2020 at 09:05

   jaaa… dat korstige laagje op de piste inderdaad. Zalig

 • Alex
  24 februari 2020 at 23:33

  Ik vond de sneeuw in lapland wel heerlijk, in Ylläs bij -20°C.
  Heerlijke, fijne kristalpoeder; droge sneeuw die niet plakt.
  Dat was heerlijk knallen, maar helaas geen lange afdalingen.

  Beetje zeeschuimen over de slush is best wel ok af en toe als je techniek in de vingers hebt, maar veel werk op mijn stijve snowboard. In iedergeval een echte workout, maar ook een hoog risico op blessures.

  Een dun laagje verse sneeuw op een geprepareerde piste is wel het meest prachtige wat je kan hebben.

  • Marco
   25 februari 2020 at 09:07

   sounds like a dream daar in Lapland zeg. Wel koud, maar inderdaad dan heb je wel hele droge sneeuw. Heerlijk!

 • Carel
  15 maart 2020 at 20:30

  Pool sneeuw,…
  Sneeuw die valt bij een heldere hemel hoge luchtvochtigheid en een zeer lage temperatuur.

  Maar ik hou van natte sneeuw, vaak zijn het hele grote blokken welke er prachtig uit zien!
  Wat het meestal ook betekend, het begin van de winter en hopen dat het door blijft sneeuwen tot laat in de avond waardoor het blijft liggen.
  Dus ja hier een natte sneeuw liefhebber

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier